Kultura

DUBROVAČKI MUZEJI U OGULINU Zlatno libro predstavljeno u Ivaninoj kući bajke

DUBROVAČKI MUZEJI U OGULINU Zlatno libro predstavljeno u Ivaninoj kući bajke

Publikacija dubrovačkih muzeja „Zlatno libro: bajke, predaje i legende iz dubrovačkog kraja“ na hrvatskom i engleskom jeziku te popratni nosač zvuka predstavljeni su u utorak, 15. listopada 2019. godine, u Ivaninoj kući bajke u Ogulinu. Promocija je realizirana pred brojnim učenicima Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić, nastavnicima, te posjetiteljima, a popraćena je i izložbom ilustracija iz publikacije autora Roberta Kralja.

U predstavljanju su sudjelovali ravnateljica Ivanine kuće bajke Ankica Puškarić, autori publikacije – viša muzejska pedagoginja Aleksandra Piteša i kustos etnolog Ivica Kipre, te glumica Nika Lasić. Nakon pozdravnih riječi ravnateljice Puškarić te zamjenice gradonačelnika Ivane Salopek Šumonje, autori su govorili o procesu realizacije ovog zahtjevnog projekta. Naime, odabrano je i adaptirano četrnaest bajki, predaja i legendi iz bogatog korpusa dubrovačke tradicijske usmene baštine. Najvećim je dijelom riječ o dosad neobjavljenoj građi nastaloj zahvaljujući sakupljačkom radu hrvatskog znanstvenika, povjesničara, kolekcionara i etnografa dr. Baltazara Bogišića, ali je predstavljen i dio bajki, legendi i predaja koje su već objavljene u radovima etnologa Pauline Bogdan Bijelić, Vida Vuletića Vukasovića i Nikole Zvonimira Bjelovučića, a koje su u ovom izdanju adaptirane.

Predstavljanje je zaključeno u predivnom scenografskom okruženju animiranog ognjišta gdje je kostimirana glumica Kazališta Marina Držića Nika Lasić, u suradnji s učenicima koju su pokazali izniman interes, izvela pripovijedanje četiriju bajki.

Pročitajte još

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist