Županija

NOVCI I ZA ŽUPANIJU Stigli novi ugovori Programa ruralnog razvoja

NOVCI I ZA ŽUPANIJU Stigli novi ugovori Programa ruralnog razvoja

Više od tri milijuna kuna osigurano je novim ugovorima iz Programa ruralnog razvoja za četiri jadranske županije među kojima je i Dubrovačko-neretvanska. Potpora je to koja je u petak dodijeljena još i Splitsko-dalmatinskoj županiji te Šibesko-kninskoj i Zadarskoj.
Kako smo saznali iz priopćenja Ministarstva poljoprivrede, ministrica Marija Vučković, s državnim tajnikom Šimom Mršićem i suradnicima u nazočnosti Blaženka Bobana, župana splitsko-dalmatinskog u Splitu je uputila 24 nova ugovora. Također, održan je i sastanak o temi aktualnosti u poljoprivredi i ribarstvu Splitsko-dalmatinske županije.

Najveći broj ugovora upućen je korisnicima iz Splitsko-dalmatinske županije koji će uz pomoć ovih sredstava nabaviti sadnice vinove loze i opremu za vinogradarsku proizvodnju, modernizirati i unaprijediti stočarsku proizvodnju nabavom potrebne mehanizacije, električnih pastira i novih grla domaćih životinja te uložiti u obnovljive izvore energije, dok će ulaganja u ostalim jadranskim županijama omogućiti razvoj posebno osjetljive i važne stočarske proizvodnje na malim gospodarstvima, kao i nabavu novih grla životinje, mehanizacije i potrebnih resursa, doprinijeti uštedi energije i vremena, ali i smanjenju troškova na gospodarstvima, zahvaljujući ulaganju u solarne električne pastire.

Prilikom dodjele novih ugovora, ministrica je čestitala novim, ali i svim korisnicima Programa ruralnog razvoja, naglasivši da je, unatoč svim izazovima s kojima se susreću domaći proizvođači hrane, ukupno iz Programa na području Hrvatske isplaćeno 17 milijardi kuna, na području četiri jadranske županije ukupno 1,9 milijardi kuna, a u hrvatsko stočarstvo više od 6,7 milijardi kuna. Također, istaknula je kako je u okviru snažnog i sveobuhvatnog Vladinog jesenskog paketa mjera vrijednog 21 milijardu kuna poljoprivrednicima na raspolaganju pomoć Mjere 22 vrijedna ukupno 240 milijuna kuna, za sektor prerade poljoprivrednih proizvoda osigurano je 200 milijuna kuna pomoći, a za poljoprivrednike koji uslijed suše imaju pad prinosa 100 milijuna kuna.

Kada je riječ o suši, na razini Hrvatske je iz Programa ruralnog razvoja 789 milijuna kuna potpore za 19 projekata sustava navodnjavanja koji obuhvaćaju površinu od oko 8.200 hektara, a u postupak e-savjetovanja upućen je poseban Natječaj vrijedan 63,5 milijuna kuna koji se odnosi isključivo na ulaganja u navodnjavanje na poljoprivrednim gospodarstvima. S obzirom na važnost navodnjavanja i na područjima obalnih županija u kojima se uzgajaju vrijedne kulture poput masline i vinove loze, na Natječaju je osigurano 19 milijuna kuna isključivo za projekte navodnjavanja na poljoprivrednim gospodarstvima s područja Jadranske Hrvatske.

Iz Programa ruralnog razvoja je na području Splitsko-dalmatinske županije ugovoreno 798 milijuna kuna i isplaćeno gotovo 638 milijuna kuna, samo za COVID mjere pomoći u županiji je isplaćeno 87 milijuna kuna. U okviru provedbe Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo korisnicima s područja Splitsko-dalmatinske županije do sada su odobrena ukupno 924 projekta i dodijeljena je potpora u iznosu od 354 milijuna kuna, od čega je do sada isplaćeno 234 milijuna kuna, u najvećoj mjeri za razvoj gospodarskog ribolova na moru.

Pročitajte još

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist

Bliže se kraju radovi na cavtatskoj rivi

Dulist