Hrvatska

ISTRAŽIVANJE NOVE TV Većina Hrvata izbjeglice vidi kao prijetnju

Nova Tv provela je istraživanje o tome što Hrvati zapravo misle o situaciji s izbjeglicama. Istraživanje je provedeno 18. rujna telefonskim putem, na reprezentativnom uzorku od 602 punoljetna građana Republike Hrvatske.

Dolazak izbjeglica prijetnja je Hrvatskoj

Dolazak većeg broja izbjeglica ne predstavlja nikakvu prijetnju – misli 19 posto ispitanika. Da predstavlja ipak manju prijetnju misli njih 29 posto, dok 20 posto ipak u tome vidi veću prijetnju. Izuzetno veliku prijetnju u izbjegličkom valu vidi 23 posto građana. Mišljenje o tome u ovom trenutku nije izgradilo njih 9 posto. Vidljivo je da su građani podijeljeni u stavu – za njih 48 posto je to mala ili nikakva prijetnja, a za njih 43 posto prijetnja sigurnosti, piše Dnevnik.hr

Hrvatska treba primiti izbjeglica koliko ima kapaciteta

Treba li Hrvatska zbrinuti izbjeglice, 5 posto ispitanika o ovom pitanju nema mišljenje, dok samo njih 9 posto smatra da ih treba prihvatiti koliko god treba. Da nije trebalo dozvoliti ulazak izbjeglica u Hrvatsku misli 10 posto ispitanika, da ih treba prihvatiti i odmah slati u druge zemlje misli njih 34 posto, dok je njih 42 posto uvjerenja da Hrvatska treba zbrinuti izbjeglice, ali samo u broju za koje ima kapaciteta.

Hrvatska za izbjeglice čini u skladu sa svojim mogućnostima

Šest posto ispitanika ne zna odgovor na pitanje čini li Hrvatska za izbjeglice u skladu sa svojim mogućnostima, a isto toliko njih misli da Hrvatska ne čini dovoljno za izbjeglice. Da čini puno, ali može još više misli njih 13 posto, a 21 posto ispitanika mišljenja je da Hrvatska čini za njih i iznad svojih mogućnosti. 54 posto ispitanika misli da Hrvatska za izbjeglice čini u skladu sa svojim mogućnostima.

Vlada je tek djelomično bila spremna na izbjeglički val

Na pitanje misle li da je hrvatska Vlada val izbjeglica dočekala spremno, 7 posto ispitanika odgovorilo je da ne zna, dok njih 13 posto misli da je Vlada bila apsolutno spremna. Za njih 33 posto, Vlada je nespremno dočekala izbjeglice, a 47 posto ispitanika mišljenja je da je Vlada bila djelomično spremna.

FOTO: Ilustracija

Pročitajte još

Naša ‘osobna’ proglašena jednim od najljepših identifikacijskih dokumenata

Dulist

Trgovci će birati 16 radnih nedjelja, iznimka su određeni prodajni objekti

Dulist

Vlada: Besplatni školski obroci za 311 tisuća učenika

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija