Grad

Obnova ‘Mirovinskog’ koštat će oko devet milijuna kuna, a trenutno traže zamjenske prostore

Obnova 'Mirovinskog' koštat će oko devet milijuna kuna, a trenutno traže zamjenske prostore

Jedna od ‘najprometnijih’ zgrada u Dubrovniku svakako je ona Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, pogotovo u posljednje vrijeme – mirovine, dodaci, obrasci… Stotine naših sugrađana treće životne dobi dolazi u ovu zgradu za pomoć, a preko pedeset djelatnika pobrine se za strpljivo odgovoriti na svako njihovo pitanje. Naravno, tu je i niz sugrađana koji radi raznih drugih razloga dolaze u ‘Mirovinsko’. Većina njih komentirala nam je kako su na zgradi ‘vječito neke skele’, a zgrada, pogotovo iznutra, zaista vapi za obnovom. Zato nas je zanimalo kada će krenuti obnova, planira li se uopće i ako da, što će uključiti.

Projektna dokumentacija u izradi

Iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje odgovorili su nam vrlo detaljno, uključivši i financijsku projekciju planiranih zahvata obnove, ali i broj zaposlenih, planiranu selidbu…

– Trenutačno je u izradi projektna dokumentacija za postupak obnove zgrade u suvlasništvu HZMO-a i HZZO-a u Dubrovniku, čiji se završetak očekuje do kraja kalendarske godine. Shodno tome, početkom 2023. godine planira se pokretanje postupaka javne nabave za odabir izvođača radova, stručnog nadzora te koordinatora nad izvođenjem radova, a početak radova očekuje se tijekom drugog tromjesečja 2023. godine – naglasili su nam iz HZMO u odgovoru.

Prema dosadašnjim projekcijama procijenjena vrijednost radova iznosila je 8.400.000,00 kuna + PDV, naglasili su nam. No, ima jedna ‘kvaka’.

Cijena će se korigirati

– S obzirom na kretanje cijena tržišta nekretnina tijekom proteklog razdoblja, projekcija će se korigirati nakon završetka izvedbenog projekta i pripadajućeg troškovnika radova – dodali su nam te istaknuli kako je predviđeni rok za izvođenje radova 12 mjeseci, a konkretan rok definirat će se po okončanju izrade projektne dokumentacije – ističu. Dakle, uskoro bismo mogli saznati i tko će biti izvođač. Javni natječaj kreće odmah po izradi projektne dokumentacije.

Osim HZMO, korisnici zgrade na adresi Ante Starčevića 3 su suvlasnici objekta – Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Oni su unutrašnjost svojih prostorija obnovio pred nekoliko godina, a u ovom postupku oba Zavoda zajednički sufinanciraju troškove na obnovi svih pročelja zgrade sukladno suvlasničkim omjerima, naglasili su nam iz ‘Mirovinskog’.

A gdje će ljudi?

Obnova 'Mirovinskog' koštat će oko devet milijuna kuna, a trenutno traže zamjenske prostore

S obzirom na veliki broj zaposlenih ljudi, zanimalo nas je i na koji način će preseliti sve kancelarije, papirologiju…

– Područni ured HZMO-a u Dubrovniku ima ukupno 71 radnika, od kojih osam radnika obavlja poslove u ispostavama Korčula, Metković i Ploče. Trenutno se razmatraju mogućnosti zakupa adekvatnih prostora na području grada za privremeni smještaj PU u Dubrovniku – naglašavaju nam. Inače, vrijedi dodati kako je komunikacija između dvije ispostave, ‘Mirovinskog’ i ‘Zdravstvenog’, prekinuta u vrijeme pandemije, ponovo uspostavljena u samoj zgradi, tako da ne morate ‘kružiti’.

Za kraj smo zamolili i eventualne skice mogućeg budućeg izgleda unutrašnjosti zgrade ‘Mirovinskog’ u Dubrovniku. ‘Rendere’ nismo dobili, no saznali smo kako će se predmetnim radovima maksimalno poštivati postojeće oblikovanje objekta.

– Ne planira se promjena postojećih gabarita, a vanjsko pročelje u potpunosti će biti obnovljeno vrlo sličnom kamenom oblogom, uz bitno poboljšanje fizikalnih svojstava zgrade – zaključili su nam iz HZMO. Veseli čuti kako je obnova ove važne zgrade ipak na pomolu, s obzirom na desetljeća rovinanja iznutra, a gdje osoblje, blago rečeno, radi u ne baš idealnim uvjetima. Zgrada će se iznutra uskoro opremiti modernim, praktičnim uredima, na radost korisnika, no naravno i djelatnika ‘Mirovinskog’, koji su u pravom smislu riječi svjedoci nekih prošlih vremena. Barem što se namještaja tiče!

MNJB

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović