Hrvatska

Novo rješenje za mirovine mnogima će donijeti povećanje budžeta

Sabor je ovoga petka jednoglasno prihvatio izmjene mirovinskog zakona kojima Hrvatska dopušta bračnim partnerima da uz svoju primaju i otprilike 20 posto mirovine preminulog bračnog partnera. Oko 290 tisuća korisnika obiteljskih mirovina od siječnja iduće godine dobit će 10 do 25 posto veće mirovine, piše Večernji.

Hrvatska će imati dva modela nasljeđivanja obiteljskih mirovina, prvi je kao i dosadašnje rješenje da bračni partner naslijedi 77 posto mirovine preminulog partnera (a ne 70 posto kao sada), što će uzeti osobe koje nisu radile ili im supružnici imaju jako velika primanja. Njima bi u prosjeku mirovina trebala porasti 250 kuna.

Drugo, novo rješenje je da uz vlastitu mirovinu, umirovljenik/ca prima i otprilike 20 posto mirovine preminulog bračnog partnera, ali zbrojeno ta dva primanja ne smiju prelaziti vrijednost od 80 AVM-a, što bi trenutačno bilo 6212 kune. Pojednostavljeno, žena koja prima 4000 kuna vlastite mirovine moći će dobiti najviše 2212 kuna muževljeve mirovine. Ako je njegova mirovina bila 6000 kuna, njoj će pripasti 1200 kuna. Vlada tvrdi da će s ovom dvojnom isplatom korisnici obiteljskih mirovina, a u 90 posto slučajeva to su žene, podebljati svoja primanja za oko 500 kuna. Taj drugi dio mirovine preživjeli će supružnik moći primati tek kad navrši 65 godina i uz uvjet da njegova mirovina trenutačno nije iznad 6212 kuna. Ta granica će se pomicati kako bude rasla vrijednost AVM-a, navodi se dalje. Više potražite ovdje.

 

Pročitajte još

Grad Dubrovnik nastavlja stipendirati deset vukovarskih studenata

Dulist

Donesena je odluka: Hrvatska ulazi u Schengen!

Dulist

VLADA DONIJELA UREDBU Od sutra jeftinije gorivo!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija