Hrvatska

Novi val rasta cijena, poskupljenja od oko 10 posto

Novi val rasta cijena, poskupljenja od oko 10 posto

Upravo kada smo se ponadali da će cijene u trgovinama napokon prestati rasti i početi padati, neugodno je iznenadila najava stranih multinacionalnih kompanija o još većim cijenama, prenosi HRT. Poskupljenja bi se trebala kretati oko deset posto, što je i više nego dovoljno da se upozori kako je rast inflacije, unatoč usporavanju posljednja dva mjeseca, još daleko od svoga kraja.

– U ožujku stiže novi val rasta cijena, najviše kozmetike, pića i jednog dijela prehrambenih proizvoda, uglavnom onih iz uvoza. Naime, strane multinacionalne kompanije ne odustaju od najavljenih poskupljenja – naglasio je Ivica Katavić, predsjednik Nadzornog odbora KTC-a.

– Vjerujem da neće prelaziti desetak posto s obzirom na to da se radi o multinacionalnim kompanijama, oni kroz ta poskupljenja nastoje nadoknaditi inflatorne razlike. Nova se poskupljenja stranih proizvođača ne mogu izbjeći, ali neće biti iznad očekivane stope inflacije – kazao je vlasnik naše najveće distributerske kompanije.

– Svako poskupljenje koje je do osam posto je normalno i očekivano i ne treba tajiti to. To je stvar koja se ne može zaustaviti – istaknuo je Branko Roglić, predsjednik Nadzornog odbora i vlasnik Orbica.

– Očekujemo poskupljenje svih naših principala, ali ne znamo koliko će ono biti. Treba istaknuti da se ne radi o našoj domaćoj proizvodnji, nego uglavnom o strancima. Ima nešto domaćih, ali nisu to domaće prehrambene tvrtke koje su svoje korekcije napravile prošle godine – naglasio je Roglić.

O najavama poskupljenja razgovaralo se i na Markovu trgu. Premijer podsjeća da, zbog odluka Vlade, svi u Hrvatskoj plaćaju jeftiniji plin, struju i gorivo.

– To isto se događa ljudima u gospodarskom sektoru, od kojih mnogi najavljuju da će sada povećavati cijene, a zahvaljujući našim odlukama milijunske iznose plaćaju manje samo za struju, u razdoblju od listopada do danas – rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade..

Cijene energije i sirovina padaju i na svjetskom tržištu pa trenutačno nema mnogo razloga za njihovo dizanje.

– Energenti i inputi nama se u ovom trenutku ne čine takvima da bi trebalo doći do nekog značajnijeg porasta cijena. Ministarstvo gospodarstva, ministarstvo financija i cijeli tim Vlade radi na pripremi mjera nakon 1. travnja, a u tom procesu razgovarat ćemo s gospodarskim subjektima koji imaju ovakve najave – najavio je premijer Plenković.

Vlada, Europska komisija i HNB u ovoj godini očekuju smirivanje inflacije, a prognoze se kreću od šest do sedam i pol posto. Najgori je val inflacije, čini se, prošao, ali to ne znači da poskupljenja više neće biti.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist