Kultura

NOVA KAZALIŠNA POSLASTICA Mačka na vrućem limenom krovu

macka na vrucem limenom krovu

Odbrojavaju se dani do premijerne izvedbe jednog od najvećih klasika svjetske književnosti, ‘Mačka na vrućem limenom krovu’ Tennesseea Williamsa u režiji ravnatelja KMD-a Paola Tišljarića. Najavljena je za srijedu 10. travnja. Doduše ne u Gradu, već u HNK Varaždin, ali nema sumnje da će nam ekipa u kojoj je, uz Tišljarića, još Dubrovčana, ovaj slavni dramski tekst uprizoriti i na daskama našeg teatra.
Paolo, osim režije, potpisuje i adaptaciju teksta. Skladatelj i oblikovatelj zvuka je naš Žarko Dragojević. Oblikovatelj video produkcije Miran Brautović, a za kostimografiju je zaslužna Ana Mikulić koja je bila nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta za rad na predstavi ‘Vidi kako Lokrum pere zube’.
-Wiiliams je za ovaj tekst dobio Pulitzerovu nagradu 1955. godine. Drama o muško ženskim odnosima, hipokriziji, manipulaciji, pohlepi, prevari, laži koja nam otvara nova pitanja o obiteljskoj destruktivnosti. Mačka na vrućem limenom krovu je priča o obitelji, ali i o društvenim i političkim prilikama – podsjeća autorski tim u najavi predstave.

-Rad na klasičnim naslovima je uvijek izazovan, jer postoji predložak kojemu se gledatelji uvijek vraćaju i uspoređuju nove dramatizacije ili ekranizacije s originalom. Samim tim je za autorski tim rad zanimljiviji i izazovniji, jer pronalazimo svoj jezik i postavljamo ga na scenu. Redatelj Paolo Tišljarić i ja smo već surađivali na Velikoj sceni HNK Varaždin pod vodstvom intendantice Senke Bulić, tijekom 2022. godine na predstavi ‘Orašar’, tako da poznajemo sjajan ansambl od prije. Upravo prema njihovoj energiji i intepretaciji dramskog teksta smo definirali ‘soundtrack’, pa je moj proces skladanja, aranžiranja, snimanja originalne glazbe bio zbilja inspirativan i nadasve ugodan – rekao nam je Žarko Dragojević.
U glavnim ulogama naći će se sjajna Hana Hegedušić koju je dubrovačka publika imala prilike gledati u predstavi ‘Majka Hrabrost i njezina djeca’ te Karlo Mrkša.

Foto: HNK Varaždin/Marko Ercegović

Pročitajte još

PRIRODOSLOVNI MUZEJ DUBROVNIK izložba Plankton- divovi u kapljici vode ove subote

Dulist

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA U GALERIJI Plesni performans Zrinke Užbinec

Dulist

DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Sutra nastupa prva violina Bečke filharmonije te nagrađivana violistica

Dulist