Hrvatska

Njima je Ustavni sud pomrsio račune

opacic stanic

Ustavni sud odbio je zahtjev referendumske inicijative ‘Ne damo naše autoceste’ da do objave rezultata referenduma zabrani Vladi RH bilo kakve korake u postupku monetizacije autocesta.

Zaključak Ustavnog suda bio je kako ‘ne postoje pretpostavke za postupanje Ustavnog suda’. Ustavni suci smatraju kako im je ustavna zadaća nadzirati ustavnost referenduma sve do formalnog završetka referendumskog postupka, čak i kada Sabor to od njega ne zatraži.

Ipak, to ne brine niti iznenađuje predsjednika Nezavisnog cestarskog sindikata Mijata Stanića.

– Odluka je dobro obrazložena, iako bi nam bilo drago da je donesena onako kako smo mi tražili jer bi to ubrzalo i postupak uređenja zakona o referendumu kojim nije propisano u kojim rokovima što napraviti kada se prikupe potpisi građana. Procedura se može odugovlačiti u nedogled i to je razlog zašto smo tražili privremenu mjeru – kazao je Stanić.

Iako ova odluka ide na ruku Vladi, u Banskim dvorima ipak neće skočiti od sreće zbog odluka ustavnih sudaca.

Naime, Ustavni sud pokrenuo je postupak za ocjenu ustavnosti Obiteljskog zakona, kojeg je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić snažno podupirala.

Dok ne bude donesena konačna odluka primjenjivat će se stari Obiteljski zakon iz 2003. godine. Da je Obiteljski zakon protivan Ustavu, upozoravala je struka, ali i nevladine udruge, a ocjenu ustavnosti zatražilo je 18 različitih predlagatelja, među kojima i udruga U ime obitelji.

– U tako velikom zakonu moguće je da ima i propusta i ima i nekih dijelova koji možda nisu u skladu s ustavom: Ali to je onda nešto što je Ustavni sud trebao kao konkretne odredbe reći i dati mogućnost da taj dio mijenjamo. Ova suspenzija je pravni kaos i ništa drugo – smatra Opačić.

– Radi se o presedanu, prvi put je suspendiran cijeli zakon a ne samo neke odredbe. Riječ je o teškom udarcu za ministricu socijalne politike i mladih, ovaj zakon trebao je biti kruna njenog mandata, izjavila je Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e, koja je pozivala na ocjenu ustavnosti spomenutog zakona.

Sada ostaje nejasno što će se događati s postupcima započetima prema novom Obiteljskom zakonu, a sada bi se trebali vratiti na početak, prema Obiteljskom zakonu iz 2003. godine.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist