Aktualno

OBLJETNICA STRADANJA ŠKABRNJE Nadbiskup Puljić: ‘Sloboda je izvojevana s krunicom u ruci branitelja’

OBLJETNICA STRADANJA ŠKABRNJE Nadbiskup Puljić: 'Sloboda je izvojevana s krunicom u ruci branitelja'
Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 18. studenoga 2022. kolonom sjećanja i polaganjem vijenaca odana je počast i poštovanje žrtvama Škabrnje | Foto: MORH/ T. Brandt

U Škabrnji je ovog petka obilježen Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Kolonom sjećanja ‘Korak po korak’ i polaganjem vijenaca odana je počast i poštovanje žrtvama Škabrnje.

U Koloni sjećanja okupljeni su krenuli do Spomen-obilježja masovne grobnice gdje je zajednički vijenac u ime svih izaslanstava položilo izaslanstvo Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata. Na mjesnom groblju sv. Luke najviša državna izaslanstva, obitelji poginulih, predstavnici udruga, postrojbi koje su sudjelovale u obrani te gradova i županija, podno Središnjeg križa položila su vijence u spomen na škabrnjske žrtve.

Izaslanik ministra obrane državni tajnik u Ministarstvu obrane Branko Hrg sudjelovao je na obilježavanju. Prsjetivši se kalvarije koju je prošla Škabrnja državni tajnik Branko Hrg u Koloni sjećanja iskazao je zahvalnost žrtvama Škabrnje istaknuvši: ‘U koloni sjećanja prisjetili smo se svih onih koji su svoje snove, snagu, ljubav, svoj život darovali Škabrnji i Domovini koju nikada nisu prestali voljeti’.

Podsjetio je i na hrabrost hrvatskih branitelja koju nikada ne smijemo zaboraviti. ‘Hrvatski branitelji su nas obvezali na sjećanje i upravo taj duh slobode koji su gajili, predali su nam u trajnu obvezu’, poručio je. Na komemorativnom skupu istaknuto je kako je u Škabrnji na taj dan počinjen zločin koji nikada ne smijemo zaboraviti.

Načelnik općine Ivan Škaro rekao je da živote stradalih ne možemo vratiti te istaknuo važnost čuvanja uspomene na njih i podsjećanja uvijek iznova na ono što se ovdje dogodilo. U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije za sve stradale u Domovinskom ratu misno slavlje predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. ‘Žrtva Škabrnje nije zaboravljena i danas se sjećamo sa zahvalnošću svih koji su dajući svoje živote, nama darovali slobodu i domovinu’, rekao je mons. Puljić.

Podsjetio je na današnji dan prije trideset i jednu godinu u Škabrnji i Vukovaru koji je, rekao je, bio tužan i pun stradanja: ‘Htjeli su uništiti našu kulturu i povijest, stravičnim zločinima ugasiti hrvatsku čežnju za slobodom. Ta čežnja samo je još više bujala i nisu je zaustavila ni stradanja koja su se dogodila u Vukovaru i Škabrnji. Svemu usprkos preživjeli smo nošeni snagom vjere i molitve. Sloboda je izvojevana s krunicom u ruci hrvatskih branitelja. Hrvatska je izdržala unatoč svima. Vukovar i Škabrnja ostali su simboli stradanja i bolan podsjetnik na sve žrtve dane za samostalnost i slobodu Hrvatske’.

Počast žrtvama Škabrnje odali su izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Andro Krstulović Opara, izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske predvođeno potpredsjednikom Vlade i ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva unutarnjih poslova, predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici ratnih postrojbi i drugi.

Tijekom obrane mjesta poginulo je 36 hrvatskih branitelja, ubijeno je 54 civila, dok je od posljedica stradanja od minsko-eksplozivnih sredstava smrtno stradalo još šest osoba.

Foto: MORH/T. Brandt

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist