Hrvatska

HZZO je spor, pacijentima ostalo nedostupno 630 proizvoda

Iako su pregovori za skupine inkontinencije i pomagala za kretanje završeni, i dalje nema naznake kada će predani zahtjevi biti obrađeni i odobreni. Unatoč započetim pregovorima dobavljača medicinskih proizvoda s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, hrvatskim pacijentima i dalje je nedostupno više od 630 medicinskih pomagala s liste HZZO-a, navodi Poslovni.

Prema podacima Hrvatske udruge poslodavaca, proizvođači i distributeri su poslali više od 1.500 zahtjeva za povećanje cijena medicinskih proizvoda i pomagala, što im je omogućeno izmjenom Pravilnika o mjerilima za stavljanje medicinskih proizvoda na osnovnu i dodatnu listu.

No, HUP-ova koordinacija za medicinske proizvode upozorava na izrazito sporu proceduru obrade zahtjeva, zbog čega je upitna mogućnost opskrbe medicinskim i ortopedskim pomagalima za više od 200.000 pacijenata.

– Jedini su pomaci napravljeni u skupini stoma pomagala i pomagala za probavni sustav te peritonejsku dijalizu za koje je Upravno vijeće HZZO-a prihvatilo podizanje cijena. Najpogođenije su osobe kojima trebaju proteze i invalidska kolica te pacijenti s problemom inkontinencije. Kako sve ide sporo, ne može se očekivati brza normalizacija isporuke proizvoda – kažu u HUP-u te podsjećaju da je HZZO obećao sastanke stručnih tijela na kojima će se raspravljati o pristiglim zahtjevima.
Iako su pregovori za skupine inkontinencije i pomagala za kretanje završeni, i dalje nema naznake kada će predani zahtjevi biti obrađeni i odobreni, a neke grupe pomagala još nemaju ni povratnu informaciju.

U HUP-u traže hitno povećanje cijena za sve skupine, uklanjanje mehanizma automatskog spuštanja cijene za svaku novu prijavu proizvoda, kao i promjenu standarda pomagala i uvrštenje novih vrsta pomagala za kategorije znatno ispod prosjeka EU. 

Pročitajte još

Dm povukao iz prodaje bademe začinjenje japanskim tamari umakom od soje

Dulist

FANTASTIČNE BROJKE Brnjac: Prihodi od stranih turista premašili očekivanja

Dulist

NAJSKUPLJI ‘KVADRAT’ U SPLITU Evo koliko su rasle cijene stanova, a koliko plaće…

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija