Kultura

Novi broj časopisa Dubrovnik posvećen 600. obljetnici Orlandova stupa

Novi broj časopisa Dubrovnik posvećen 600. obljetnici Orlandova stupa

Novi broj časopisa Dubrovnik 2-3/2019. Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku uvodne tematske stranice posvećuje obilježavanju 600. godina Orlandova stupa u Dubrovniku. Cijela ova 2019. u Dubrovniku je proglašena Orlandovom godinom i logično je bilo da se, na svoj primjeren način, ovoj važnoj obljetnici uključi i Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku. Sabrano je tako znanstveno, povijesno i književno štivo o vječnom Orlandu – simbolu i znaku političke nezavisnosti Dubrovnika, slobode, moći i sigurnosti, pravde i stabilnosti ali i onog metaforičkog inspirativnog traga koji traje i koji Dubrovnik čini gradom Orlanda a Orlanda njegovim stoljetnim stanovnikom. Zdenka Janeković Rӧmer, Morana Čale, Mario Kopić, Matko Matija Marušić, Tonko Maroević, Davor Mojaš, Milko Valent, Salih Isaak, Rozana Vojvoda, Vojo Šindolić, Luko Paljetak i Enes Kišević – autori su koji ispisuju raznovrsno štivo koje povijesnu sliku Orlanda i Dubrovnika čini jasnijom i zanimljivijom.

Uz 200. obljetnicu rođenja Vatroslava Lisinskog objavljeni su tekstovi Nade Bezić i Koraljke Kos posvećeni njegovom stvaralaštvu kao integralnom dijelu europskog romantizma. U rubrici Baština objavljen je Prilog o povijesti škola u Dubrovačkoj Republici, do sada neobjavljeni rad Jakova Matkovića, uz detaljnu biografiju autora koju je napisao Ivan Viđen. U rubrici Ogledi svoje radove objavljuju Josip Lisac, Josip Meštrović i Janko Dimnjaković. U prijevodu Voja Šindolića novi broj časopisa Dubrovnik donosi prozu Haruki Murakamija, a u prijevodu Pera Mioča kratke dramske skice iz „začudnog teatrina“ Zelena guska Konstanty Ildefonsa Gałczyńskog. Poeziju objavljuju Ante Žužul i Slavko Jandričko a u rubrici Spomenar posveta je Anamariji Paljetak, ove godine preminuloj dugogodišnjoj članici Matice i predsjedništva Matičinog ogranka u Dubrovniku, suradnici, prevoditeljici i urednici uz ciklus pjesama boli i tuge Zapisi iz tužne kuće njenog supruga akademika Luka Paljetka uz osobni spomen Darka Matičevića. Slijedi Album i stranice posvećene osvrtima na tekuću znanstvenu i književnu produkcija s dubrovačkim predznakom. Na završnim stranicama časopisa in memoriami su Đelu Jusiću i Hrvoju Matiću. Na gotovo tri stotine stranica objavljeni su prinosi tridesetak autora.

Novi broj časopisa Dubrovnik 2-3/2019. predstavit će Ileana Grazio, Davor Mojaš i Ivan Viđen u čitaonici Narodne knjižnice Grad 17. listopada 2019., u 19 sati.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist