Kultura

Novi život torbice

Izložba "1991_2011 Pheenix bag is back – Memorija forme jedne prošle umjetnosti u budućnosti" autorice Ivane Orsoni Hladilo, otvorena je danas u Etnografskom muzeju u žitnici Rupe.

– Svojom tematikom ova izložba se uklapa u sadržaj i poslanje ovog muzeja, koji čuva i prezentira tradicionalnu kulturu dubrovačkog kraja. Svojim umjetničkim uradcima od tekstila inspiriranim na jednoj od sastavnica konavoske narodne nošnje – torbici koja je izašla iz upotrebe i kojoj prijeti zaborav, ona kreira i uvodi novu verziju koristeći tradicionalne elemente izrade, udahnjuje joj novi život i nada se njenom životu u budućnosti. Priredivši ovu izložbu u godini u kojom obilježavamo 20. godišnjicu napada na dubrovačko područje ona podsjeća na stradavanje i uništenje kulturnih dobara u Domovinskom ratu u kojem je sama svjedočila na indirektan način govori o neuništivosti ljudskog duha i poziva na očuvanje baštine – istaknula je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilač.

– Pheenix bag priča je o dubrovačkoj torbici koja metaforički kazuje o Gradu slobode koji je da bi opstao i bio vazda slobodan, uvijek pohodio porte  i slao darove tj. torbice kako bi kupio i održao slobodu. Ivana je 1991. imala samo 13. godina kada se skrivala u ovom prostoru Žitnice Rupe koji je kroz stoljeća štitio puk od gladi, a u ratovima od pogibelji. Zbog toga je na ovoj izložbi, koja je već bila izložena u muzeju Palazzo Mocenigo u Veneciji, predstavljeno i 13 novih torbica u znak sjećanja na te plahe dječje dane straha od pogube ljudske naravi- istaknula je kustosica izložbe Branka Hajdić dodavši kako je život i rad Ivane Orsoni Hladilo most koji povezuje dva grada, dva bisera Jadrana, Veneciju i Dubrovnik.

Autorica Ivana Orsoni Hladilo osvrnula se na svoje djetinjstvo, koje ju je inspiriralo da se bavi upravo izradom konavoskih torbica. Naime, ona se odgojila u blizini muzeja Rupe, te kako je istaknula na otvaranju izložbe , iako živi u Veneciji, nikad nije zaboravila Grad u kojem se rodila, a kao dijete Konavoke i Pelješčanina, nije zaboravila ni druge područja u okolici Dubrovnika.
-Moja izložba želi biti odgovorna i dati jedan tračak nade da naša baština ide naprijed i da može biti u ravnini svih drugih umjetničkih djela. Ova izložba je most između Venecija i Dubrovnika, kako bi spasila i jednu i drugu baštinu, jer podjednako želim da se ta dva grada ne izgube, da se ljudi u njega vrate i da zajednički stvaramo kulturu jer nas bez toga neće biti – zaključila je autorica.

Izložbu koja se može pogledati do 27. studenog otvorio je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić.
Ivana Orsoni Hladilo rođena je u Dubrovniku, a od gimnazijskih dana živi u Italiji. U travnju 2010. godine magistrirala je Projektiranje i proizvodnju vizualnih umjetnosti na Sveučilištu IUAV u Veneciji.

Pročitajte još

OTVORENA IZLOŽBA Djevojačke nošnje i nakit manjina pogledajte u Rupama

Dulist

Darko Fritz predstavlja monografiju ‘siva) (zona …diskursi s periferije’

Dulist

PREDSTAVLJENI REZULTATI ISTRAŽIVANJA ‘Lokrum ima potencijal postati novi Brijuni. Treba više promovirati lokalnu povijest’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija