Županija

O golfu na Srđu i na Kinookusu

O golfu na Srđu i na Kinookusu

Na današnjoj konferenciji za novinare predstavljen je program Food film festivala Kinookus, koji se održava po treći put za redom u Stonu, od 5. do 9. rujna.

Ovogodišnji stonski Food film festival Kinookus održava se pod nazivom „Energija hrane“. Nastojat će pokazati da su alternative koje su pred nama, u opticaju, ali često marginalizirane i ometene pogrešnim politikama i ljudskom pohlepom.

U svim sekcijama Festivala promišljat će se različiti oblici energije koje hrana stvara, od društvene energije obiteljskih i interkulturalnih trpeza i susreta, a posebna naglasak bit će stavljen na energiju koja se troši u industrijskoj proizvodnju hrane na ogromnim količinama ugljičnog dioksida koje današnji model proizvodnje stvara.

Ivo Kara-Pešić iz Udruge Kinookus istaknuo je kako će filmski program ugostiti 30. hrvatskih premijera.
– Prošle godine imali smo ih 33, dobro je to što će ljudi vidjeti filmove koje neće imati prigode pogledati u kinima. Ove godine uspjeli smo dobiti i potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Energija hrane danas je gorući problem i upravo zbog toga smo izabrali ovu temu, a kada smo je dogovarali nismo znali da industrijski način proizvodnje hrane emitira 30 posto ugljičnog dioksida. Projekcije filmova bit će popraćene diskusijama s gostima čije su životne priče usko vezane uz teme prikazanih filmova – naglasio je.

Festival otvara turski film „Nekoliko hrabrih ljudi“ redateljice Ruye Arzu Koksal  na temu borbe stanovnika triju dolina u području Crnog mora protiv državnog plana izgradnje velikog broja hidroelektrana.

Bit će prikazan grčki film „Tisuću izgubljenih golf loptica“ redatelja Vangelisa Kalaitzisa koji govori o projektu izgradnje turističkog naselja s golf terenima na Kreti.
– Ovdje ćemo razgovarati s Ivanom Kusalićem iz tvrtke Razvoj Golf, i Đurom Caporom iz udruge Srđ je naš. Oni će prikazati svoje viđenje filma, a zamijenit će i uloge – istaknuo je Ivo Kara-Pešić.

Također, Stribor Jurčić stručnjak za autorsko pravo iz tvrtke Pegaz Auctoritas održat će interaktivnu tribinu o zaštiti autorstva i ostvarivanja autorskih i srodnih prava, pod naslovom „Treba li nam autorsko pravo…novac ili umjetnost?“.

Kinofokus sekcija ugostit će niz zanimljivih priča, onu o pregovaračkoj energiji hrane trpeza Dubrovačke Republike našeg sugrađanina Ivana Vigjena, „autostop“ kuharicu novinarke Ivane Orešić, projekt rođenog Dubrovčanina Srđana Stankovića koji kroz Supernatural Festival nastoji rekvalificirati beogradski riječni otok Adu Huju te priču o energiji organske hrane UNDP – ovog stručnjaka Ranka Tadića. Svi susreti bit će začinjeni i kušanjem jela tematski vezanih za predavanja, a za kuhačom će biti i Zlatko Galla.

Što se pak tiče predavanja o energiji hrane trpeza Dubrovačke Republike, Ivan Vigjen je istaknuo:
– Riječ je o poljoprivredno – arheološkoj turi po Stonskom polju, biciklima ćemo obići povijesno-.arheološke lokalitete od Solane, Česvinice i ostalih, kao svjedočanstva kulture življenja i obrade zemlje. Obići ćemo i obiteljsko gospodarstvo Pendo u Stonskom polju. Ovo potvrđuje našu aktivnu usmjerenost na baštinu jer u Stonu imaju sve ono što je definicija Mediterana i našeg kraja – istaknuo je Vigjen.
Direktor Kinookusa Maro Kocković istaknuo je kako su članovu udruge iznenađeni volonterima iz Stona, ali i van dubrovačkog područja, koji su odlučili sudjelovati u ovogodišnjem programu.

– Imat ćemo i prezentaciju tradicionalnih obiteljskih proizvoda. Radi se o 12 proizvođača, šest koji nisu ekološki, ali su tradicionalni, te šest ekoloških iz raznih krajeva. Također smo sa timom Solarnog edukacijskog centra iz Zadra, osmislili prezentaciju bicikla na solarnu energiju, solarnog kuhala i solarnog punjača za mobitele – istaknuo je Kocković.

Sve projekcije su besplatne, a za sve zainteresirane koji žele posjetiti  Kinookus Food Film Festivalu bit će osiguran i prijevoz s Pila u Ston i nazad, po završetku programa.
I ove godine neizostavni dio je Kinopokus sekcija koja je bogata kreativnim radionicama za djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, na koje roditelji moraju prijaviti svoju djecu kao i bogat glazbeni program.  

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist