Aktualno

STRAŠNO! Crnogorci žele da bazen u Kotoru nosi ime Zorana Gopčevića, komandira straže u logoru Morinj

STRAŠNO! Crnogorci žele da bazen u Kotoru nosi ime Zorana Gopčevića, komandira straže u logoru Morinj

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore protiv je prijedloga da bazen u Kotoru nosi ime Zorana Gopčevića. Svoju su reakciju objavili na vlastitim stranicama, a ususret redovitoj sjednici Općinske skupštine Kotor na kojoj će promjena imena biti točka dnevnog reda.

-Zoran Gopčević sportaš, trener i sportski radnik, ima briljantan životopis i sigurni smo da nitko iz Boke ne može imati drugačiji stav po ovom pitanju. Razlog reagiranja Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore nije vezano za sportsku karijeru Zorana Gopčevića, već za njegov angažman kao komandira straže u logoru Morinj 1991. godine. Više logoraša u svojim ispovijedima apostrofiralo je njegovo ime u negativnom kontekstu, a i Anima-centar za žensko i mirovno obrazovanje iz Kotora, imalo je više reagiranja na ovu temu i ukazivala na pokušaj zaborava ovog zločina – naveli su među ostalim iz Hrvatskog nacionalnog vijeća.

-Duboko smo uvjereni da 19. točka Dnevnog reda VII. Redovite sjednice općinske skupštine Kotor neće biti razmatrana dok se dodatno ne provjere navodi Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i time ne povrijede još jednom sve žrtve logora Morinj. Dugoročnih posljedica eventualnog donošenja ovakve odluke, koja je predviđena Dnevnim redom, bi trebali biti svjesni oni koji je planiraju donijeti: hrvatski sportski klubovi bi sigurno negodovali i takva odluka ne bi afirmativno djelovala na već sada dobro uspostavljenu i prijateljsku komunikaciju Dubrovnika i Kotora kao dva susjedna grada – istaknuli su iz vijeća.

Kao priloge ovoj tvrdnji naveli su dva isječka iz pisanih izvora: Sjećanje dubrovačkih logoraša 1991-1992 i autorski tekst na portalu Dnevnik.hr Nikše Simunovića iz 2009. godine.

Sjećanje dubrovačkih logoraša 1991-1992

Str. 91

Tisak: Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncetracijskih logora 2003.g.
četvrtak, 02.07.2009.

Nikša Simunovic, logoraš iz crnogorskog logora u Morinju-VATERPOLO ČETNIK ZORAN GOPČEVIĆ
…Malo me je iznenadilo stoje tamo, recimo, bio poznati vaterpolista Zoran Gopčević, koji je igrao za vaterpolo reprezentaciju bivše Jugoslavije, koji je jedan veliki dio svoga života i treniranja proveo u Dubrovniku, a on je bio tamo jedan od…mislim da je imao neki čin. Bio je jedan od onih koji su maltretirali.’

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore istaknulo je među ostalim da su uputili pismo protesta Ministrici prosvjete, nauke, kulture i sport te predsjedniku Općine Kotor, a obavijestili su i nevladine udruge te sve konstituente kotorske općinske skupštine, ‘da još jednom provjere činjenice i ne kompromitiraju institucije koje predstavljaju pred domaćom i svjetskom javnošću koja bi donošenjem ovakve eventualne odluke svakako bila još jednom zgrožena kao i 1991.’, navode.

Više pročitajte ovdje.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

[FOTO] DIVNA MLADOST Župljani i Konavljani primili sakrament potvrde

Dulist

Počinje isplata dječjeg doplatka za ožujak

Dulist

OD PONOĆI Počinje izborna šutnja!

Dulist