Aktualno

OB DUBROVNIK ‘POD PALJBOM’ BIVŠE ZAPOSLENICE Bekić: ‘Napravila je tešku povredu radnog odnosa’

OB DUBROVNIK 'POD PALJBOM' BIVŠE ZAPOSLENICE Bekić: 'Napravila je tešku povredu radnog odnosa'

Poslodavac Opća bolnica Dubrovnik je jednom radniku dana 29. rujna 2020. godine izvanredno otkazala ugovor o radu zbog osobito teških povreda obveza iz radnog odnosa, zbog kojih uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih stranaka nastavak radnog odnosa nije moguć – poručio je ravnatelj ustanove Marijo Bekić na upit DuLista jesu li istiniti navodi njihove, sad već bivše zaposlenice, dr. Dražane Martinović Mamić, inače sindikalne povjerenice, kako je njen izvanredni otkaz, a uslijed prijave kćeri pacijenta kojeg je liječila, bio ‘nezakonit i montiran’.

Naime, Martinović Mamić obratila se dubrovačkim medijima s priopćenjem u kojem je optužila ravnatelja Bekića da je s njom prekinuo radni odnos bez da je prethodno ‘tražio i dobio suglasnost od središnjice sindikata što je sukladno Zakonu o radu i propisima o zaštiti sindikalnog povjerenika poslodavac obavezan učiniti’.

– Donošenjem i realiziranjem takve nezakonite odluke pokazao je kako zakone ne poznaje i ne priznaje. Zlouoptrijebio je položaj i ovlasti čime je kazneno odgovoran. Inače je sklon demonstriranju sile, prijetnjama, manipulacijma i provođenju diskriminacije i sustavnom mobingiziranju pretežito žena koje često naziva glupačama u OB Dubrovnik, ali i drugim institucijama. Ponaša se autokratski, kao da je bolnica njegovo vlasništvo i poligon za igre – napisala je Martinović Mamić.

Martinović Mamić je nastavila kako je ‘ravnatelj Bekić prethodno od nje nije zatražio nikakvo očitovanje, niti ju upozorio na postojanje prijave i dostavio joj istu, a koju je navodno podnijela kćer pacijenta I. R. kojeg je dr. sc. Martinović Mamić zaprimila 23. kolovoza 2020. preko OHBP-a’. Njega je, navodi, ‘liječila i nadzirala do osam sati 24. kolovoza kada je pacijent urednog stanja svijesti, orijentiranosti, disanja i vitalnih parametara zbog potrebe za hitnim pregledom ORL odveden na ORL polikliniku’.

– Taj pacijent kojeg sam liječila po svim pravilima struke je inače u dobrom zdravstvenom stanju napustio OB Dubrovnik te još jednom nakon toga bio hospitaliziran kod druge neurologinje. Tu drugu liječnicu, koja je pacijenta liječila prije dvije i pol godine zbog moždanog udara, nakon čega isti nikada više nije bio na neurološkoj kontroli u OB Dubrovnik, dr. Martinović Mamić uz još jednog neurologa i Marija Bekića smatra odgovornom za nezakoniti izvanredni otkaz i manipuliranje netočnim informacijama, kao i sukob interesa budući su me sve troje lažno već u više navrata prijavljivali HLK, dizali tužbe, tj. Bekić u suradnji s njima tražio preko HLK da mi se oduzme licenca za rad trajno, a od sindikata suglasnost da mi se da otkaz. Kako istu nije dobio, onda se dosjetio da tuži HLS na sudu u Zagrebu kako bi sudskom odlukom nadomjestio nedavanje suglasnosti od strane sindikata. Kako je na sudu u Zagrebu valjda već jasno kako je riječ o organiziranom mobbingu nad sindikalnom povjerenicom, a koja je u međuvremenu postala sindikalnom povjerenicom i drugog sindikata sukladno zakonu, i čija središnjica je neovisna o politici i ne surađuje sa poslodavcima na štetu članova nego ih maksimalno štiti, Bekić i dosadašnji predsjednik Radničkog vijeća OB Dubrovnik požurili su formirati novo RV kako bi neutemeljeno ‘blagoslovili’ nezakoniti izvanredni otkaz dr. sc. Dražani Martinović Mamić – iznijela je u svom priopćenju Martinović Mamić.

Nakon njene optužbe uslijedile su i izjave Hrvatskog liječničkog saveza, Hrvatske udruge bolničkih liječnika i Hrvatske liječničke komore Dubrovačko-neretvanske županije koji su pak kazali sljedeće:

– Podružnica Opće bolnice HRVATSKOG LIJEČNIČKOG SINDIKATA upravo je osnovana zbog višegodišnjeg destruktivnog sindikalnog djelovanja doktorice Dražane Martinović Mamić pa nemamo niti jedan razlog da se stavimo u njenu zaštitu od otkaza ugovora o radu u OB Dubrovnik – stoji u potpisu dr. Davor Grilec, predsjednik Izvršnog odbora HLS Podružnica OB Dubrovnik.

– Prateći rad i djelovanje doktorice Dražane Martinović Mamić, a posebno od kada je postala sindikalna povjerenica, sada već minorne podružnice HLS-a, nedvojbeno smo spoznali da je najodgovornija za teško narušavanje međuljudskih odnosa na nekoliko odjela u našoj bolnici, a što se nažalost odražava na naš svakodnevni rad – rekao je dr. Dragutin Petković, povjerenik HUBOL-a u OB Dubrovnik.

– HRVATSKA LIJEČNIČKA KOMORA, Povjerenstvo Županije dubrovačko-neretvanske jednoglasno podržava i pozdravlja odluku Uprave Opće bolnice Dubrovnik o otkazu ugovora o radu doktorice Dražane Martinović Mamić jer je to već i ranije zaslužila; kako neprofesionalnim odnosom prema bolesnicima i članovima njihovih obitelji tako i svojim nekorektnim odnosom prema kolegama u bolnici te svojim destruktivnim djelovanjem na sindikalnoj sceni i među liječničkim udrugama – izjavio je dr. Srećko Ljubičić, predsjednik Povjerenstva HLK DNŽ.

Navodno požurivanje formiranja novog Radnog vijeća demantirao je i njegov aktualni predsjednik Ivan Večerin koji je objasnio:

– Sada već prošli saziv Radničkog vijeća je zbog isteka svog mandata od 4 godine, dana 19. 6.2020. donio odluku o raspisivanju redovitih izbora za RV. Poštujući sve propisane okvire, sami izbori su održani 15. 9.2020., nakon čega su se također poštivali propisi o izvještavanju prethodnog i konačnog zapisnika o rezultatima izbora, čime je rok za žalbe kao i cijeli izborni proces završio.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist