Kultura

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Ove godine na otvaranju nema Kneza, ali ima Linđa. Pogledajte koje programe nosi ljeto

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Ove godine na otvaranju nema Kneza, ali ima Linđa. Pogledajte koje programe nosi ljeto

Pomoćnica intendanta za dramski program Dubrovačkih ljetnih Igara Mani Gotovac rekla je u utorak u Dubrovniku kako će ceremoniju otvaranja ove godine režirati Ivan Miladinov, a od premijernih naslova na tvrđavi Lovrjenac bit će uprizoren Othello, a ispred palače Sponza na Stradunu Kafetarija.
Na konferenciji za novinare uoči otvorenja u nedjelju 10. srpnja, Gotovac je istaknula i kako će u ceremoniji otvaranja ove godine sudjelovati i Folklorni ansambl Linđo, ali i tenor Jose Cura.
”Ceremoniju otvaranja režira Ivan Miladinov, a ove godine će sudjelovati i Linđo, kao i svi koji se u Dubrovniku bave umjetnošću. U ceremoniji će sudjelovati i tenor Jose Cura koji će izvesti Prolog iz opere Pagliacci”, rekla je Gotovac te dodala kako ove godine neće biti Kneza već će glasoviti poziv glumcima ‘Neka uđu’ izgovoriti dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić.
Na dramskom programu ove godine bit će uprizorene i dvije premijere, ustvrdila je.
”Othello na Lovrjencu će se baviti pojavom manipulatora današnjice. To su oni koji se čine anđelčići, ali će naći načina da zauzmu vlast i unište onoga koji je gore. To je Jago i nema ga nigdje drugo u Shakespearu. Zato ga i igramo povodom 400. obljetnice smrti tog autora”, rekla je Gotovac te se osvrnula i na predstavu Kafetarija u režiji Vinka Brešana.
”Kafetarija ove godine neće biti ni moja ni vaša ove godine. Ona će se raditi za danas i ovdje. Moja želja je bila nasred Straduna, a prostor ispred Sponze je odabrao dubrovački scenograf Marin Gozze. Kafetarija neće poštivati žarn, neće biti klasična komedija. U predstavi će biti zbor od 20 ljudi, a svi glumci pjevaju”, rekla je ona.
Intendant Dubrovačkih ljetnih igara Mladen Tarbuk rekao je kako program ovogodišnjih Igara zaključen još u rujnu prošle godine, a zasnovan je ”od sjevera i juga”.
”Program je zasnovan na liniji sjever – jug. Sjever nam je prisutan kroz vječno djelo najvećeg spisatelja Williama Shakespeara, čija je 400. obljetnica smrti ove godine. Odluka je pala na Othello. Shakespeare će biti prisutan i u glazbenom programu, a jug je prisutan kroz španjolsko govorno područje i nizom manjih projekata”, rekao je Tarbuk.
Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić na konferenciji je poručio kako Grad Dubrovnik stoji iza Ljetnih igara, a ustvrdio je i kako se veseli proboju umjetnosti i ideja.

O programu
Inače, podizanjem festivalske zastave Libertas uz stihove Himne slobodi 10. srpnja u 21:00 sat ispred crkve sv. Vlaha svečano će biti otvorene 67. Dubrovačke ljetne igre, koje će se i ove godine tradicionalno održavati od 10. srpnja do 25. kolovoza. U 47 dana, na gotovo dvadeset ambijentalnih lokacija, više od dvije tisuće umjetnika iz cijelog svijeta pred međunarodnom publikom od 60 tisuća domaćih i inozemnih posjetitelja izvest će više od 70 dramskih, glazbenih, baletnih, folklornih i drugih programa.
U premijernom dramskom programu festivalsku publiku očekuju dva naslova. Othello u prijevodu Vladimira Gerića i u režiji Ivice Boban. Na tvrđavi Lovrjenac Othella će igrati nacionalni prvak Drame HNK u Zagrebu Dragan Despot, Jaga Rakan Rushaidat, a Dezdemonu Anja Đurinović.
Kafetarija Carla Goldonija u prijevodu i adaptaciji Frana Čale jedna je od legendarnih predstava zlatnog doba Igara koja se u režiji Tomislava Radića igrala punih deset godina na Gundulićevoj poljani. Na 67. Igrama redatelj Vinko Brešan svoju će Kafetariju, također u prijevodu i adaptaciji Frana Čale, postaviti ispred palače Sponze kao komediju s pjevanjem i plesanjem. Radnja komedije odvija se u maloj kavani kao malom svijetu u kojem vladaju sva pravila velikoga svijeta, gdje se znatiželja i zavist izmjenjuju sa slatkim ljubavnim dogodovštinama.
Od ostalih naslova publiku očekuju reprizne izvedbe Dubrovačke trilogije Iva Vojnovića u režiji Staše Zurovca, kao i više dramskih gostovanja. Iz Zagrebačkog kazališta mladih dolazi suvremeni komad #radninaslovantigona argentinskog autorskog tima Jazmíne Sequeire i Luciana Delprata u režiji Renate Carole Gatice. Iz Gradskog dramskog kazališta Gavella stiže Molièrov Umišljeni bolesnik, komedija-balet u tri čina, redatelja Krešimira Dolenčića. Na Igrama će se naći i Sofoklova Antigona – 2000 godina kasnije u režiji Lenke Udovički, ostvarena u produkciji Kazališta Ulysses i MESS Sarajevo festivala te koprodukciji sarajevskog Narodnog pozorišta. Profesorica i redateljica Mira Muhoberac sa studentima Sveučilišta u Zagrebu postavila je Dunda Maroja onako kako zamišlja da ga je sam Držić mogao izvorno prikazati 1551. u Vijećnici Dubrovačke Republike.
Za ljubitelje baleta, Dubrovačke ljetne igre u koprodukciji sa Slovenskim narodnim gledališčem iz Maribora pripremaju baletni diptih Preludij za poslijepodne jednog fauna Claudea Debussyja u koreografiji Edwarda Cluga što će ujedno biti i premijera ovog desetminutnog komada i Carmen Rodiona Ščedrina u koreografiji Valentine Turcu, koji će se, uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Simona Krečiča, izvoditi na otoku Lokrumu.
Lokrum će biti i mjesto na kojem će, u okviru programa Pisci na Igrama, kroz dvije autorske večeri Milana Vuković Runjić i Daniel Rafaelić ispričati dosad neispričanu priču Maksimilijan i Carlota na Lokrumu o nesretnom i hrabrom nadvojvodi, njegovoj nemirnoj i osjetljivoj supruzi, te njihovim snovima koje su imali na tom otoku. Večer poezije Igora Zidića San ljetne noći održat će se u novoobnovljenoj crkvi svetog Stjepana u Pustijerni uz pratnju lutnje, a autorsku večer svestranog umjetnika – dramatičara, scenarista, skladatelja i glazbenika – Mate Matišića publika će gledati u Kneževom dvoru. U okviru programa Pisci na Igrama u scenskoj preradbi i prilagodbi Mani Gotovac prikazat će se i Predgovor, gitara i 7 stranica iz romana Sto godina samoće G.G. Márqueza.
Ove godine dio programa će biti postavljen i izvan grada Dubrovnika. Veliki meksički pijanist i dirigent Enrique Bátiz klavirski recital održat će u Franjevačkom samostanu sv. Vlaha u Pridvorju, a prošlogodišnji dobitnici Orlanda Kvartet Henschel nastupit će u Pinakoteci crkve sv. Nikole u Cavtatu.
Tenor José Cura će u ponedjeljak 11. srpnja ispred crkve sv. Vlaha na gala koncertu izvesti najljepše arije sa sopranisticom Lindom Ballovom i Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije kojim će ravnati maestro Mladen Tarbuk. U bogatom glazbenom programu koji broji više od dvadeset koncerata, dominiraju klavirski recitali i to s najuglednijim domaćim i stranim pijanistima svih generacija. Ivo Pogorelić, Philippe Entremont, Michele Campanella te mladi Andrew Tyson i Aljoša Jurinić, održat će recitale u atriju Kneževa dvora. Osim večeri posvećene svom ocu Arsenu Dediću, Matija Dedić će nastupiti uz Mateja Meštrovića i poznatog turskog pijanista, skladatelja i pedagoga Hakana Ali Tokera ispred Dvora na koncertu pod nazivom Četiri godišnja doba za tri klavira. To će ujedno biti i svjetska premijera, kako ime daje naslutiti, obrade Vivaldijevih godišnjih doba za tri klavira koju potpisuje Matej Meštrović, što je ujedno i rijetka prilika da se na pozornici vide tri klavira. Violinist svjetskog glasa i koncertmajstor Londonskog simfonijskog orkestra Roman Simović nastupit će s pijanistom Ratimirom Martinovićem, a violinist Davide Alogna uz pijanista Alexandera Freya. Među komornim koncertima izdvajaju se nastupi Nordijskog komornog orkestra s Radovanom Vlatkovićem, jednim od najvećih svjetskih kornista, te nastup Ansambla Bečke filharmonije. Dubrovački simfonijski orkestar muzicirat će u Dvoru dvije večeri s uglednim dirigentima Amosom Talmonom i Ertugom Korkmazom te solistima: klarinetisticom Marijom Pavlović, fagotistom Pieterom Nuyttenom, violinistom Stephenom Waartsom i violončelisticom Jelenom Očić. Na koncertu u kolovozu koji je posvećen preminulom maestru Ivu Dražiniću bit će praizvedena Simfonija skladatelja Frana Đurovića. Ove 67. po redu Dubrovačke ljetne igre zatvorit će Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Iva Lipanovića uz mezzosopranisticu Dubravku Mušović Šeparović, sopranisticu Valentinu Fijačko te Kvartet Henschel.
Ove godine na Igrama će se naći i program ‘U susret budućnosti’ koji uključuje šest koncerata na kojima će se publici predstaviti laureati prestižnih međunarodnih natjecanja. Američki pijanist Andrew Tyson može se podičiti nagradama s Natjecanja Kraljice Elisabethe (2013.) i Géza Anda u Zürichu 2015. Violinist Stephen Waarts također je laureat natjecanja Kraljice Elisabethe te Menuhin natjecanja 2014. godine dok je ruski pijanist Andrej Gugnin u 2014. osvojio prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju Valsesia u Italiji 2014., godine te Ludwig van Beethoven u Beču 2013. Ukrajinski violinist Alexey Semenenko prošle je godine osvojio drugu nagradu na natjecanju Kraljice Elisabethe, a na Igrama će nastupiti s pijanisticom Innom Firsovom. Ruski pijanist Yury Favorin dobitnik je nagrada na natjecanjima Olivier Messiaen u Francuskoj, austrijske Fondacije Gyorgy Cziffra i Nikolaj Rubinstein natjecanja za mlade pijaniste, a također je laureat natjecanja Kraljice Elisabethe u Bruxellessu. Na programu mladih glazbenih zvijezda bit će i hrvatski predstavnik Aljoša Jurinić, finalist 17. međunarodnog pijanističkog natjecanja Fryderyk Chopin u Varšavi 2015. godine te ovogodišnji laureat natjecanja Kraljice Elisabethe.
U sklopu festivala Perforacije, projekt Stranac u produkciji umjetničkog kolektiva BADco. bit će izveden na 67. Igrama, a suvremene izvedbene prakse u ovoj festivalskoj sezoni zastupljene su i u nastupu Zagrebačkog plesnog ansambla s djelom renomiranog španjolskog koreografa i plesača Daniela Abreua Anything, koje izvodi šest plesača.
Uz redovan dramski, glazbeni i baletni program, festivalska publika će moći uživati u bogatoj plesnoj i glazbenoj hrvatskoj folklornoj baštini u izvođenju Folklornog ansambla Linđo iz Dubrovnika koji će osim svojih redovnih nastupa na taraci Revelina održati i svečani koncert ispred crkve sv. Vlaha i proslaviti pedeset godina nastupa na Igrama, te najuglednijeg hrvatskog ansambla LADO. Filmske projekcije ostvarene u suradnji s Pulskim filmskim festivalom odvijat će se u ljetnim kinima Jadran i Slavica, dok će atrij palače Sponza i Lazareti biti pretvoreni u galerijske prostore za likovne i fotografske izložbe autora Joséa Cure, Tihomira Lončara, Jagode Buić te Mare Bratoš i Dejana Stokića. Predstavljena će biti i monografija Iva Dulčića, autora Igora Zidića, Ratni dnevnik Pava Urbana urednice Dubravke Vrgoč, te Plavi razgovori o Igrama i Gradu autorice Jelene Obradović.

Pročitajte još

[FOTO] OTVORENA IZLOŽBA ‘SLIKA KOJA GOVORI’ Pogledajte razvoj talijanskih brendova

Dulist

ART STEAM Matematika kao inspiracija likovne radionice u UGD-u

Dulist

ZBOR BLASIUS NASTUPA U METKOVIĆU Slavlje se nastavlja!

Dulist