Zanimljivosti

NOGOTENIS, ŽMURICA, LASTIKA… Početkom ožujka vraćaju se Gradske ulične igre

c ulicne igre063

Početkom ožujka ponovno se organiziraju Gradske ulične igre! Počinju svečanim otvaranjem ispred Kneževa dvora 4. ožujka, gdje će biti trkalište za alku, a turnir će trajati do 4. travnja.
Deset je uličnih igara u kojima će snage odmjeriti prijavljene ekipe u međukvartovskom ogledu. Prijave su otvorene od 15. siječnja do 10. veljače 2023., a prijaviti se može svak, jedini uvjet je da u trenutku prijave ima navršenih 30 godina (igrači koji su sudjelovali 2020. u prvom turniru Gradskih uličnih igara ne podliježu ovom uvjetu).
-Igre koje ćemo igrati su nogotenis, američki basket, graničar, žmurica, puce, frnje, crna kraljica, lastika, treseta i alka. Ideja Gradskih uličnih igara se zasniva na međukvartovskom animozitetu i nostalgiji prema djetinjstvu, a ciljevi su: revitalizacija stare gradske jezgre, povratak građana na vlastite ulice, educirati i inspirirati djecu i mlade, te stare igre oteti zaboravu. Kao rezultat cijele manifestacije želimo izvući ‘starce na ulice’ gdje započinju priče o tome kako je bilo nekada te što se i kako se nekada igralo na našim ulicama. Cilj je i svu tu nematerijalnu kulturnu baštinu dokumentirati i na taj način sačuvati stara pravila uličnih igara, uklopiti ih u današnje vrijeme te prenijeti budućim generacijama. Želimo da naši raseljeni građani napokon sretnu svoje stare susjede, poznanike, prijatelje iz djetinjstva, druže se, dobro zabave, a sekundarno je eventualno pobijediti – navode u pozivu organizatori, građani okupljeni u udrugu Divertimenat.

Pročitajte još

Saznajte koliko u Hrvatskoj ima Modrića i Gvardiola te drugih prezimenjaka s našim reprezentativcima

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1933. U Stonu rođen poznati hrvatski povjesničar navigacije Boris Franušić

Dulist

(FOTO) Dubrovčani na izletu u starobosanskom gradu Dubrovniku

Dulist