Aktualno

NOVI UREĐAJ RADIOLOGIJE Digitalnim rendgenom smanjit će se liste čekanja i poboljšati dijagnostika

NOVI UREĐAJ RADIOLOGIJE Digitalnim rendgenom smanjit će se liste čekanja i poboljšati dijagnostika

Odjel za radiologiju Opće bolnice Dubrovnik dobio je novi digitalni rendgenski uređaj, koji će smanjiti dozu zračenja, ali i ubrzati te znatno poboljšati dijagnostiku. Prema riječima dr. Vilem Kosović, voditeljice ovog odjela, ovaj digitalni rendgenski uređaj znači izuzetan tehnološki iskorak naprijed za rad ovog odjela, ali i cijele bolnice. Radi se o digitalnoj tehnici pri čemu se istovremeno s ekspozicijom prikazuje i slika na samom ekranu monitora te se ubrzava dijagnostika, poboljšava se kvaliteta slike, a samim time i točnost dijagnostičke informacije. Poboljšana je, objasnila je, i rezolucija slike.
-Do unazad nekoliko mjeseci radili smo na uređajima koji su stari 18 i 19 godina – rekla je te dodala kako većima žitelja naše županije gravitira upravo ovom uređaju.
Sredstva za njegovu kupnju u iznosu od 1,4 milijuna kuna osigurala je Dubrovačko-neretvanska županija, koja je, podsjetimo, već ranije za isti ovaj odjel kupila visokosofisticirani ultrazvučni uređaj vrijedan oko 868 tisuća kuna. Kroz nekoliko dana, rekao je ravnatelj OB Dubrovnik dr. Marijo Bekić predstavit će se još jedan rendgenski uređaj, analogni koji će se digitalizirati.
-Ovim smo zaokružili priču koja je počela nabavom digitalnog mamografa prije dvije godine – rekao je Bekić te naglasio kako danas nema obrade pacijenata kao ni ulaska pacijenata u bolnicu bez dijagnostike.
-Najveći dio dijagnostike jest radiološka, bilo da se radi o mamografskim, ultrazvučnim ili rendgenskim uređajima. Tu je i naš uređaj za magnetnu rezonancu koji je također sad postao vremešan nakon 15 godina – rekao je dalje ravnatelj, te istaknuo kako je 2016. godine sredstvima Ministarstva nabavljen novi CT uređaj, s tim da je stari još u funkciji.
Inače, Opća bolnica Dubrovnik u suradnji sa Županijom i razvojnom agencijom DUNEA-om radi na prijavljivanju projekata za program oporavka financiran od strane EU. Kako je istaknuo župan Nikola Dobroslavić, Hrvatskoj po tom programu pripada dodatnih 9 milijardi eura bespovratnih sredstava.
-U njemu vidimo našu šansu za nabavku i novog CT uređaja i novog magneta – rekao je Marijo Bekić, dodavši kako će se novi digitalnim uređajima ne samo smanjiti liste čekanja već i ubrzati i poboljšati dijagnostika te izbjeći dopunske pretrage.
Kroz program oporavka i otpornosti nastojat će se dobiti i sredstva za energetsku obnovu dubrovačke bolnice i uređenje petog i šestog kata.
-Nadamo se da će taj veliki projekt proći na natječaju jer će to značiti rekonstrukciju bolnice i vjerujem da ćemo i na taj način osigurati zaposlenicima bolje uvjete za rad, a našim sugrađanima bolju uslugu – ističe župan. Rekao je kako je prijavljeno 30 projekata iz naše županije no među prvima je zasigurno projekt energetske obnove bolnice.

Pročitajte još

Izložba ‘Dani ponosa – herojska obrana Dubrovnika 1991.’ gostuje u Zagrebu

Dulist

Studentska ‘PEP konferencija’ ovog četvrtka i petka na Kampusu

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist