Kultura

Konavle u XV. stoljeću

Konavle u XV. stoljeću

U crkvi Presvetog Trojstva na Grudi u sklopu proslave dana Općine Konavle predstavljena je knjiga Nika Kapetanića „Konavle u XV. stoljeću“. Uz autora o knjizi su govorili Vlaho Bogišić, Stjepan Ćosić, Stijepo Obad i Drago Roksandić. Knjiga je tiskana u izdanju Matice hrvatske ogranak Konavle.

Uz to što je ona sama po sebi nemjerljivo vrijedan doprinos proučavanju hrvatske i povijesti Konavala i Dubrovačke Republike, da je predstavljanje ove knjige bio i veliki društveni događaj dokazala je nazočnost brojnih uglednih gostiju među kojima je bila i primjerice supruga predsjednika Republike Hrvatske Tatjana Josipović, bivši ministar kulture Antun Vujić, zatim Inoslav Bešker, državni tajnik Karlo Gjurašić te čelništvo Općine Konavle s načelnikom Lukom Kordom.
Prof.dr.sc. Stijepo Obad posebno je bio nadahnut pri predstavljanju ove knjige, a s obzirom na tematiku knjige dotakao se i prijepora koji se mogu ponekad čuti je li Cavtat Konavle, poručivši kako su oni nedjeljivi.

Nakon predstavljanja knjige gosti su uz prigodni domjenak mogli razgledati i obnovljenu zgradu Matice Hrvatske ogranak Konavle na Grudi, a koja je donedavno bila u potpuno ruševnom stanju. Obnovu zgrade u potpunosti je financirala Općina Konvale, a svečano otvaranje upriličit će se uskoro. 

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist