Aktualno

Obnovite zalihe, pripremite lance i lopate!

Obnovite zalihe, pripremite lance i lopate!

Povodom novih snježnih padalina koje se očekuju u petak Državna uprava za zaštitu i spašavanje građanima i nadležnim službama uputila je upozorenje.

Novi snježni pokrivač očekuje se ponajprije u Gorskome kotaru, Lici i Dalmaciji – i na obali, i u unutrašnjosti, a vjerojatno i na otocima, pa DUZS poziva sve službe na terenu i građane na intenzivnije čišćenje snijega, posebice pješačkih zona i prilaza ustanovama i institucijama.

Također se preporuča obnova zalihe namirnica i opreme za čišćenje snijega te ostanak kod kuće u područjima zahvaćenim snijegom. Ističe se kako je svaki neobavezan put najbolje otkazati, posebno ako je bez zimske opreme.

Posebno upozorenje stiže iz HAK-a zbog očekivanog jakog vjetra, povremeno s olujnim i orkanskim udarima, kao i snijega uz moguću poledicu, koji će narednih dana otežavati prohodnost i vožnju.

Hrvatski autoklub upozorava vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, te ako je moguće odgode putovanja u krajeve gdje je visok snježni pokrivač.

HAK upozorava da je u Hrvatskoj zimska oprema obvezna kad je kolnik pokriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

Ako se ne može izbjeći putovanje iz HAK-a savjetuju  informiranju o stanju u prometu i otvorenosti dionica cesta na stranici www.hak.hr ili na broj telefona 062 777 777.

U slučaju nezgode ili problema u cestovnom prometu valja nazvati pomoć na cesti na broj 1987.

Vozači koji upravljaju vozilom koje nije očišćeno od snijega i stakla od leda, ukoliko ih policija zaustavi platit će kaznu od 700 kuna.

Prije pokretanja vozila, obavezno treba očistiti snijeg s krova, vjetrobrana, ostalih stakala te na prednjem i stražnjem poklopcu automobila, jer nije dovoljno samo pokrenuti brisače koji će razgrnuti snijeg, već ga je neophodno u potpunosti ukloniti sa cijele karoserije automobila.

Isto tako zaleđena stakla treba očistiti i to ne samo ispred vozača, već cijeli vjetrobran, sva bočna, pa tako i stražnje staklo.

Pročitajte još

BIG SEE Studio Proto-Arch dobio nagradu za igralište u Mandaljeni

Dulist

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist