Aktualno

NOVA MISS UNIVERSE HRVATSKE Ora Antonia Ivanišević: ‘Kruna je ponovno u Gradu’

NOVA MISS UNIVERSE HRVATSKE Ora Antonia Ivanišević: 'Kruna je ponovno u Gradu'

Marljiva je i odlučna te izrazito karizmatična. Edukacija joj je izrazito bitna i upravo će na nju staviti nagla­sak u svome mandatu kao Miss Uni­verse Hrvatske. Ona je Ora Antonia Ivanišević koja je vratila ovu titulu u Dubrovnik nakon više od dva deset­ljeća. ‘Kruna je ponovno u Gradu’, istaknula je nova misica, inače stu­dentica Menadžmenta u turizmu na RIT Dubrovnik te bivša profesionalna odbojkašica, baš kao i njena majka – Slavica Kuzmanić. U razgovoru za DuList opisala je dojam s natjecanja za Miss Universe, govorila nam je i o svo­jim hobijima, a otvoreno je priznala bi li se upuštala u estetske zahvate.

Možete li se vratiti s nama u tre­nutke kada ste proglašeni novom Miss Universe Hrvatske?
Prvo čega se sjećam, bilo je proglaše­nje nas triju djevojaka koje smo prošle u TOP 3. Došle smo u sredinu pozor­nice, držale smo se za ruke. Noge su mi se cijelo vrijeme toliko tresle, nisam znala gdje stojim, kako se okrenuti ni koga gledati (smijeh). Sjećam se da se spomenulo moje ime i vidjela sam da me cure gledaju. Nije mi bilo ništa jasno. Nisam znala s koje će mi strane prići, hoće li mi prvo dati krunu ili lentu. Cure su mi dolazile s maramijasno. Nisam znala s koje će mi strane cama. Pitala sam ih: ‘Pa zašto?’, a na što su mi odgovorile: ‘Pa plačeš, liju ti suze’. Nisam bila svjesna toga. Bilo mi je izrazio drago jer je lentu osvojila Ozana Franović, moja stvarno najbolja prijateljica s natjecanja. Nas dvije smo bile jedna drugoj najveća podrška i naj­veća konkurencija, kroz cijelo natjeca­nje. S ostalim sam curama također bila dobra. Inače, izrazito držim do osjećaja potpore i zajedništva, pogotovo među ženama. Tijekom desetodnevnih pri­prema bile smo složne i međusobno smo pomagale jedna drugoj. Podrška je uvijek bila prisutna. ­

NOVA MISS UNIVERSE HRVATSKE Ora Antonia Ivanišević: 'Kruna je ponovno u Gradu'

Kako ste se odlučili na prijavu na ovo prestižno natjecanje?
Na prijavu na natjecanje odlučila sam se prije dva mjeseca. U tom razdoblju sam se itekako pripremala i svakim danom sam davala sve više od sebe. Mislim da sam samim time žiri privu­kla na svoju stranu, što su mi potvrdile i bivše missice. Dugo sam pratila sve stranice natjecanja ljepote na društve­nim mrežama. Glavni razlog tomu je što se bavim make-upom. Inače, prije ovoga nisam sudjelovala ni na kakvom natjecanju niti u modelingu, već sam jedino objavljivala svoje fotografije na Instagramu. Imala sam drukčije pla­nove za ovo ljeto. No, kako znam dje­vojku koja je išla na natjecanje prošle godine, i ostvarila odličan uspjeh, rekla sam samoj sebi: ‘Zašto ne?!’. Prijavila sam se na natjecanje, a sve ostalo je povijest. Smatram kako je ovo za mene dobra odskočna daska za sve u buduć­nosti. Sve bivše missice koje sam upo­znala uspješne su u vlastitoj karijeri.

Što želite postići tijekom mandata?
Želim tijekom mandata postići mnogo stvari. Smatram da ljudi misle da je to samo ‘pobijedila je lijepa cura, slika­vat će se okolo, i to je to od nje’. Nije ovo samo kruna na glavi. Želim poka­zati da ovo natjecanje nije samo to. Znam da nisam pobijedila jer sam bila najljepša, već i zato što sam pokazala znanje i spremnost. Stvarno ću dati sve od sebe da obiđem cijeli Dubrov­nik, dogovorila sam odlazak u svoju bivšu srednju školu i pojedine udruge. Također, želim posjetiti druge gra­dove te što više promovirati ovo natje­canje kako bi se djevojke zainteresi­rale. Meni je bitno što kroz moju titulu mogu pomoći nekome drugome. Osim za edukaciju, zalažem se za sve one žene koje nisu nikada imale dovoljno poštovanja prema sebi i koje je strah sprječavao da budu više nego misle da je moguće. Kao Miss Universe Hrvat­ske želim se zalagati za ravnopravne mogućnosti napredovanja u poslu.

NOVA MISS UNIVERSE HRVATSKE Ora Antonia Ivanišević: 'Kruna je ponovno u Gradu'

Istaknuli ste da biste voljeli biti voditeljica hotela?
Da. Inače, smatram da je ženama teži put do vrha, odnosno do određenih pozicija. Malo je žena zapravo zastu­pljeno na visokim pozicijama, kao što je, primjerice, generalni menadžer u hotelu. To je za mene najviši cilj koji želim postići.

Više od deset godina trenirali ste odbojku. Koliko Vam je važno baviti se određenim sportom i odr­žavati fizičku spremnost?
Jedno od prvih pitanja, nakon što sam osvojila titulu, bilo je: ‘Kako držim do figure?’. Rekla sam da je bitan čim­benik što sam od djetinjstva tre­nirala odbojku. Samim time sam oblikovala svoje tijelo. Mislim da je jako bitno baviti se sportom ili bilo kakvom vrstom tje­lovježbe tijekom odrastanja. Dobiju se određene fizičke i mentalne sposobnosti. Uvijek se ide prema tome da budeš bolji i napreduješ. Za djecu, po meni, nema ništa bolje. Kad budem imala svoju djecu, zasigurno ću težiti tomu da se bave sportom.

Koju ste poziciju igrali?
Igrala sam ‘srednjaka’, isto kao i mama. Prenijela mi je ljubav prema odbojci. Bila je moja prva trenerica. I ostat će do kraja života. Sestra se okušala u drugom sportu. A, to je košarka. I sad je prvakinja Hrvatske i osvajačica kupa s Ragusom. U godini u kojoj nikoga ne ide, Ivaniševiće hoće na natjecanjima (smijeh).

Vi također i slikate?
Tako je. Najviše slikam za svoje bli­ske prijatelje, određene trenutke koji su za njih posebni. Koristim akrilne boje.

Pišete i pjesme?
Već sam se u srednjoj školi zaljubila u pisanu riječ. Imala sam uz sebe fan­tastične nastavnike, a s kojima sam i danas dobra te koji su mi pomogli u natjecanju. Moram istaknuti moju profesoricu iz hrvatskog jezika Romanu Karamehmedović. Sve je počelo na način da me pitala hoću li sudjelovati u jednom projektu. Prijavila sam se i nastavile smo suradnju. Počela sam s njome pisati pjesme, čak i romane. Sudjelovala sam i na Lidranu. Kad sam upisala RIT, počela sam pisati i na engleskom jeziku. ­

NOVA MISS UNIVERSE HRVATSKE Ora Antonia Ivanišević: 'Kruna je ponovno u Gradu'

U Vašem se djelovanju posebno ističe volontiranje u Udruzi za Downow sindrom.
Redovito sam išla s mamom u njihove prostore, pogotovo tijekom božićnih praznika kada smo se družili i radili zajedno ukrase. Upoznala sam prvi put curu koja se zove Ora, a ne Ore po dubrovački, ili Orsula. Prvom prilikom, čim stignem, posjetit ću ih.

Koga ili što zapravo predstavlja Miss Universe?
Smatram da je to osoba koja se pred­stavlja, ne samo ljepotom, već i inteli­gencijom. Također, smatram da je riječ o osobi koja može stvoriti zajedništvo, učiniti svoj grad i Hrvatsku ponosnom. Nije podložna stigmama i neće se skri­vati iza titule. I uvijek će stajati iza svo­jih riječi.

Kako gledate na negativne komentare?
Ne čitam negativne komentare. Samo promislim da je ta osoba mogla biti na mom mjestu, ali nije.

Jeste li razmišljali o estetskim zahvatima i podržavate li ih?
Mislim da je to vlastita preferenca svake osobe. Ako se ne osjeća zadovolj­nom i misli da će se osjećati bolje ako nešto na sebi promijeni, to je u redu. Osobno ne bih na sebi ništa radila jer imam tek 20 godina. Tko zna što će u budućnosti biti moda (smijeh). Ako me budu ovako držali geni, mislim da mi ništa neće trebati, pogotovo kad vidim moju mamu koja ima predivno lice, kao 20-godišnjakinje. Više držim do njege kože pošto se borim s aknama. Dakle, bih li trenutno mijenjala lice ili nešto stavljala u njega – ne bih.

NOVA MISS UNIVERSE HRVATSKE Ora Antonia Ivanišević: 'Kruna je ponovno u Gradu'

Krajem godine idete u Izrael na svjetski izbor Miss Universe. Vese­lite li se?
Da, veselim se! Toliko sam uzbuđena. Nije mi još došlo do glave da je to stvar koja će se zapravo dogoditi, odnosno da ću ići na izbor i predstavljati Hrvat­sku. Čekaju me mnogobrojne pripreme nakon sastanka s organizatorima. To su vježbe hodanja, tjelovježbe, eduka­cija… Jedva čekam da se sve to ostvari. I polažem nade da će se ostvariti s obzi­rom na situaciju pandemije koronavi­rusa. U cijeloj pripremi će mi pomoći i bivše missice. Imam odličnu podršku s njihove strane. Rekle su mi da ih zovem za sve što treba.

Što ako pobijedite?
Ajme, ne znam (smijeh)! Kruna na glavi Miss Universe svijeta – ne mogu to ni zamisliti. Naša država je srčana, i mogu zamisliti kako bi to bilo da osvojim tu titulu.

Objavljeno u tiskanom izdanju Dulista 21. srpnja 2021.

Pročitajte još

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist