Aktualno

Nove osobne iskaznice nakon pandemije zatražit će više od 1400 Dubrovčana

Nove osobne iskaznice nakon pandemije zatražit će više od 1400 Dubrovčana

S ukidanjem skoro svih epidemioloških mjera mnogi naši sugrađani zapitali su se što je s njihovim osobnim iskaznicama i vozačkim dozvolama koje su istekle za vrijeme pandemije koronavirusa. Zanimalo ih je moraju li što prije ‘pohrliti’ u Policijsku upravu i izvaditi nove? Kako za DuList navode iz Ministarstva unutarnjih poslova, naši se sugrađani još uvijek ne moraju brinuti oko toga jer, iako su mjere popustile, nije proglašen kraj epidemije. Iz Ministarstva podsjećaju kako je Zakonom o dopunama Zakona o osobnoj iskaznici, Zakonom o dopuni Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana te Zakonom o dopuni Zakona o sigurnosti prometa na cestama prolongiran rok važenja osobnih iskaznica, putovnica i vozačkih dozvola kojima je rok istekao, ili će isteći, za vrijeme epidemije uzrokovane virusom COVID-19, a najdulje 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije.
—Kako prestanak epidemije u Republici Hrvatskoj još uvijek nije proglašen, osobne iskaznice, putovnice i vozačke dozvole istekle za vrijeme epidemije su i dalje važeće – naglasili su za DuList iz MUP-a.

Hoće li biti gužvi na šalteru?
Iako se, dakle, naši sugrađani još uvijek ne moraju brinuti oko svojih dokumenata, odnosno njihova produljenja, činjenica je da bi u trenutku proglašenja kraja pandemije moglo doći do popriličnih gužvi u Policiji kada svi kojima su dokumenti istekli krenu u njihovo obnavljanje. Zanimalo nas je stoga kakvo je trenutno stanje, odnosno, koliko je Dubrovčana kojima su za vrijeme pandemije istekli dokumenti.
—Trenutno su važeće 1472 osobne iskaznice izdane hrvatskim državljanima s prebivalištem na području Grada Dubrovnika, a kojima je datum na koji su izdane istekao u vrijeme pandemije. Također, važeće je 2829 putovnica izdanih hrvatskim državljanima s prebivalištem na području Grada Dubrovnika, a kojima je datum na koji su izdane istekao u vrijeme pandemije. Važeće je i 645 vozačkih dozvola osoba s prebivalištem na području Grada Dubrovnika, a kojima je datum na koji su izdane istekao u vrijeme pandemije – otkrili su nam iz MUP-a. Ipak, valja naglasiti kako su mnogi sugrađani, iako to sukladno zakonu nisu bili primorani, i za vrijeme pandemije obnovili svoje dokumente.
— Unatoč pandemiji, za vrijeme njenog trajanja zamijenjene su 5882 osobne iskaznice iz razloga isteka roka na koji su izdane, dok je u isto vrijeme 7 675 osobnih iskaznica stanovnika Grada Dubrovnika zamijenjeno iz drugih razloga kao što je primjerice promjena osobnog imena ili promjena prebivališta. U vrijeme pandemije 1491 stanovnik Grada Dubrovnika ishodio je novu putovnicu iako mu je prethodna istekla u vrijeme pandemije – istaknuli su iz MUP-a za DuList.

Ne morate čekati kraj pandemije
Podsjetili su kako putovnica nije obavezan dokument i da je moraju ishoditi samo oni građani koji namjeravaju putovati u države koje za ulazak na svoj teritorij zahtijevaju putovnicu, a u veliki broj država može se putovati s osobnom iskaznicom. Ista situacija, dodali su, vrijedi i za vozačke dozvole. I njih moraju ishoditi samo oni građani koji namjeravaju upravljati vozilima u prometu.
—Građani ukoliko žele, mogu podnijeti zahtjev za novom osobnom iskaznicom, putovnicom i vozačkom dozvolom i prije proglašenja prestanka epidemije kako bi izbjegli gužve kojih će vjerojatno biti kada svi građani kojima je istekao rok važenja navedenih isprava budu morali u roku od 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije ishoditi nove – naglasili su iz MUP-a. Provjerili smo s Policijskom upravom dubrovačko-neretvanskom imaju li kakav savjet za naše sugrađane koji će ipak odlučiti pričekati kraj pandemije kako bi obnovili dokumente, a sve da bi se izbjegle gužve te olakšao posao policijskim službenicima. Ipak, naglasili su kako nemaju dodatnih savjeta ili preporuka građanima s obzirom da su se upravni poslovi u sjedištu Policijske uprave, te u pripadajućim policijskim postajama, tijekom pandemije odvijali bez naručivanja stranaka ili bilo kakvog drugog ograničavanja, osim pridržavanja epidemioloških mjera.

Objavljeno u tiskanom izdanju 4. svibnja 2022.

 

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist