Aktualno

Novim studijima protiv društva spektakla!

U gotovo završenoj središnjoj zgradi sveučilišnog kampusa

dubrovačkoj javnosti predstavljene su teze za pokretanje studija vizualnih i glazbenih umjetnosti u sklopu dubrovačkog Sveučilišta.

Iako tek slijedi izrada elaborata, te cijela procedura koja je potrebna kako bi se novi studiji mogli početi i izvoditi, rektor dr. Mateo Milković u startu je istaknuo kako očekuje kritike i pitanja trebaju li takvi studiji Dubrovniku. Današnja prezentacija stoga bi se mogla shvatiti i kao svojevrsno Milkovićevo 'razoružavanje' svih potencijalnih kritičara, a pri tome se prisjetio i 'porođajnih muka' koje su se morale proći prije osnivanja samog Sveučilišta u Dubrovniku.

– Dubrovnik je grad koji je u mnogočemu izgubio mjeru i identitet pa Sveučilište u Dubrovniku vidim kao mjesto otvaranja i problematiziranja te situacije, kao mjesto koje bi se suprotstavilo društvu spektakla. To je točka otvaranja iz koje bi se mogle pokrenuti neke promjene i u lokalnoj zajednici – rekao je među ostalim na prezentaciji vizualnih studija voditelj Art radionice Lazareti Slaven Tolj, dok su studije glazbenih umjetnosti predstavili Marija Grazio i Aljoša Lečić, koji je posebno naglasio kako smo postali deficitarni u stvaranju dodanih vrijednosti.

– Fali nam stvaranje iz ničega u nešto, a upravo je umjetnost ta koja na najkvalitetniji način stvara iz ničega u nešto – poručio je Lečić.
Novi studiji dubrovačkog sveučilišta razlikovat će se od sličnih programa u Hrvatskoj.
– Tražili smo različitosti koje će nas izdvajati i kojima ćemo privući studente -rekla je Marija Grazio. A te razlike su izvrsnost, interdisciplinarnost i kreativnost.

– U Hrvatskoj već postoje četiri likovne i tri glazbene akademije, ali to ne umanjuje potrebu da se na Sveučilištu u Dubrovniku ne pokrenu planirani studiji jer naši programi ponudit će bitne razlike u odnosu na postojeće. Etablirani inozemni i domaći umjetnici kao i teoretičari umjetnosti te stručnjaci iz drugih znanstvenih polja zainteresirani su za čvrstu suradnju i kreiranje programa i kolegija što će tim studijima dati dinamičan i otvoren koncept – istaknuo je rektor Milković.

Kako je objasnio u planu je pokretanje tri studija vizualnih umjetnosti – slikarstvo, skulptura – transmedijalni prostor i oblikovanje svjetla, te pet studija glazbenih umjetnosti – klavir, violina, fagot, pjevanje i tonsko snimanje.

Otvaranjem predloženih studija stvorio bi se nukleus iz kojeg bi se u budućim koracima mogli otvarati novi studij poput studija jazza, kompozicije, srednjovjekovne glazbe, za gradnju i održavanje glazbala, muzičkog teatra…
– Je li ovo preambiciozno? Jest. Je li ostvarivo? Jest – rekao je rektor Milković.

Novi studiji vizualnih i glazbenih umjetnosti planiraju se pokrenuti od akademske 2013./14. godine, pod uvjetom da se ranije dobiju i potrebne dopusnice za njihovo izvođenje.
Zapravo se danas poručilo kako je Dubrovniku potrebna kultura.
A Grad i Županija nove sveučilišne studije trebaju prepoznati i kao takve ih i podržaati.
 

Pročitajte još

RAZGOVOR: MATO BUTIJER Apsolutno sam siguran da će se žalba za placu u Gružu riješiti u našu korist

Leona Rašica

‘Kvadrat’ građevinskog zemljišta u našoj županiji 200, a u Požeško-slavonskoj 18 eura

Dulist

Predstavljena knjiga ‘Od mrvice do lavice’ Karmen Kmetović Prkačin

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija