Kultura

NOVI DVOBROJ ‘DUBROVAČKIH HORIZONATA’ (56/57) Jedinstveno pamćenje mjesta

NOVI DVOBROJ 'DUBROVAČKIH HORIZONATA' (56/57) Jedinstveno pamćenje mjesta

Iz tiska je izašao novi dvobroj ‘Dubrovačkih horizonata’, u izdanju Društva Dubrovčana i prijatelja dubrovačke starine iz Zagreba.

Piše: Pavo Jančić, prof.

‘Dubrovački horizonti” i u aktualnom dvobroju ostaju vjerni tradicionalnoj uređivačkoj koncepciji, okupljajući znanstvene i kritičke priloge, oglede i osvrte iz književnosti, povijesti, glazbe, likovnosti, kazališta, baštine, sociologije, etnologije. Ovaj novi dvobroj ipak je ponajviše u znaku važnih gradskih obljetnica. Počevši od 100-te obljetnice smrti slikara Vlaha Bukovca, preko obilježavanja 70. rođendana Društva prijatelja dubrovačke starine, 750-te obljetnice nastanka Dubrovačkog statuta pa sve do obilježavanja 150-te godišnjice Dubrovačkih muzeja i 80. godina od osnivanja Radio Dubrovnika, ovogodišnji ‘Horizonti’ savršeno sublimiraju sve te obljetničke svečanosti, njihove iskazane potencijale i važnost za Grad.

Svima njima zajedničko je upravo to estetsko, duhovno i religiozno iskustvo jedinstvenog dubrovačkog načina življenja (modus vivendi), kao snažnog socijalno – integrativnog sklopa koji izgrađuje kolektivni identitet i svijest njegovih građana. Pod uredničkom palicom dr.sc. Katje Bakije novi dvobroj ”Dubrovačkih horizonata”, odlikuje vrhunski dizajn, atraktivna grafička rješenja, ali i pomno odabrane ilustracije akademske slikarice Nikoline Šimunović. Grafičko oblikovanja najnovijeg dvobroja ‘Horizonata’ djelo je Romane Milutin Lulić, grafičku pripremu napravio je Nedim Meco, a pomoćnica glavne i odgovorne urednice i ovaj put je Matija Nenadić.

Tematska raznolikost

Tematska raznolikost tekstova koji izviru iz njegovih stranica čitateljima različitih estetika, preferencija i interesa pruža mogućnost da i ovaj put pronađu nešto što će ih zaintrigirati, zabaviti ili potaknuti na daljnja istraživanja.

U novom broju Dubrovačkih horizonata pišu: Antonija Zaradija Kiš, Lucija Kukić Ćosić, Irena Bratičević, Nela Kovačević Bokarica, Ankica Džono Boban, Marija Radonić, Irvin Lukežić, Vedran Benić, Stipe Nosić, Matko Sršen, Hrvoje Ivanković, Bruno Lucić, Irja Jerković, Ivona Michl, Davor Mojaš, Petra Golušić, Rozana Vojvoda, Marina Vicelja Matijašić, Valnea Martucci Jančić, Katja Bakija, Magdalena Prkut, Andrea Batinić, Pavo Jančić, Irja Jerković, Nikolina Kuraica, Andrea Falkoni Račić, Tea Batinić, Emanuela Trostmann, Romana Knežević, Lukša Hanza, Luko Hilje, Barbara Đurasović.

Esencija svega dubrovačkog

‘Dubrovački horizonti’ u svakom svom broju donose kreativni dijalog s dubrovačkom tradicijom, ali i problematiziraju aktualne književne, historiografske i ostale kulturološke teme. Riječ je o časopisu u kojem se zrcali esencija svega dubrovačkog, časopisu koji traje već skoro šest desetljeća kao ljubomorni čuvar baštine i podsjetnik na važne događaje, osobe i fenomene koji su ostavili traga u povijesti Dubrovnika i Hrvatske.

‘Dubrovački Horizonti’ su bili i ostali ono jedinstveno pamćenje mjesta, kao pojma koji nosi važnu povijesnu, kulturnu i emotivnu vrijednost, koji se manifestira u nacionalnom, regionalnom i lokalnom identitetu. Pamćenje mjesta, prostora, Grada, koje u sebi sadrži i povijest i odnose i emociju, kome jednolična uniformnost konzumerizma ne može ništa. Ovaj iznimni časopis vrijedan je dokument vremena, koji zadivljuje bogatstvom svojih tema i izrazitom društvenom angažiranošću.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist