Aktualno

OB DUBROVNIK ‘POD PALJBOM’ BIVŠE ZAPOSLENICE Bekić: ‘Napravila je tešku povredu radnog odnosa’

Poslodavac Opća bolnica Dubrovnik je jednom radniku dana 29. rujna 2020. godine izvanredno otkazala ugovor o radu zbog osobito teških povreda obveza iz radnog odnosa, zbog kojih uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih stranaka nastavak radnog odnosa nije moguć – poručio je ravnatelj ustanove Marijo Bekić na upit DuLista jesu li istiniti navodi njihove, sad već bivše zaposlenice, dr. Dražane Martinović Mamić, inače sindikalne povjerenice, kako je njen izvanredni otkaz, a uslijed prijave kćeri pacijenta kojeg je liječila, bio ‘nezakonit i montiran’.

Naime, Martinović Mamić obratila se dubrovačkim medijima s priopćenjem u kojem je optužila ravnatelja Bekića da je s njom prekinuo radni odnos bez da je prethodno ‘tražio i dobio suglasnost od središnjice sindikata što je sukladno Zakonu o radu i propisima o zaštiti sindikalnog povjerenika poslodavac obavezan učiniti’.

– Donošenjem i realiziranjem takve nezakonite odluke pokazao je kako zakone ne poznaje i ne priznaje. Zlouoptrijebio je položaj i ovlasti čime je kazneno odgovoran. Inače je sklon demonstriranju sile, prijetnjama, manipulacijma i provođenju diskriminacije i sustavnom mobingiziranju pretežito žena koje često naziva glupačama u OB Dubrovnik, ali i drugim institucijama. Ponaša se autokratski, kao da je bolnica njegovo vlasništvo i poligon za igre – napisala je Martinović Mamić.

Martinović Mamić je nastavila kako je ‘ravnatelj Bekić prethodno od nje nije zatražio nikakvo očitovanje, niti ju upozorio na postojanje prijave i dostavio joj istu, a koju je navodno podnijela kćer pacijenta I. R. kojeg je dr. sc. Martinović Mamić zaprimila 23. kolovoza 2020. preko OHBP-a’. Njega je, navodi, ‘liječila i nadzirala do osam sati 24. kolovoza kada je pacijent urednog stanja svijesti, orijentiranosti, disanja i vitalnih parametara zbog potrebe za hitnim pregledom ORL odveden na ORL polikliniku’.

– Taj pacijent kojeg sam liječila po svim pravilima struke je inače u dobrom zdravstvenom stanju napustio OB Dubrovnik te još jednom nakon toga bio hospitaliziran kod druge neurologinje. Tu drugu liječnicu, koja je pacijenta liječila prije dvije i pol godine zbog moždanog udara, nakon čega isti nikada više nije bio na neurološkoj kontroli u OB Dubrovnik, dr. Martinović Mamić uz još jednog neurologa i Marija Bekića smatra odgovornom za nezakoniti izvanredni otkaz i manipuliranje netočnim informacijama, kao i sukob interesa budući su me sve troje lažno već u više navrata prijavljivali HLK, dizali tužbe, tj. Bekić u suradnji s njima tražio preko HLK da mi se oduzme licenca za rad trajno, a od sindikata suglasnost da mi se da otkaz. Kako istu nije dobio, onda se dosjetio da tuži HLS na sudu u Zagrebu kako bi sudskom odlukom nadomjestio nedavanje suglasnosti od strane sindikata. Kako je na sudu u Zagrebu valjda već jasno kako je riječ o organiziranom mobbingu nad sindikalnom povjerenicom, a koja je u međuvremenu postala sindikalnom povjerenicom i drugog sindikata sukladno zakonu, i čija središnjica je neovisna o politici i ne surađuje sa poslodavcima na štetu članova nego ih maksimalno štiti, Bekić i dosadašnji predsjednik Radničkog vijeća OB Dubrovnik požurili su formirati novo RV kako bi neutemeljeno ‘blagoslovili’ nezakoniti izvanredni otkaz dr. sc. Dražani Martinović Mamić – iznijela je u svom priopćenju Martinović Mamić.

Nakon njene optužbe uslijedile su i izjave Hrvatskog liječničkog saveza, Hrvatske udruge bolničkih liječnika i Hrvatske liječničke komore Dubrovačko-neretvanske županije koji su pak kazali sljedeće:

– Podružnica Opće bolnice HRVATSKOG LIJEČNIČKOG SINDIKATA upravo je osnovana zbog višegodišnjeg destruktivnog sindikalnog djelovanja doktorice Dražane Martinović Mamić pa nemamo niti jedan razlog da se stavimo u njenu zaštitu od otkaza ugovora o radu u OB Dubrovnik – stoji u potpisu dr. Davor Grilec, predsjednik Izvršnog odbora HLS Podružnica OB Dubrovnik.

– Prateći rad i djelovanje doktorice Dražane Martinović Mamić, a posebno od kada je postala sindikalna povjerenica, sada već minorne podružnice HLS-a, nedvojbeno smo spoznali da je najodgovornija za teško narušavanje međuljudskih odnosa na nekoliko odjela u našoj bolnici, a što se nažalost odražava na naš svakodnevni rad – rekao je dr. Dragutin Petković, povjerenik HUBOL-a u OB Dubrovnik.

– HRVATSKA LIJEČNIČKA KOMORA, Povjerenstvo Županije dubrovačko-neretvanske jednoglasno podržava i pozdravlja odluku Uprave Opće bolnice Dubrovnik o otkazu ugovora o radu doktorice Dražane Martinović Mamić jer je to već i ranije zaslužila; kako neprofesionalnim odnosom prema bolesnicima i članovima njihovih obitelji tako i svojim nekorektnim odnosom prema kolegama u bolnici te svojim destruktivnim djelovanjem na sindikalnoj sceni i među liječničkim udrugama – izjavio je dr. Srećko Ljubičić, predsjednik Povjerenstva HLK DNŽ.

Navodno požurivanje formiranja novog Radnog vijeća demantirao je i njegov aktualni predsjednik Ivan Večerin koji je objasnio:

– Sada već prošli saziv Radničkog vijeća je zbog isteka svog mandata od 4 godine, dana 19. 6.2020. donio odluku o raspisivanju redovitih izbora za RV. Poštujući sve propisane okvire, sami izbori su održani 15. 9.2020., nakon čega su se također poštivali propisi o izvještavanju prethodnog i konačnog zapisnika o rezultatima izbora, čime je rok za žalbe kao i cijeli izborni proces završio.

Pročitajte još

OD POČETKA GODINE Primorski privatni smještaj na 65 posto noćenja iz 2019.

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Prije 26 godina u Velikom Zatonu izgubljena su tri mlada života

Dulist

ŠTO BI DUM MARIN REKO? Za sreću uštini Držića za nos

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija