Zanimljivosti

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

mobitel

Kreće li svjetski pokret ograničavanja štetnih posljedica korištenja mobitela? Nakon što su se roditelji u irskom gradu Graystones udružili i donijeli zajedničku odluku da ne dozvoljavaju svojoj djeci posjedovanje pametnog telefona sve do srednje škole, ovog utorka guverner Floride Ron DeSantis potpisao je zakon kojim se djeci mlađoj od 14 godina zabranjuje pristup platformama društvenih mreža i zahtijeva od 14-godišnjaka i 15-godišnjaka da dobiju pristanak roditelja – što je mjera za koju njeni simpatizeri kažu da će ih zaštititi od internetskih rizika za njihovo mentalno zdravlje. O tome je izvijestila britanska agencija Reuters.

Mjera zahtijeva da platforme društvenih medija ukinu račune osoba mlađih od 14 godina i osoba mlađih od 16 godina koje nemaju pristanak roditelja. Od njih se zahtijeva da koriste sustav provjere treće strane kako bi izdvojili one koji su maloljetni.

O istoj vijesti piše i američki The Washington Post (WP), koji navodi kako guverner Floride po ovom pitanju slijedi druge savezne države koje predvode republikanci usred nacionalnog pritiska da se maloljetnicima smanji pristup online platformama zbog sigurnosnih strahova.

-Možete imati dijete u kući na sigurnom, naizgled, a onda imate predatore koji mogu ući ravno u vaš vlastiti dom, rekao je DeSantis tijekom konferencije za novinare u ponedjeljak.

-Mogli biste sve raditi kako treba, ali oni znaju kako dobiti te različite platforme i manipulirati njima, dodaje.

Sveobuhvatna ograničenja zabranjuju djeci od 13 i mlađoj stvaranje profila na društvenim mrežama, a potreban je pristanak roditelja za one između 14 i 15 godina. Prema novom zakonu, platforme društvenih medija morat će brisati postojeće račune za djecu mlađu od 14 godina — iako će vlasnici računa imati rok od 90 dana za osporavanje prekida. Ako platforme “svjesno ili nesmotreno” prekrše zakon, mogu se suočiti s 50.000 dolara po kršenju u građanskim kaznama. Prijedlog zakona također zabranjuje maloljetnicima pristup “pornografskim ili seksualno eksplicitnim” web stranicama i zahtijeva provjeru dobi za pristup tim stranicama, piše GeopolitikaNews.

Glavne platforme društvenih medija, uključujući Instagram , Facebook i TikTok , zahtijevaju da korisnici imaju najmanje 13 godina – uvjet koji proizlazi iz ” Pravila o zaštiti privatnosti djece na internetu ” iz 1998., kojim je zabranjeno prikupljanje osobnih podataka djece bez pristanka roditelja. Međutim, anketa koju je 2022. objavila neprofitna istraživačka organizacija Common Sense Media otkrila je porast upotrebe među djecom od 8 do 12 godina.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1806. Francuzi okupirali Grad

Dulist

MOĆ PRIRODE Doznajte kojih 5 začina pomaže u pamćenju i koncentraciji!

Dulist

Tiktoker iz SAD-a otkrio zašto ne bi mogao živjeti u Dubrovniku

Dulist