Grad

Obnova ‘Mirovinskog’ koštat će oko devet milijuna kuna, a trenutno traže zamjenske prostore

zgrada mirovinskog 2

Jedna od ‘najprometnijih’ zgrada u Dubrovniku svakako je ona Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, pogotovo u posljednje vrijeme – mirovine, dodaci, obrasci… Stotine naših sugrađana treće životne dobi dolazi u ovu zgradu za pomoć, a preko pedeset djelatnika pobrine se za strpljivo odgovoriti na svako njihovo pitanje. Naravno, tu je i niz sugrađana koji radi raznih drugih razloga dolaze u ‘Mirovinsko’. Većina njih komentirala nam je kako su na zgradi ‘vječito neke skele’, a zgrada, pogotovo iznutra, zaista vapi za obnovom. Zato nas je zanimalo kada će krenuti obnova, planira li se uopće i ako da, što će uključiti.

Projektna dokumentacija u izradi

Iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje odgovorili su nam vrlo detaljno, uključivši i financijsku projekciju planiranih zahvata obnove, ali i broj zaposlenih, planiranu selidbu…

– Trenutačno je u izradi projektna dokumentacija za postupak obnove zgrade u suvlasništvu HZMO-a i HZZO-a u Dubrovniku, čiji se završetak očekuje do kraja kalendarske godine. Shodno tome, početkom 2023. godine planira se pokretanje postupaka javne nabave za odabir izvođača radova, stručnog nadzora te koordinatora nad izvođenjem radova, a početak radova očekuje se tijekom drugog tromjesečja 2023. godine – naglasili su nam iz HZMO u odgovoru.

Prema dosadašnjim projekcijama procijenjena vrijednost radova iznosila je 8.400.000,00 kuna + PDV, naglasili su nam. No, ima jedna ‘kvaka’.

Cijena će se korigirati

– S obzirom na kretanje cijena tržišta nekretnina tijekom proteklog razdoblja, projekcija će se korigirati nakon završetka izvedbenog projekta i pripadajućeg troškovnika radova – dodali su nam te istaknuli kako je predviđeni rok za izvođenje radova 12 mjeseci, a konkretan rok definirat će se po okončanju izrade projektne dokumentacije – ističu. Dakle, uskoro bismo mogli saznati i tko će biti izvođač. Javni natječaj kreće odmah po izradi projektne dokumentacije.

Osim HZMO, korisnici zgrade na adresi Ante Starčevića 3 su suvlasnici objekta – Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Oni su unutrašnjost svojih prostorija obnovio pred nekoliko godina, a u ovom postupku oba Zavoda zajednički sufinanciraju troškove na obnovi svih pročelja zgrade sukladno suvlasničkim omjerima, naglasili su nam iz ‘Mirovinskog’.

A gdje će ljudi?

zgrada mirovinskog 1

S obzirom na veliki broj zaposlenih ljudi, zanimalo nas je i na koji način će preseliti sve kancelarije, papirologiju…

– Područni ured HZMO-a u Dubrovniku ima ukupno 71 radnika, od kojih osam radnika obavlja poslove u ispostavama Korčula, Metković i Ploče. Trenutno se razmatraju mogućnosti zakupa adekvatnih prostora na području grada za privremeni smještaj PU u Dubrovniku – naglašavaju nam. Inače, vrijedi dodati kako je komunikacija između dvije ispostave, ‘Mirovinskog’ i ‘Zdravstvenog’, prekinuta u vrijeme pandemije, ponovo uspostavljena u samoj zgradi, tako da ne morate ‘kružiti’.

Za kraj smo zamolili i eventualne skice mogućeg budućeg izgleda unutrašnjosti zgrade ‘Mirovinskog’ u Dubrovniku. ‘Rendere’ nismo dobili, no saznali smo kako će se predmetnim radovima maksimalno poštivati postojeće oblikovanje objekta.

– Ne planira se promjena postojećih gabarita, a vanjsko pročelje u potpunosti će biti obnovljeno vrlo sličnom kamenom oblogom, uz bitno poboljšanje fizikalnih svojstava zgrade – zaključili su nam iz HZMO. Veseli čuti kako je obnova ove važne zgrade ipak na pomolu, s obzirom na desetljeća rovinanja iznutra, a gdje osoblje, blago rečeno, radi u ne baš idealnim uvjetima. Zgrada će se iznutra uskoro opremiti modernim, praktičnim uredima, na radost korisnika, no naravno i djelatnika ‘Mirovinskog’, koji su u pravom smislu riječi svjedoci nekih prošlih vremena. Barem što se namještaja tiče!

MNJB

Pročitajte još

POŽALIO NAM SE ČITATELJ Cabrio bus na Pilama blokirao ‘šesticu’

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

‘Karaka’ i ‘Fontana’ sljedećih sedam dana bez stolova!

Dulist