Zanimljivosti

Novi đakon Dubrovačke biskupije don Ivo Markić zaređen u Rimu

Novi đakon Dubrovačke biskupije don Ivo Markić zaređen u Rimu

Don Ivo Markić novi je đakon Dubrovačke biskupije na putu prema svećeništvu, a sveti red đakonata primio je u petak u crkvi sv. Ignacija u Rimu po rukama kardinala Kurta Kocha, predsjednika Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana. Na istom misnom slavlju zaređena su još trojica đakona iz Mađarske: Fülöp Tamás, Solymos András i Tóth László Gábor kao i dvojica svećenika iz Njemačke: Fabian Bruns i Johannes Bruno Frost. Svi su oni pitomci njemačko – mađarskog Papinskog zavoda Germanicum et hungaricum de Urbe Germanicuma u Rimu.

Na slavlju su, uz ređenikove roditelje i braću, sudjelovali i svećenici Dubrovačke biskupije: delagat s ovlastima generalnog vikara Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić i katedralni župnik don Marin Lučić. U Rim je pristigla i skupina mladih vjernika iz Dubrovačke biskupije kao i skupina vjernika iz župe Velike Gospe – Katedrala te bliski prijatelji kako bi dali molitvenu i prijateljsku potporu novom đakonu kroz dijeljenje s njim ovog radosnog trenutka. Među njima su bili predsjednica Vijeća za mlade Ana Marčinko, predsjednica SKAC-a Dubrovnik Marija Papac s članovima SKAC-a kao i volonteri Caritas-a. Liturgijsko slavlje odvijalo se na njemačkom jeziku, a drugo čitanje pročitala je majka bogoslova Markića na hrvatskom jeziku.

Ivo Markić rođen je 3. siječnja 1997. godine u Zagrebu od oca Luke i majke Katarine r. Dodić. Osnovnu školu završio je u Janjini. Nakon osnovne škole 2011. godine biva primljen kao kandidat Dubrovačke biskupije u Nadbiskupsko sjemenište u Splitu te upisuje Nadbiskupijsku klasičnu gimnaziju „Don Frane Bulić“ u Splitu. Završivši sjemenište 2015. godine nastavlja svoju svećeničku formaciju u Centralnom bogoslovnom sjemeništu u Splitu i upisuje studij teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu.

Nakon dvije godine studija odlazi u Rim na nastavak studija teologije na Papinskom sveučilištu Gregorijani boraveći u njemačko – mađarskom papinskom zavodu Germanicum et hungaricum de Urbe. Studije teologije završava na ljeto 2020. godine. Nakon toga kao bogoslov provodi pastoralnu godinu u župi Velike Gospe – Katedrala u Dubrovniku do rujna 2021. godine.

Službeno je primljen među kandidate Dubrovačke biskupije 24. studenog 2018., službu čitača primio je 25. studenog 2018., a službu pratioca primio je 24. studenog 2019. godine.

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist