Aktualno

Obuljen Koržinek: Ako je netko iskoristio situaciju nakon potresa, onda će taj i odgovarati!

nina obuljen

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izvanredno se obratila javnosti ovog petka nakon što su po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) krenuli pretresi prostorija nekoliko visokorangiranih službenika u Ministarstvu.

– Dva dana nakon potresa angažirali smo Geodetski fakultet koji bi obavio snimanja oštećene kulturne baštine. Podnijeli smo izvješće o tome kako je tekao taj proces, kakvi su ti podaci i za što su nam koristili. Te snimke koje su izradili koristile su se i za donošenje odluke o žurnim mjerama, i za utvrđivanje progresivne štete, ali i za projektiranje za obnovu objekata. Kao ministrica želim istaknuti da mi je u interesu da izvidi pokažu da je u Ministarstvu postupano sukladno zakonu i da se napravilo sve što se moglo u žurnim situacijama. Ako je netko takvu situaciju iskoristio, onda će ti i odgovarati – poručila je ovog petka, kako donosi Večernji list.

– Sve je plaćeno iz nacionalnih sredstava, nikada nisu povučena sredstva iz EU. To se ne nalazi ni u jednom revizijskom izvještaju niti periodičnom koje je Ministarstvo slalo. Putem Zahtjeva za nadoknadu sredstava (ZNS) realiziramo smo više od 500 milijuna eura i u tom novcu za ovu namjenu ne nalazi se nijedan euro – dodala je. Kazala je kako se radilo o nizu projekata financiranih sredstvima EU fondova.

– Očito europski istražitelji istražuju na Geodetskom fakultetu moguće subvencijske prijevare. U ministarstvu se ne radi o europskim, već nacionalnim sredstvima, a meni je u interesu da se istraži na koji način se postupalo. Ovdje se radi o izvidima koji su tajni. Mi dostavljamo sve dokumente, a mi kao Ministarstvo smo reagirali vrlo brzo nakon potresa i preuzeli odgovornost – dodala je.

Ministrica je još jednom poručila kako iznosi koji su se isplaćivali nisu bili prenapuhani, naglasivši kako i dalje ostaje istog stava.

– Ponovit ću što sam i u Saboru, podaci da se radi o preplaćenim iznosima jednostavno nisu točni. Geodetski fakultet je iskazao cijenu po kvadratnom metru i kad smo izračunali sve, prosječna cijena je 20 i nešto kuna plus PDV. Ja sam stala pred kamere da potvrdim da ovo traje već duže vrijeme i da smo mi dali sve dokumente koji su potrebni – objasnila je.

Pročitajte još

[FOTO] SVEČANA 90. OBLJETNICA Orsan je simbol tradicije, predanosti i ljubavi prema moru

Dulist

NOVA INVESTICIJA KRALJA LAMINATA Darko Pervan počeo s izgradnjom Hotela Slano

Dulist

U PETAK NA PLACI U GRUŽI Akcija mjerenja krvnog tlaka, razine šećera u krvi i još toga!

Dulist