Aktualno

Obitelj Glumac ponosni Križonoše slanjske procesije

marijo nosi krz

Župa svetog Vlaha Slano svake godine svečano proslavlja blagdan svoga zaštitnika sv. Vlaha trodnevnicom uoči samog blagdana te na sam dan svetog Vlaha svečanom misom te tradicionalnom procesijom kroz Slano uz izvijanje barjaka iz slanjske i okolnih župa. Koliko Slanjanima i svim Primorcima znači sveti Vlaho, kako se pripremaju za festu i kako ona izgleda ispričao nam je Slanjanin Marijo Glumac koji, kao i njegov pokojni otac, ponosno nosi križ u procesiji.

Himna i pet postaja procesije
Na sam blagdan svetoga Vlaha najprije u 10 sati bude svečana misa u crkvi Svetoga Vlaha. Puk zapjeva Himnu svetome Vlahu pa potom kreće svečana procesija kroz mjesto koja ide
iz crkve Svetoga Vlaha i zaustavlja se na pet postaja: Vojvodinoj ponti sa sjećanjem, molitvom i blagoslovom za sve pokojne, slanskoj rivi gdje se moli za mornare, brodove, ribare i sve
koji od mora žive, pred crkvom Svetoga Jeronima gdje se prvi put izvijaju barjaci, na raskrižju ispod Kneževog dvora gdje se moli za blagoslov polja, maslinika i vinograda i na koncu pred crkvom Svetoga Vlaha gdje se iskazuje čast i pozdravlja sveti Vlaho.

— Procesiju predvodi Križonoša. Nekad je to bio moj pokojni otac, a prošle godine je uza me hodio i moj mali sin. Iza mene idu barjaci župa koje nose barjaktari, potom svećenik i ministranti pa mladići s kipom sv. Vlaha i iza puk. Staje se na tih pet postaja, a tijekom procesije zvone zvona slanskih crkava. Nakon procesije slijedi svečana misa u crkvi Svetoga Vlaha. Festanjuli oko vrata nose bijele šalove na kojima je slika Parca poviše Slanske vale identična onoj poviše oltara u crkvi. I ove će godine, k’o i prošle akobogda, Festu začiniti naši mladi i stari Linđovci obučeni u tradicionalnu primorsku nošnju. Moja je kći Anamarija prošle godine nosila i primorsku lanetu – opisuje nam Marijo, ističući kako pri Osnovnoj školi Slano postoji Mali Linđo koji djeluje već 40 godina.

Mali linđovci
— Utemeljila ga je naša dobra čuvarica tradicije, učiteljica Marija Weltruski, a putem su nastavile brojne učiteljice poput Marije Pendo, Nataše Paskivić, Dubravke Lučić, Maje Stanić, koje su učile djecu tradiciji. Također i profesionalni plesači, kolovođe i lijeričari, poput kolovođe Lukše Bobića, lijeričara Nika Rudinovića te danas našeg mladog Banjanina Nikše Kraljića koji kao i Lukša bala u KUD-u Lijerica Slano – opisuje ponosno Marijo.

— Naša tradicija teče od našijeh pređa, preko nas i nastavlja se i dalje na ovoj divnoj mladosti koja bala i izvija barjake. Lijepo je lani bilo viđe’ i tri generacije zajedno. Unuk Roko je izvijo barjak, vodio kolo i balo. Znanje vođenja kola je naslijedio od djeda Lukše pa su skupa Linđo vodili i balali na način da kad je balo unuk vodio je djed, a kad je djed balo vodio je unuk. U kolu je balala i Lukšina kći i Rokova mati. Neka naše tradicije i neka naša proslava i Festa kroz našu mladost traje i dalje, a nek nas sve sveti Vlaho čuva od bolesti grla i svakijeh zala! Živio sveti Vlaho! – poručio je Marijo Glumac.

Procesija Proslava Svetoga Vlaha u Slanomu oko 1900
Proslava Svetoga Vlaha u Slanom 1900. godine

Preko 6 stoljeća svetkovanja
Župa sv. Vlaha u Slanomu utemeljena je 1407. godine.

— Na 600-tu godišnjicu Župe 2007. godine smo imali i veliku proslavu sasvečanom misom u crkvi Svetoga Jeronima jer se crkva Svetoga Vlaha tada renovirala. Svečanu misu je predvodio tadašnji biskup dubrovački Želimir Puljić, a nekoliko godina poslije, 2014. godine, dan prije Svetoga Vlaha na Kandeloru, je HRT izravno prenosio i misu iz naše župe na drugom programu Hrvatske Radiotelevizije koju je predvodio tadašnji slanski župnik, pokojni Fra Ljudevit Lasta. Pjevao je i Župni mješoviti crkveni zbor Župe Svetoga Vlaha. Sama procesija i Festa u Slanome održava se dugo vremena. Najstarija fotografija koju posjedujem je iz 1900. godine, ali sigurno se održavala procesija i puno prije. Nekada je bilo puno više barjaka i iz drugih župa.

Naravno, kako je glavna Festa na dan svetoga Vlaha u Gradu, dosta Primoraca pođe na Festu u Dubrovnik, no svečano bude i u nas jer bude isto lijep broj barjaktara. Posebno je bogato bilo lani kad su djeca iz Osnovne škole Slano zajedno s voditeljem KUD-a Mali Linđo Nikšom Kraljićem, svi lijepo obučeni u narodne nošnje, sudjelovala u procesiji i lijepo nam i zabalala iza mise. Iza procesije i mise bude i objed u fratra, a izapodne se ide u Dubrovnik na glavnu Festu – kazuje nam Marijo.

S koljena na koljeno
— Meni je čast nosi’ križ na Festi k’o i mom pokojnom ocu, a akobogda, nosit će i moj mali kad poraste – ponosno će Marijo koji ujedno pjeva u slanskoj muškoj klapi Staglin, ali kad uhvati vremena i u Zboru župe Svetoga Trojstva u Majkovima.

Pročitajte još

[FOTO] Treće izdanje utrke Pelješkim mostom

Dulist

[VIDEO/FOTO] ROCK SPEKTAKL! Slavi se 25. rođendan Udruge mladih Orlando

Dulist

ČIŠĆENJE PODMORJA Think Green za vikend u Moluntu

Dulist