Kultura

NOVELA OD STANCA ‘Ovo je velik izazov jer se radi o klasiku kao što je Držić’

NOVELA OD STANCA 'Ovo je velik izazov jer se radi o klasiku kao što je Držić'

Danas je u Domu Marina Držića najavljena nova premijerna izvedba ‘Novele od Stanca’ Kazališne družine Kolarin, a u produkciji Doma Marina Držića, koju će dubrovačka publika moći pogledati u Kazalištu Marina Držića 11. i 12. svibnja u 20.30 sati.

– Sve je krenulo u svibnju prošle godine kada je Dom Marina Držića, pripremajući se za ovu obljetničku godinu, uputio javni poziv ustanovama u kulturi i cijelom civilnom sektoru, udrugama da se pridruže i naprave neku aktivnost za obljetnicu. Matić je naglasio kako je pristiglo je preko 30 programa, a usvojeno ih je sedam, među kojima je i program kazališne družine ‘Kolarin’ s izvedbom Novele od Stanca – rekao je Nikša Matić, ravnatelj Doma Marin Držića.

U ime Družine Kolarin, Darija Mikulandra zahvalila se Domu Marina Držića na pruženoj prilici sudjelovanja u proslavi obljetnice 450 godine smrti našeg najvećeg hrvatskog komediografa Marina Držića (1567.-2017.) Komedija Novela od Stanca je jedino u potpunosti očuvano Držićevo djelo koje se bavi temom prolaznosti života i želje za povratkom u mladost. 

Redatelj ove predstave je član Hrvatskog društva dramskih umjetnika Paolo Tišljarić kojemu je ovo druga suradnja s Kolarinom.

– Ovo je velik izazov jer se radi o klasiku kao što je Držić, o komediji koju mnogi teoretičari nazivaju najsavršenijom renesansnom komedijom koju je Držić napisao. Bez obzira koliko je kratka, vrlo je zahtjevna. Meni je čast raditi s grupom koja je spremna podijeliti sa mnom jednu novu i kreativnu viziju klasika – rekao je Tišljarić i dodao kako misli da će ‘predstava biti jedno iznenađenje za publiku’.

Kostimografkinja Tea Bašić također drugi put surađuje s ekipom iz Kolarina čiji je rad nazvala ‘profesionalnim, srčanim i iskrenim’.

– Odlučili smo nastaviti u našem prošlogodišnjem kodu, malo drukčijem izgledu Kolarina i ostali smo vjerni našim bojama prošle godine s nekim određenim crvenim detaljima. Ove godine ćemo imati ručno rađene i oslikane maske zbog same radnje koja se odvija za vrijeme poklada – kazala je Bašić i pozvala svih na ovu zanimljivu predstavu.

Glasnogovornik Kazališta Marina Držića Žarko Dragojević naglasio je kako mu je izrazito drago što Kazalište sudjeluje u ovom hvale vrijednom projektu.

– Drago nam je kako možemo u Domu Marina Držića ponovo ugostiti družinu Kolarin. Jednako nam je drago kako sa srodnom kulturnom ustanovom kao što je Dom Marina Držića možemo ostvariti jedan ovakav projekt – naglasio je Dragojević.

Režija, scenografija i izbor glazbe: Paolo Tišljarić
Kostimi: Tea Bašić
Savjetnica za jezik: Ivana Lovrić Jović
Dizajn vizualnih materijala: Davorin Erceg

Igraju:

Vlaho: Darija Mikulandra Žanetić
Miho: Tajana Martić
Dživo Pešica: Jelica Čučević
Stanac: Ante Tonći Đurković
Koza: Aida Machiedo
Vile: Barbara Lončarić Lučić, Marija Hrtica, Marinka Metković, Jelena Maržić
Maskar: Petar Puljić

O KOLARINIMA:

Kazališna družina Kolarin osnovana je 2010. godine u cilju promicanja dubrovačke književne i scenske riječi, njegovanja zavičajnog govora, izvođenja dramskih djela za djecu i odrasle. Prvi nastup zbio se prilikom predstavljanja knjige Iva Rudenjaka, kratkim igrokazom Stolovi i stočići izvedenim 5. prosinca 2010., a napisala ga je i režirala Paola Dražić Zekić. Kolarini su dosad izveli Šporku kanastu Matka Sršena, u režiji Radmile Milaković, Skerac sa Svete Marije prema tekstu Borisa Njavra u režiji glumice Žuže Egrenyi, Božić djeda Martina L.N. Tolstoja i Božićni čarobni napitak u adaptaciji i režiji Tajane Martić, Ribarske svađe Carla Goldonija i Matrimonijo Joza Lovrića u režiji Žuže Egrenyi i Vjeru iznenada Marka Bruerovića u režiji Paola Tišljarića.

Foto: Kolarin Kazališna Družina

Pročitajte još

[FOTO] OTVORENA IZLOŽBA ‘SLIKA KOJA GOVORI’ Pogledajte razvoj talijanskih brendova

Dulist

ART STEAM Matematika kao inspiracija likovne radionice u UGD-u

Dulist

ZBOR BLASIUS NASTUPA U METKOVIĆU Slavlje se nastavlja!

Dulist