Zanimljivosti

Novi đakon Dubrovačke biskupije don Ivo Markić zaređen u Rimu

Don Ivo Markić novi je đakon Dubrovačke biskupije na putu prema svećeništvu, a sveti red đakonata primio je u petak u crkvi sv. Ignacija u Rimu po rukama kardinala Kurta Kocha, predsjednika Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana. Na istom misnom slavlju zaređena su još trojica đakona iz Mađarske: Fülöp Tamás, Solymos András i Tóth László Gábor kao i dvojica svećenika iz Njemačke: Fabian Bruns i Johannes Bruno Frost. Svi su oni pitomci njemačko – mađarskog Papinskog zavoda Germanicum et hungaricum de Urbe Germanicuma u Rimu.

Na slavlju su, uz ređenikove roditelje i braću, sudjelovali i svećenici Dubrovačke biskupije: delagat s ovlastima generalnog vikara Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić i katedralni župnik don Marin Lučić. U Rim je pristigla i skupina mladih vjernika iz Dubrovačke biskupije kao i skupina vjernika iz župe Velike Gospe – Katedrala te bliski prijatelji kako bi dali molitvenu i prijateljsku potporu novom đakonu kroz dijeljenje s njim ovog radosnog trenutka. Među njima su bili predsjednica Vijeća za mlade Ana Marčinko, predsjednica SKAC-a Dubrovnik Marija Papac s članovima SKAC-a kao i volonteri Caritas-a. Liturgijsko slavlje odvijalo se na njemačkom jeziku, a drugo čitanje pročitala je majka bogoslova Markića na hrvatskom jeziku.

Ivo Markić rođen je 3. siječnja 1997. godine u Zagrebu od oca Luke i majke Katarine r. Dodić. Osnovnu školu završio je u Janjini. Nakon osnovne škole 2011. godine biva primljen kao kandidat Dubrovačke biskupije u Nadbiskupsko sjemenište u Splitu te upisuje Nadbiskupijsku klasičnu gimnaziju „Don Frane Bulić“ u Splitu. Završivši sjemenište 2015. godine nastavlja svoju svećeničku formaciju u Centralnom bogoslovnom sjemeništu u Splitu i upisuje studij teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu.

Nakon dvije godine studija odlazi u Rim na nastavak studija teologije na Papinskom sveučilištu Gregorijani boraveći u njemačko – mađarskom papinskom zavodu Germanicum et hungaricum de Urbe. Studije teologije završava na ljeto 2020. godine. Nakon toga kao bogoslov provodi pastoralnu godinu u župi Velike Gospe – Katedrala u Dubrovniku do rujna 2021. godine.

Službeno je primljen među kandidate Dubrovačke biskupije 24. studenog 2018., službu čitača primio je 25. studenog 2018., a službu pratioca primio je 24. studenog 2019. godine.

Pročitajte još

BESPLATNI WEBINARI Kako proširiti svoje poslovanje ili se ‘progurati’ na tržištu?

Dulist

BOLJE OD BILO KOJEG SHOWA Kreće nova sezona Kluba mladih znanstvenika

Dulist

‘LIJEPO JE KAD SE DRŽI DO TRADICIJE’ Luminacija u Čibači uoči blagdana sv. Luke

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija