Hrvatska

Novi Jadrolinijini trajekti preteški i nesigurni za putnike?

JADROLINIJINI trajekti “Kornati” i “Brač”, koji ove godine prvi put plove Jadranom, mogli bi biti potencijalno opasni za putnike, piše Novi list.

Oba su trajekta za potrebe Jadrolinije izrađeni u brodogradilištu Uljanik u Puli. Svaki je koštao osam milijuna eura, a ista je cijena još dva broda koja je Jadrolinija naručila od Uljanika i uskoro bi ih trebala staviti u funkciju.

Marin Kustić, Jadrolinijin inspektor za investicije i razvoj, najavio je da će Jadrolinija tužiti Uljanik i naplatiti mu penale zbog problema koje ima s novim brodovima. U dokumentu kojeg je sastavio odgovarajući na pitanja Radničkog vijeća Jadrolinije, Kustić objašnjava što sve nije u redu s novim brodovima.

Trajekti “Kornati” i “Brač” Jadroliniji su isporučeni s masom praznog broda koja je za 230 tona veća od predviđene. Zbog toga trajekti imaju niži gaz pa propeler nije dovoljno uronjen. Kapetani broda ovaj problem prisiljeni su rješavati tako što stalno opterećuju brod dodatnim balastom u iznosu od oko 240 tona kako bi mu smanjili gaz.

Zbog toga brodovi, kaže Jadrolinijin inspektor, plove sa smanjenom korisnom nosivosti. Nosivost trajekta “Kornati” smanjena je za 305, a trajekta “Brač” za čak 470 tona. Zbog toga se može očekivati da će se zapovjednici oba broda povremeno morati suočavati s problemom preopterećenja, odnosno moći će prevoziti puno manji broj putnika i vozila od predviđenog, dok će istovremeno trošiti više goriva.

Pročitajte još

Doplatak za djecu dobit će 124 875 korisnika

Dulist

[PRVI DAN 2023.] Minimalni iznos kojeg ćete moći podići s bankomata je deset eura

Dulist

Još jedna namirnica povlači se zbog neoznačenog alergena E220 – sumporovog dioksida

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija