Aktualno

CIJENE LETE U NEBO Tročlanoj hrvatskoj obitelji za preživjeti mjesec treba 10.500 kuna

CIJENE LETE U NEBO Tročlanoj hrvatskoj obitelji za preživjeti mjesec treba 10.500 kuna

Tročlanoj hrvatskoj obitelji, prema izračunu sindikata, mjesečno za preživjeti treba 10.500 kuna. Prema pisanju portala Dnevnik.hr, od toga se za hranu izdvaja 27 posto. A gotovo da nema proizvoda koji nije poskupio – od ulja, kave, žitarica, pekarskih proizvoda… Postotak koji se u prosjeku u Europi izdvaja za hranu je između 11 i 13 posto.
-Najrazvijenije zemlje imaju udio troška hrane između pet i osam posto – rekao je za Dnevnik.hr sindikalist Krešimir Sever.
Zašto je hrana u Hrvatskoj znatno skuplja?
-Mi jednostavno nemamo dovoljno proizvodnje. Ponuda je slabija od potražnje. Osobito u situaciji kada velik broj turista posjeti Hrvatsku. I drugi razlog je što su porezi viši nego u susjednim zemljama – objasnio je ekonomski stručnjak Damir Novotny.
Prosječnoj obitelji na mjesec, piše Dnevnik.hr, nedostaje četvrtina primanja.
Na godišnjoj razini na rast cijena najviše je utjecao rast cijena prijevoza za oko 9,3 posto, goriva i maziva za 18,6 posto što je posljedica rasta cijena nafte. Skuplja su i alkoholna pića i duhan za 5,7 posto, ali i cijene u restoranima i hotelima za 3,95 posto.
Vidi li se kraj inflaciji?
-Nakon rasta inflacije na 1.7 posto u ovoj godini, ona bi mogla blago usporiti u narednoj godini. E sad što je iza takve projekcije? Glavna pretpostavka za smanjenje inflacije je blago smanjenje cijene nafte koja je dala najveći doprinos rastu inflacije u ovoj godini. Očekuje se i stabilizacija i ostalih sirovina uključujući i prehrambene – objasnio je Vedran Šošić, glavni ekonomist HNB-a dodavši kako je rizik ovakvih projekcija jako velik, jer se ne zna kako će se gospodarstvo kretati.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist