Aktualno

Obilježavamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

kriz srdj dan branitelja

Diljem Republike Hrvatske danas se obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

Prigodnim svečanostima te sjećanjem na branitelje koji su svoje živote položili na oltar Domovine proslavit će se početak vojno-redarstvene akcije Oluja te oslobađanje Knina koje se odvilo 1995. godine. Olujom, uz akciju Bljesak ključnom za završetak Domovinskog rata, oko dvjesto tisuća hrvatskih vojnika oslobodilo je više od deset tisuća četvornih kilometara okupiranog područja, čime je završio krvavi rat. Nakon akcije Oluja je ostala okupirana još samo istočna Slavonija koja je vraćena mirnom reintegracijom bez vojnog djelovanja. Oluja je počela u svitanje 4. kolovoza te je trajala svega 84 sata, a oslobođeno je oko 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.

Program u Dubrovniku

Grad Dubrovnik u suradnji s Muzejom Domovinskog rata Dubrovnik, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Kazalištem Marina Držića, Dubrovačkim ljetnim igrama i Kinematografima Dubrovnika organizirao je dvodnevni program proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Program, kojim se obilježava 28. obljetnica vojno-redarstvene akcije ‘Oluja’, započeo je već u petak u tvrđavi Imperijal na Srđu.

Na sam Dan pobjede, u subotu 5. kolovoza ispred crkve sv. Vlaha već tradicionalno, održat će se koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra uz ravnanje maestra Ivana Huta i sopranisticu Martu Hut, a građani i posjetitelji u ovoj će prigodi moći uživati u glazbenim izvedbama tenora, Stijepa Gleđa Markosa. Koncertu DSO-a prethodit će virtualna izložba ‘Dani ponosa 1991.-1995.’. Misa za Domovinu biti će služena u Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Pročitajte još

Shaquille O’Neal večeras u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

Klevisa Ymeri ostaje u pritvoru: Županijski sud ukida odluku o jamčevini

Dulist