Hrvatska

Novi val rasta cijena, poskupljenja od oko 10 posto

Novi val rasta cijena, poskupljenja od oko 10 posto

Upravo kada smo se ponadali da će cijene u trgovinama napokon prestati rasti i početi padati, neugodno je iznenadila najava stranih multinacionalnih kompanija o još većim cijenama, prenosi HRT. Poskupljenja bi se trebala kretati oko deset posto, što je i više nego dovoljno da se upozori kako je rast inflacije, unatoč usporavanju posljednja dva mjeseca, još daleko od svoga kraja.

– U ožujku stiže novi val rasta cijena, najviše kozmetike, pića i jednog dijela prehrambenih proizvoda, uglavnom onih iz uvoza. Naime, strane multinacionalne kompanije ne odustaju od najavljenih poskupljenja – naglasio je Ivica Katavić, predsjednik Nadzornog odbora KTC-a.

– Vjerujem da neće prelaziti desetak posto s obzirom na to da se radi o multinacionalnim kompanijama, oni kroz ta poskupljenja nastoje nadoknaditi inflatorne razlike. Nova se poskupljenja stranih proizvođača ne mogu izbjeći, ali neće biti iznad očekivane stope inflacije – kazao je vlasnik naše najveće distributerske kompanije.

– Svako poskupljenje koje je do osam posto je normalno i očekivano i ne treba tajiti to. To je stvar koja se ne može zaustaviti – istaknuo je Branko Roglić, predsjednik Nadzornog odbora i vlasnik Orbica.

– Očekujemo poskupljenje svih naših principala, ali ne znamo koliko će ono biti. Treba istaknuti da se ne radi o našoj domaćoj proizvodnji, nego uglavnom o strancima. Ima nešto domaćih, ali nisu to domaće prehrambene tvrtke koje su svoje korekcije napravile prošle godine – naglasio je Roglić.

O najavama poskupljenja razgovaralo se i na Markovu trgu. Premijer podsjeća da, zbog odluka Vlade, svi u Hrvatskoj plaćaju jeftiniji plin, struju i gorivo.

– To isto se događa ljudima u gospodarskom sektoru, od kojih mnogi najavljuju da će sada povećavati cijene, a zahvaljujući našim odlukama milijunske iznose plaćaju manje samo za struju, u razdoblju od listopada do danas – rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade..

Cijene energije i sirovina padaju i na svjetskom tržištu pa trenutačno nema mnogo razloga za njihovo dizanje.

– Energenti i inputi nama se u ovom trenutku ne čine takvima da bi trebalo doći do nekog značajnijeg porasta cijena. Ministarstvo gospodarstva, ministarstvo financija i cijeli tim Vlade radi na pripremi mjera nakon 1. travnja, a u tom procesu razgovarat ćemo s gospodarskim subjektima koji imaju ovakve najave – najavio je premijer Plenković.

Vlada, Europska komisija i HNB u ovoj godini očekuju smirivanje inflacije, a prognoze se kreću od šest do sedam i pol posto. Najgori je val inflacije, čini se, prošao, ali to ne znači da poskupljenja više neće biti.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist