Grad

NISU SLEZACI JEDINI Grad odbio 50 zahtjeva za građevinsku dozvolu

NISU SLEZACI JEDINI Grad odbio 50 zahtjeva za građevinsku dozvolu

Na početku mog mandata vjerovao sam da ću se susresti s brojnim izazovima, ali nisam vjerovao da će jedan od najvećih biti urbanizam. No, to me je dočekalo i postavilo se pitanje kako istovremeno odgovoriti na izazove budućnosti čuvajući sve ono što su nam naši stari ostavili u nasljeđe Odbijenice za 50 investitora Grad Dubrovnik u godinu dana odbio je 50 zahtjeva investitora za izdavanje građevinske dozvole. Radilo o zahtjevima koji nisu u skladu s odredbama prostornog plana i zakonskim propisima ili su stranke same povukle zahtjev – istaknuo je dubrovački gradonačelnik Mato Franković na otvaranju Godišnje izložbe ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini.

Grad Dubrovnik u godinu dana odbio je 50 zahtjeva investitora za izdavanje građevinske dozvole. Radilo o zahtjevima koji nisu u skladu s odredbama prostornog plana i zakonskim propisima ili su stranke same povukle zahtjev

Nije u skladu s planom
I zaista, Dubrovnik je proteklih godina bio veliko gradilište, a tema nekontrolirane i pretjerane gradnje dominirala je među političarima prošlog saziva Gradskog vijeća. Za sve se okrivljavao Generalni urbanistički plan, kojega su vijećnici sa zadnje sjednice uputili ‘na kompletni makeover’. O svemu možda najbolje svjedoče same brojke. Podsjetit ćemo kako su od 2016. do kraja 2019. godine ukupno izdane 204 građevinske dozvole za gradnju stambenih i stambeno poslovnih zgrada. Proteklih je pak dana odjeknula vijest kako je tvrtki Laus centar d.o.o. odbijen zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za gradnju poslovnostambene zgrade na bivšem zemljištu zaklade Mihanović. Kako su naveli iz Grada Dubrovnika postupak izdavanja te građevinske dozvole je završen.

— Od strane nadležnog Upravnog odjela doneseno je rješenje o odbijanju zahtjeva, koji nije u skladu s odredbama plana i pozitivnim zakonskim propisima – kratko su naveli u odgovoru za DuList iz Grada Dubrovnika. Tragom ove odbijenice, poslali smo upit Gradu Dubrovniku tražeći podatke koliko je u proteklih godinu dana odbijeno zahtjeva za izdavanje građevinskih dozvola za novogradnju. Zanimali su nas i razlozi odbijanja, ali i detalji o lokacijama, vrstama objekata te investitorima. Dobili smo samo brojku. Tako je Upravni odjel za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje u proteklih godinu dana odbio 50 zahtjeva za izdavanje građevinskih dozvola. Detalje pak nismo dobili.

— Možemo generalno reći da se radilo o zahtjevima koji nisu u skladu s odredbama prostornog plana i zakonskim propisima ili su stranke same povukle zahtjev. Sva takva rješenja upućena su strankama u postupku, ali sukladno pozitivnim zakonskim propisima nismo u mogućnosti trećim stranama davati detaljnije informacije o tijeku i sadržaju postupka – ističu iz Gradske uprave.

Najveći broj dozvola izdan je 2018. godine. Tada su izdane 63 dozvole za stambene i stambeno poslovne zgrade (novogradnje)

‘Palac gore’ za 88 građevina
S druge strane, u istom je razdoblju usvojeno 88 zahtjeva investitora za građevinske dozvole. Za detalje su nas iz Gradske uprave uputili na preglednik GIS Grada Dubrovnika, gdje je, naveli su, moguće pregledavati i pretraživati, po zadanim kriterijima, lokacijske i građevinske dozvole. Za kraj ćemo se vratiti na razdoblje 2016. – 2019. o kojem smo pisali početkom prošle godine. Najveći broj dozvola izdan je 2018. godine. Tada su izdane 63 dozvole za stambene i stambeno poslovne zgrade (novogradnje). Godinu dana ranije izdano je pak 57 građevinskih dozvola, 2016. godine ta je brojka bila 43, dok je u 2019. godini izdan najmanji broj građevinskih dozvola u promatranom razdoblju – 41. No, od gradskog Upravnog odjela za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje zatražili smo tada i podatke o izdanim dozvolama za rekonstrukciju stambenih i stambeno poslovnih građevina. Tako su u 2016. godini izdane 32 dozvole za rekonstrukcije, po 23 u 2017. i 2018. godini te 28 u 2019. godini. Kad je riječ o novogradnji, ukupan broj stambenih jedinica kroz te četiri godine bio je 628, a uključujući rekonstrukcije brojka se popela na 848 stambenih jedinica. Godine 2016. broj stambenih jedinica u novogradnjama bio je 116, a godinu kasnije dosegao je 177. Najveći broj zabilježen je u 2018. godini te je broj stambenih jedinica u novogradnji iznosio 210, da bi u 2019. godini ‘pao’ na svega 125. Iz gradskog odjela napomenuli su nam tada kako se iskazan broj samostalnih funkcionalnih jedinica odnosi samo na stambene jedinice. Kad je riječ o rekonstrukcijama, broj stambenih jedinica je 2016. godine iznosio 66, 2017. godine 45, a 2018. godine 42. Godine 2019. ta brojka je bila 67.

Objavljeno 26. svibnja u tiskanom izdanju DuLista.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović