Aktualno

LEGAZ: ‘U OVOM PREDMETU POSTOJI SPOR’ Održana rasprava za ispravku čestica puta Vlaha Bukovca

LEGAZ: 'U OVOM PREDMETU POSTOJI SPOR' Održana rasprava za ispravku čestica puta Vlaha Bukovca

Na Općinskom sudu u Dubrovniku ovog je četvrtka održana rasprava za pojedinačni ispravni zemljišnoknjižni postupak za čestice zk. ul. 2755, 1272 i 1579 k.o. Dubrovnik (oko hotela Belvedere) između tvrtke Vila Larus d.o.o., ujedno podnositelja prijedloga, zatim Grada Dubrovnika i Udruge Divlja Liga vaterpolo, a vezano za put Vlaha Bukovca.

Uz punomoćnice predlagatelja tvrtke Vile Larus, zatim Grad Dubrovnik i punomoćnicu Ivu Jurasović, Udrugu Divlja Liga Vaterpolo i predsjednika Igora Legaza, raspravi je prisustvovala i punomoćnica Republike Hrvatske, zamjenica ODO Dubrovnik Neda Konjevod. Raspravu je vodio sudac Vlaho Bošković.

Igor Legaz, kao predsjednik Udruge istaknuo je kako je ovime ujedno štitio interese građana. Već na samom  početku rasprave punomoćnice predlagatelja Vile Larus predložile su da se odluči o sudjelovanju Udruge Divlja liga vaterpolo jer nisu stranka. Kao upitno su postavile i prisutnost javnosti obzirom da se radi o pojedinačnom postupku pa prisutnost javnosti nije niti potrebna. Također su navele i kako čestica zemlje 2359 ZK uložak 1272 k.o. Dubrovnik nije uopće predmet postupka.

Punomoćnica Grada Dubrovnika uz spis je dostavila kartografski prikaz prometne i komunalne infrastrukture GUP-a Grada Dubrovnika iz kojeg je vidljivo kako čestica 1887/4 jednim dijelom predstavlja Ulicu Frana Supila, a jednim dijelom nerazvrstanu cestu te je sukladno zakonu o cestama i zakonu o komunalnom gospodarstvu taj dio vlasnišvo jedinice lokalne samouprave.

Sudac Vlaho Bošković upitao je je li izrađen prijamni list kojim će se predmetni dio izdvojiti iz čest. zemlj. 1778/4? Punomoćnica Grada Dubrovnika rekla je kako je u izradi. Sudac je također upitao je li postoji evidencija komunalne infrastrukture i je li ta cesta upisana u nju? Ističe kako prema Zakonu o komunalnom gospodarstvu treba Grad Dubrovnik treba voditi eviednciju komunalne infrastrukture u kojoj se navode sve nerazvrstane ceste i čestice u koje ulazi ta cesta. O tome se punomoćnica nije mogla očitovati. Tražila je predstavnica Grada Dubrovnika i rok da se o navedenom očituje.

LEGAZ: 'U OVOM PREDMETU POSTOJI SPOR' Održana rasprava za ispravku čestica puta Vlaha Bukovca

Sudac je pitao Legaza zašto je ovlašten za upis prava javnog dobra u zemljišne knjige. Udruga Divlja liga je, prema Legazovim riječima, imajući u vidu stanje u zemljišne knjige posjednik prostorije na Belvederu preko 20 godina. Naime, navodi da su posjedu (računajući vrijeme posjedovanja svojih pravnih prednika), ne samo prostorije već i tarace ispred prostorije koja je u sklopu kompleksa Belvedera, odnosno ponte sv. Jakova. Dakle, kao izvanknjižni vlasnik ovog dijela nekretnine postao je temeljem dosljednosti. Problem je, kaže, što je to pomorsko dobro.

-Čitava zona ispod puta Vlaha Bukovca koja završava kod nekadašnje kuće Barbarić je pomorsko dobro. RH nije odredila granicu i mi smo u gabuli. Protiv koga ćemo podnijeti tužbu ako to bude upisano kao pomorsko dobro, ako bude unutar granice? Zainteresirani smo za prostoriju. Naš pravni interes ide od toga, kada to ne bi bilo pomorsko dobro da bismo ishodili svoje pravo iz neuknjiženog u uknjiženo – rekao je Legaz. Dakle, nekretnina je stečena uz uvjet da taj dio nekretnine ne predstavlja pomorsko dobro, a sve budući da još nije određena granica pomorskog dobra.

Rekao je Legaz da za navedenu česticu te ostale, predlagatelj nema pravo na prijedlog jer nije iskoristio pravo žalbe. Smatra da u ovom predmetu postoji spor i da će sud stranke uputiti u parnicu. Također, kazao je da sud ne može riješiti nešto što se protivi propisima. Ne može, dalje ističe, upisati čestice u vlasništvu Vile Larus, ako je to pomorska obala. Kaže i da prilikom donošenja ove odluke u ovom postupku treba primjenjivati važeći detaljni plan uređenja kompleksa Belvedere objavljenom u službenom glasniku Grada Dubrovnika. ‘Ti se javni putovi ne ograničuju samo na GUP, nego i za ostale javne planove’, rekao je Legaz. Nadalje ističe kako je područni ured za Katastar trebao prilikom donošenja rješenja za Z2363/94 korigirati katastarski plan te se uskladiti sa stanjem zemljišta u zemljišnoj knjizi. ‘Upućivanje u parnicu je neminovno’, naglasio je još jednom Legaz.

Punomoćnica predlagatelja je istaknula da ako sud bude smatrao podnesak Grada Dubrovnika prigovorom, tada se ukazuje na nepravodobnost prigovora. Predložila je odbacivanje prigovora jer predlagatelj nije suglasan. Dalje ističe kako predmet postupka nije bila čestica 1887/4, već je predmet postupka uklanjanje dvostruke evidencije, odnosno ispravak greške u zemljišnoj knjizi. Protivila se i davanju dodatnog roka za očitovanje. Ona je i navela kako se protivi svim navodima Udruge Divlja liga jer su neutemeljeni u smislu prava sudjelovanja na ovom postupku, a posebno navodima da bi posjedovanje nekretnina / prostorija stekli pravo vlasništva navedenih nekretnina, a što Udruga navodi kao legitimaciju za sudjelovanje u ovom postupku. Pozvala je još jednom dvije protustranke, Grada Dubrovnika i RH, da se izjasne o tome protive li se brisanju čestica iz knjige obzirom da iz njihovih podnesaka prozilazi da su suglasne.

Legaz je naveo kako je postupak ispravke pogreške pravomoćno dovršen i da se ne može opet podnijeti isti postupak. Kaže, sud je već o tome odlučio te greške – nema. Legaz je naveo kako nije pročitao da ostale protustranke davaju izričit pristanak na provedbu. Država kaže, ima neutralan stav.

Odluka će uslijediti pismenim putem u rujnu ove godine.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist