DuList INKultura

Novi album Nikole Breškovića odiše dubrovačkim mediteranskim jazzom

Novi album Nikole Breškovića odiše dubrovačkim mediteranskim jazzom

Nikola Brešković, naš poznati kontrabasist već godinama živi i radi, ili bolje rečeno uživa u svom radu, u najromantičnijem gradu na svijetu – Parizu. Već i prije oduševio nas je svojim projektom NickBresco, a nedavno je upravo pod ovim umjetničkim imenom snimio i novi album, pod nazivom ‘A Troubadour in Paris’.

Nikolu je život odveo u Pariz 2009. godine i otad neprestano stvara nove projekte, svira, otkriva bezbrojne nove lokacije koje skrivaju mistični svijet jazza, onog pravog, pariškog. Tim tragom, nastao je i ovaj album koji ipak u sebi nosi dašak Dubrovnika. Nikola nam je rado otkrio kako je teklo snimanje, a na opuštenim fotografijama uživamo i u atmosferi iz studija.

– Album ‘A Troubadour in Paris’ snimljen je u mitskom pariškom glazbenom studiju Meudon, mjestu fantastične akustike, gdje su snimali legendarni jazz glazbenici. Nabrojat ću samo neke od njih – Chet Baker, Dizzy Gillespie, Sarah Vaughan je tu snimila legendarnu verziju pjesme ‘Misty’, potom Billie Holiday… Da, u Studio de Medoun snimao je i Avishai Cohen, kotrabasist koji je nastupio na prošlogodišnjim Igrama – priča nam Nikola, dodaje i detalje o svom albumu.

Na albumu legendarni glazbenici
– Snimio sam deset kompozicija koje su uglavnom spoj modernog i klasičnog jazza, ali i našeg mediteranskog, dubrovačkog jazza koji se osjeća u mom glasu. Kompozicije su prearanžirane kako bi dobile na originalnosti. Htio sam dobiti retro album s primjesama popa u strukturi kompozicija – ističe. S Nikolom su na albumu i neki zaista legendarni glazbenici – francuski bubnjar Charles Benarroch, pijanist Roger Dourox – poznat po svom studijskom radu s drugim glazbenicima, dok je Nikola snimio vokal i kontrabas.

Promocija albuma, priča nam dalje, odvila se u legendarnom Sunset Sunside jazz klubu, jednom od pet najboljih klubova u Europi i svijetu. Na promociji su bili glazbenici svjetskog glasa, poput bubnjara Al di Meole kojeg ne treba posebno predstavljati…

– Između snimanja albuma, na europskom Jazz Radiu proglašen sam hrvatskim fenomenom jazza i senzacijom, odnosno velikom nadom u svijetu jazza u Europi, ‘rising star’ – ističe dodajući kako ga to čini iznimno ponosnim. A mi mu na tome od srca čestitamo! Tu je i još jedna velika stvar – nastup na jednom od najvećih jazz festival Europe, Jazz sur la Seine, gdje nastupa više od 400 glazbenika iz cijelog svijeta. No, Nikola ne staje tu – iz dana u dan smišlja nove projekte, pjesme, ideje o kojima će, vjerujemo, biti riječi i puno dalje od Pariza ili Dubrovnika!

Ulazak u svijet novog stila sviranja Kako je nastao Nick Bresco projekt?

Godine 2009. započeo sam s projektom Nick Bresco, te sam izdao i jedan pilot album s obradama Sinatre i sličnih umjetnika, ušao u taj stil sviranja. Nakon toga, u Parizu sam počeo odlaziti na različite talent showove, gdje sam ostvario i uspjeh. Na KOWOK talent showu osvojio sam prvu nagradu za interpretaciju i pjevanje s kontrabasom, pjesmu Roxanne. Također, osvojio sam i drugu nagradu na supertalent showu ‘+2talents’ gdje sam pjevao ‘Smile’ od Charlina Chapliea. Zabavno je odlaziti na showove, dosta se toga nauči, a i stvara se određena publika koja te kasnije prati – rekao nam je Nikola prije nekoliko godina u opširnom razgovoru za DuList.

Pročitajte još

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist