Aktualno

Obrtnici, u 2019. ste imali prihod manji od 7,5 milijuna kuna? Evo što morate napraviti

Porezna lista srama

Iz Hrvatske obrtničke komore podsjećaju obrtnike na izmjene Zakona o porezu na dohodak te Zakona o porezu na dobit. Izmjene su stupile na snagu 1. siječnja 2020.

Naime, najnovije izmjene brišu dosadašnje uvjete prema kojima je obrtnik u slučaju ostvarenog primitka većeg od tri milijuna kuna morao postati obveznik poreza na dobit. Sada je to obveza samo ukoliko obrtnik ostvari više od 7,5 milijuna kuna. To će velikom broju obrtnika omogućiti povrat na sustav obračuna poreza prema naplati i vođenju poslovnih knjiga u sustavu poreza na dohodak.

Ukoliko pojedini obrtnik temeljem poslovanja u 2019. godini ima osnovu ‘vratiti’ se u poslovanje dohodaša (odnosno, ako je tijekom 2019. godine ostvario prihode manje od 7,5 milijuna kuna), o tome treba obavijestiti Poreznu upravu do 20. siječnja 2020. godine. Obrtnici koji su tijekom 2019. godine premašili iznos primitaka u visini 3 milijuna kuna, ne moraju postati obveznici poreza na dobit od 1. siječnja 2020., ako je iznos primitaka manji od 7,5 milijuna kuna, osim ako to sami ne žele – ističu iz Hrvatske obrtničke komore.

Pročitajte još

UNATOČ OTEŽANIM UVJETIMA ACI u 2020. zabilježio prihod od 185 milijuna kuna

Dulist

MARO KOLA IZ BANIĆA PRAVI JE MEŠTAR Izrada lijerica naša je obiteljska tradicija. Trudim se prenijeti je sinovima

Leona Rašica

NIKO HAJDIĆ Postira je čudo. Na njoj sam upoznao ženu, a posada i putnici su kao obitelj

Leona Rašica

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija