Kultura

NOVI USPJESI Sjajne vijesti stižu od kapetana Stjepka Mamića!

NOVI USPJESI Sjajne vijesti stižu od kapetana Stjepka Mamića!
????????????

Dubrovački slikar Stjepko Mamić nakon izložbe na Manhattanu u NY izlaže u Nacionalnom muzeju Italije, venecijanskoj Villi Pissani.

Bogata ljetna međunarodna izložbena sezona dubrovačkog slikara u muzejima i galerijama proširila se tako na četiri kontinenta – slikama umrežava Europu, Sjevernu i Južna Ameriku, te Aziju. Dubrovački slikar kapetan Stjepko Mamić izlaže, a Goran Bregović svira u venecijanskoj Villi Pisani, Nacionalnom muzeju Italije. Također, mreža ‘Big Net’ Stjepka Mamića izabrana za displej tijekom Ljetnih OI u Rio de Janeiru.

Tjedan dana nakon izložbe u New Yorku, na Manhattanu dubrovački slikar kapetan Stjepko Mamić ponovno izlaže u Veneciji, u Nacionalnom muzeju.

Naime, od 17.do 22. lipnja, na izložbi “De Paris to New York” Mamić je izlagao kao jedan od dvadeset pet odabranih umjetnika iz stalnog postava pariške Galerije Artitude, u Galeriji suvremene umjetnosti “Saphira and Ventura”, na uglu čuvene Pete Avenije.

Kuratori izložbe dr. Alcinda Saphira i gosp. Pierre Lorriauxa, direktor Galerije Artitude iz Pariza s kojom je kapetan Mamić potpisao ugovor u listopadu 2014. godine nakon izložbi na Aifelovom tornju i prostoru Muzeja Louvre, za ovu izložbu su odabrali Mamićev triptih “Otoci”.

Dubrovački slikar Stjepko Mamić sudjeluje na izložbi “Najbolji slikari u muzejima” u Nacionalnom muzeju Italije, na poziv organizatora Galerije suvremene umjetnosti “Il Collezionista” iz Rima i Nacionalnog muzeja Villa Pisani, Venecija. Izložba je otvorena 1. srpnja i traje do 10. srpnja 2016. godine. Kapetan Stjepko je izložio sliku iz serije Mreža za koju je u travnju ove godine na izložbi u Milanu, u Muzeju umjetnosti i znanosti dobio priznanje za umjetnost i znanost 2016. godine.

Ista slika je u listopadu prošle godine bila je izložena na izložbi “Storie di sucesso” u Muzeju Ferrari u talijanskom gradu Maranellu, postojbini i sjedištu čuvenog Ferrararia.

Inače, večeras je u Vili Pisani koncert Gorana Bregović kao prvi u nizu od tri koncerta ( Bregović, Bosso, Einaudi) u sklopu venecijanskog Jazz festivala, koji će se održati tijekom izložbe na kojoj sudjeluje kapetan Stjepko Mamić.
Venecijanska Villa Pisani nalazi se u pokrajini Venecija (Veneto), između gradova Venecije i Padove. Nazivaju ju kraljicom i najljepšom vilom Venecije i Italije. Izgrađena je 1721. godine prema projektima  Jerome Frigimelica i Francesco Maria Preti za venecijansku obitelji Pisani, koju je kasnije bio otkupio Napoleon, a potom Habsburgovci. 1884 godine je postala Nacionalni muzej u kojem se nalaze neka od najboljih djela najvažnijih umjetnika 18 stoljeća: zid festivalske dvorane krasi freska Giambattiste Teipola, jednog od najvažnijih predstavnika baroknog venecijanskog slikarstva. U ostalim sobama se nalaze djela: Giambattiste Crosato , Giuseppe Zais, Jacopo guarane , Giovanni Carlo Bevilacqua , Francesco Simonini , Jacopo Amigoni i Andrea Urbani. Tako je dubrovački suvremnei slikar Stjepko Mamić dobio prigodu i čast izlagati u dvorani u kojoj se inače nalaze djela velikana talijanske i svjetske umjetnosti.

Impozantno povijesno zdanje sa 168 odaja, od kojih neke predstavljajaju naljepše primjerke baroknog uređenja, prostire se na površini od 15.000 m2. Vila je smještena na obali kanala rijeke Brente (Riviera del Brenta). Okružena je velikim parkom u formi labirinta kojeg pak smatraju najljepšim parkom te vrste na svijetu. U Villi Pisani kroz povijest su boravili članovi europskog plemstva, kraljevskih i carskih obitelji te brojne povijesno značajne ličnosti.

Svojevrsna mrlja u povijesti ove veličanstvene palače je boravak Hitlera koji se ovdje 1934 god. prvi put susreo s Mussolinijem, koji je upravo njenom raskošnom ljepotom i bogatom poviješću htio impresionirati nacističkog vođu a ovaj pak želio boraviti u zdanju u kojem su svojevremeno boravili Napoleon i drugi kraljevi, carevi te druge povijesno značajne osobe.

Ova izložba je samo nastavak uspješnog ovosezonskog izlaganja dubrovačkog slikara diljem svijeta: od 16 do 22. 06. izlagao je u New Yorku, na Manhattanu. Prije dva dana je otvorena tematska izložba u talijanskom gradu Cesenatico, gdje je Mamić s diptihom “Regatta II”, 2x (80×80 cm), mix media sa zlatnim listićima na lanenom platnu osvojio trofej La Vella d’Oro. Danas je dobio i certifikat za sudjelovanje na izložbi na “2th Enviroment International Exhibition Sout Korea” u Nacionalnom Muzeju Južne Koreje Haegeumgang Theme, čijim dijelom fundusa je postala Mamićeva slika “Nocturno”. Predstoje izložbe u kolovozu, u Nacionalnim muzejima slovačke i Makedonije.
Mamićeva slika Big Net je odabrana za prikazivanje na displeju tijekom ljetnih Olimpijskih igara u Rio de Janeiru u kolovozu.

Dubrovačku umjetnik se osim u slikarstvu ovih dana uspješno predstavio i u drugim područjima umjetnosti i dizajna: njegova fotografija, slike na temu Fokushima po stihovima japanskog pjesnika Taro Aizu u sklopu međunarodnog GAP i projekta (Gogyoshi Art Project International) bila je na izložbi u nizozemskom gradu Oostburg. Oostburg je grad u nizozemskoj jugo-zapadnoj pokrajini Zeeland, kao najveći grad u općini Sluis; status grada ima od davne 1237. godine.

Nedavno se Stjepko Mamić prvi puta okušao i u svijetu mode, pa su pistom na Banjama u sklopu GLAM FASHION SHOW-a modeli prošetali pistom u izvrsnim kreacijama hrvatske dizajnerice Jasne Herak oslikane ribama i mrežama dubrovačkog slikara koje su privukli pažnju i dobili pozitivne kritike publike i medija.

Pročitajte još

[FOTO] 40 GODINA UMJETNIČKOG RADA Gradonačelnik primio Branimira Vidića Fliku

Dulist

Ivana Marija Vidović u uglednom žiriju Međunarodnog pijanističkog natjecanja Saint Paul TroisChâteaux

Dulist

OBILJEŽAVANJE 220. GODIŠNJICE SMRTI Koncert DSO-a u čast Ivana Mane Jarnovića

Dulist