DuList IN

Nutricionistica Mirna Sentić o ulozi prehrane kod sindroma policističnih jajnika

mirna sentic 2

Mjesec svjesnosti o sindromu policističnih jajnika je za nama. Toliko čestom sindromu, da ga svaka peta žena ima prema ažurnim istraživa­njima. Još ga možemo pronaći pod nazivom ‘ženska verzija metaboličkog sindroma’ koji sa sobom nosi skup dija­gnoza na koje prehrana i način života imaju utjecaj – inzulinska rezisten­cija, abdominalna debljina, narušen lipidogram (povišene vrijednosti triglicerida ­i kolesterola u krvi), ali i poremećaj drugih hormona poput hormona štitnjače, kortizola te hormona sitosti i gladi (glukagona, inzulina, grelina i leptina). ­

Pripremila Mirna Sentić

Ono što se uglavnom primijeti u praksi kao posljedica svih metabo­ličko-endokrinoloških stanja koja su nabrojana su ciste na jajnicima, anovu­lacija i neplodnost na koje se tek krene reagirati nakon ginekološkog pregleda i analize spolnih hormona.

Dijagnoza PCOS-a nastupit će nakon ginekološke obrade, ako su u pacijen­tice prisutna barem dva od tri moguća kriterija, a to su disbalans spolnih hor­mona – višak androgena (‘muških hor­mona’), nauštrb smanjenja estrogena i progesterona (hiperandrogenizam); izostanak ovulacije i posljedično men­struacije (dismenoreja ili amenoreja); ultrazvučno vidljive perlaste, mikro ciste ili policistični jajnici.

Žene s PCOS dijagnozom – ‘ratnice’
Žene s PCOS dijagnozom zaista s pra­vom nazivamo i ‘ratnicama’ zbog posjedovanja većih koncentracija muških hormona u krvi (androgeni tip PCOS-a). Tako će biti spremne supro­staviti se i zauzeti za sebe u odnosu sa stresom, nastupati u javnosti, biti lide­rice, ali i brinuti za sebe i svoju obitelj istovremeno. Možemo reći da su PCOS žene osjetljivije na stres i promjene, upravo zato jer su hormonski spre­mnije reagirati na njega.

No što ako je taj stres konstantan? Neredovit san, preskakanje obroka, velik broj kava kao stimulans na dan, onečišćeni okoliš (plastika, kozme­tika, plinovi), prenatrpan raspored, tvrdi međuljudski odnosi, nedosta­tak fokusa… Tada tijelo daje signale za usporiti i okrenuti se sebi, prije samog izgaranja. Tada emocionalni dio rat­nice treba najveću utjehu, vrijeme je za preslagivanje i posvećivanje svojim navikama jedenja, spavanja, suple­mentiranja, tjelovježbe i duhovne prakse.

Prije nego dođemo do samih metoda pristupa liječenju PCOS-a, važno je napomenuti da postoje određeni (feno) tipovi istog. U literaturi se najčešće navode dva fenotipa – reproduktivni (‘mršavi’), opisan kao onaj u kojem je primarno poremećen balans spol­nih hormona te metabolički (‘sklon debljanju’), onaj u kojem menstrualni ciklus relativno dobro funkcionira, ali je osoba u značajnom riziku od dijabe­tesa tipa 2 i debljine.

Zato će nekima promjena strukture hranjenja, redovitost obroka i glike­mijski profil obroka biti od presudne važnosti za kontrolu simptoma; dok će nekim klijenticama biti eliminacija trigernih namirnica, ako je u pitanju i pridružena autoimuna bolest Hashi­motov tireoiditis.

‘Ma samo smršavi koje kilo…’
Upravo zbog kompleksnosti pozadine PCOS-a, prehrambeni savjeti upu­ćeni PCOS klijenticama su različiti jer dolaze iz prizme razumijevanja dubine metaboličkih simptoma s kojima se susreću. Tada prehrambeni savjeti kao ‘Ma samo smršavi koje kilo’, ‘Izbaci ugljikohidrate’, ‘Ne jedi iza…’, nemaju baš dugoročnog smisla u poznavanju PCOS-a i nošenju s njegovim simpto­mima. Koga sve jedna PCOS žena treba u timu podrške? Ginekologa i endo­krinologa koji će educirati o samom PCOS-u i pridruženim endokrinološ­kim stanjima, ustanoviti njihov status i ozbiljnost istog te odrediti smjer liječe­nja u dogovoru s pacijentom; Nutrici­onista koji će znati primjeniti u praksi dobivenu analizu hormona te stvoriti prilagođene prehrambene smjernice, jelovnik, suplementaciju i educirati o samom PCOS stanju kroz hranu; Kine­ziologa koji će prilagoditi tjelesnu aktivnost i zahtjeve koje tijelo može podnijeti, ovisno o fazi ciklusa u kojem se PCOS žena nalazi; Tjelesnog terape­uta (psihoterapeuta) koji će raditi na mentalnom dijelu PCOS-a koji nije ista­knut prije u tekstu, a nerijetko u praksi, to su tjeskoba, anksioznost, depresije, perfekcionizam.

PCOS prehrana
Slaganje prehrane PCOS-a u praksi znači organizirana i strukturirana prehrana, koja neće biti opterećenje i predstavljati stres tijelu. Taj dio zahti­jeva učenje i predanost, ali dugoročno donosi znanje, intuitivnost u hranjenju i slobodu odabira hrane. Kreće se od hrane povoljnog glikemijskog indeksa (čitajte: cjelovite, integralne žitarice na 25 posto pjata, obilje vlakana 50–70 posto – povrća u obrocima i salati), adekvatnog proteinskog unosa (20–30 posto) – (ribe, jaja, mesa, mahunarki te mliječnih fermentiranih proizvoda) te unosu zdravih masnoća – sjemenka, orašida te omega 3 masnih kiselina.

Kada znamo bazu prehrane i što radimo, tada kreće i strukturiranje i organiziranje prehrane te odabir namirnica koje dugoročno osigura­vaju benefit za zdravlje. PCOS prehrana organizirana je tako da uči navike koje će posljedično dovesti do stabilne gli­kemije, smanjenja upalnih procesa i može dovesti do regulacije hormon­skog statusa uz adekvatnu suple­mentaciju. Primjena svih navika, pre­hrambenih i neprehrambenih (tjelesna aktivnost, duhovna praksa, san, koz­metika) je ključ uspjeha i malih dnev­nih pobjeda koje će predstavljati put ka održivosti i kontroli PCOS simptoma.

RECEPT ZA LAGANI, HRANJIVI I BRZI PCOS OBROK

mirna sentic
nfd

SASTOJCI:

  • kuhana jaja – 2 komada
  • maslinovo ulje – 1 velika žlica
  • napareno tamnozeleno povrće (špinat /blitva/ raštika) – 200 g
  • integralna žitarica (bulgur, heljda, quinoja) – 30 g (suhe mase)
  • bademi lomljeni – 15 g
  • kuhana vakumirana cikla – 2 komada (100 g)
  • sjemenke suncokreta – 1 velika žlica

PRIPREMA:
Jaja skuhajte ili poširajte. Povrće tamnozeleno napa­rite ili blaširajte 3–4 minute u ključaloj vodi, a potom ih odmah procijedite da očuvate što više nutrijenata.

Žitaricu integralnu skuhajte u duploj količini vode i ser­virajte na 25 posto tanjura (1/4), a ostale sastojke stavite okolo.

Kuhanu vakumiranu ciklu možete zblendati s malo soli i maslinova ulja, kako biste dobili slatki pire kojim možete zašarati pjat.

Sve obilato pospijte mljevenim bademima i sjemenkama i bon appetit.

Pročitajte još

LJETNO KINO SLAVICA Premijera filma mladog dubrovačkog redatelja Franka Dujmića

Dulist

ZAVRŠEN PETI FESTIVAL Lopud još jednom potvrdio status otoka koji živi kroz umjetnost

Dulist

ANTE DROPULJIĆ Od sporta do restorana s Michelinovim zvjezdicama i kuhanja za slavne face!

Marijana Tadić