Aktualno

Obnovite zalihe, pripremite lance i lopate!

Povodom novih snježnih padalina koje se očekuju u petak Državna uprava za zaštitu i spašavanje građanima i nadležnim službama uputila je upozorenje.

Novi snježni pokrivač očekuje se ponajprije u Gorskome kotaru, Lici i Dalmaciji – i na obali, i u unutrašnjosti, a vjerojatno i na otocima, pa DUZS poziva sve službe na terenu i građane na intenzivnije čišćenje snijega, posebice pješačkih zona i prilaza ustanovama i institucijama.

Također se preporuča obnova zalihe namirnica i opreme za čišćenje snijega te ostanak kod kuće u područjima zahvaćenim snijegom. Ističe se kako je svaki neobavezan put najbolje otkazati, posebno ako je bez zimske opreme.

Posebno upozorenje stiže iz HAK-a zbog očekivanog jakog vjetra, povremeno s olujnim i orkanskim udarima, kao i snijega uz moguću poledicu, koji će narednih dana otežavati prohodnost i vožnju.

Hrvatski autoklub upozorava vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, te ako je moguće odgode putovanja u krajeve gdje je visok snježni pokrivač.

HAK upozorava da je u Hrvatskoj zimska oprema obvezna kad je kolnik pokriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

Ako se ne može izbjeći putovanje iz HAK-a savjetuju  informiranju o stanju u prometu i otvorenosti dionica cesta na stranici www.hak.hr ili na broj telefona 062 777 777.

U slučaju nezgode ili problema u cestovnom prometu valja nazvati pomoć na cesti na broj 1987.

Vozači koji upravljaju vozilom koje nije očišćeno od snijega i stakla od leda, ukoliko ih policija zaustavi platit će kaznu od 700 kuna.

Prije pokretanja vozila, obavezno treba očistiti snijeg s krova, vjetrobrana, ostalih stakala te na prednjem i stražnjem poklopcu automobila, jer nije dovoljno samo pokrenuti brisače koji će razgrnuti snijeg, već ga je neophodno u potpunosti ukloniti sa cijele karoserije automobila.

Isto tako zaleđena stakla treba očistiti i to ne samo ispred vozača, već cijeli vjetrobran, sva bočna, pa tako i stražnje staklo.

Pročitajte još

‘Ne mogu sve profesije raditi do 67. Zamislite konobara da u tim godinama poslužuje stol’

Dulist

Srijedom se čita DuList!

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Prije 29 godina počela je VRO Oslobađanje juga Hrvatske

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija