Zanimljivosti

‘OBROK BEZ GLUTENA’ U Hiltonu održano predavanje o celijakliji

'OBROK BEZ GLUTENA' U Hiltonu održano predavanje o celijakliji

Ovog ponedjeljka održano je predavanje naziva ‘Obrok bez glutena’ u Hotelu Hilton Imperial. Hiltonov Blue Energy Team u cilju podrške i jačanja odnosa sa zajednicom te u suradnji s udrugom kronično bolesnog djeteta ‘Zajedno do zdravlja’ i uz potporu Hrvatskog društva za celijakiju iz Zagreba održalo je ovo edukativno predavanje za srednjoškolce isve zainteresirane. 

Sve popularniji način prehrane ‘bez glutena’ mogao bi i trebao zapravo postati standardni dio ponude današnjih restorana. U današnje vrijeme sve je više osoba s posebnim zahtjevima prehrane uzrokovanih težnjom za zdravom prehranom, kao i osoba koje ne podnose neku hranu, osoba s alergijama, a bitno više je i osoba s celijakijom, bolesti koja zahtjeva striktnu bezglutensku prehranu. Među mnogim alergenima jedan od vrlo čestih uzročnika je gluten. Gluten postaje svakim danom sve više jedan od najčešćih uzročnika tegoba ljudi i jedan od vrlo ne poželjnijih sastojaka hrane. Oboljelima od celijakije gluten je uzročnik teških zdravstvenih smetnji. Sve češće se restorani susreću s gostima koji očekuju bezglutenski menu, a mnogi i striktno bezglutenski za osobu s celijakijom jer se ova bolest liječi samo striktnim, doživotnim isključivanjem glutena iz prehrane, napomenuto je na današnjem predavanju.

Predavanje je bilo usmjereno oboljelima od celijakije, kuharima i kuhinjskom osoblju te budućim kuharima i njihovim profesorima. Na predavanju su bili prisutni i članovi udruge ‘Zajedno do zdravlja’, članovi Hrvatskog društva za celijakiju, profesori i učenici srednje Turističko ugostiteljske škole, te kuhinjsko osoblje hotela Hilton Imperial Dubrovnik i drugih dubrovačkih hotela i restorana.

Priprema obroka bez glutena može biti jednostavna, ali tek kad se dobro upozna brojne njene specifičnosti. Restorani mogu biti i jesu u mogućnosti ponuditi čak i striktno bezglutenski menu za osobu s celijakijom.

O razlici između obroka bez glutena i striktno bezglutenskih obroka kakav mora biti za osobe s celijakijom, o bolesti celijakiji, o specifičnostima u pripremi takvih obroka, o izboru namirnica, te kako isključiti greške koje mogu narušiti zdravlje osobama s celijakijom i o važnosti pridržavanja specifičnih propisa za pripremu bezglutenske hrane govorila je dugogodišnja predsjednica Hrvatskog društva za celijakiju gđa. Ružica Lah, iskusan terapeut za bezglutensku prehranu, autorica brošure ‘Pravilna bezglutenska prehrana osoba s celijakijom’.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1945. Ubijen dubrovački biskup Josip Marija Carević

Dulist

Ovako Libertas podržava Baby Lasagnu!

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1911. Rođen slikar, kipar i arhitekt Josip (Beppe) Colonna

Dulist