Hrvatska

NOVI PRAVILNIK Uskoro bolja rješenja za reciklažu robe i tekstila

shutterstock 90312910 Sarunyu foto

– Od početka studenog građani će moći lakše reciklirati odjeću, obuću i ostali tekstil. Sve trgovine koje prodaju tekstil i obuću površine veće od 400 kvadrata morat će imati spremnike za tu vrstu otpada – kazao je nedavno ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Naime, na snagu 1. studenog stupa Pravilnik o otpadnom tekstilu i obući, kako bi trgovine tekstilom i obućom imale dovoljno vremena za prilagodbu i nabavu spremnika. Otpadni tekstil i obuća jedna je od sedam kategorija otpada koju je potrebno odvojeno prikupljati i reciklirati. Time se čini dobro za okoliš, jer će umjesto na odlagalištima otpadni tekstil ponovo završiti u industriji, prenosi Poslovni.hr.

Pravilnikom je propisano da sve tvrtke, građani i obrtnici koji se bave razvijanjem, proizvodnjom, preradom, prodajom, uvozom ili izvozom proizvoda od tekstila u prodajnom prostoru većem od 400 m2 ili njegovoj blizini na vidljivom mjestu postave spremnike za skupljanje te vrste otpada. Sakupljeni tekstil i obuća predavat će se tvrtkama ovlaštenim za sakupljanje te vrste otpada.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist