Politika

NIKOLA DOBROSLAVIĆ Zašto Petrovu smeta Dubrovnik kao županijsko središte?

NIKOLA DOBROSLAVIĆ Zašto Petrovu smeta Dubrovnik kao županijsko središte?

Ušli ste u drugi krug lokalnih izbora koji je pred nama s protukandida­tom Božom Petrovom kao kandi­datom Mosta. Većina birača, prema rezultatima u prvom krugu, želi Vas na čelu županije u narednom četverogodišnjem razdoblju. Hoćete li pobijediti?

Uvjeren sam da ću pobijediti u drugom krugu kao što je to bilo i u prvom. Birači su odlučili tko ide u drugi krug, ja sam prošao prvi krug s velikom potporom od 40 posto, dok je gospodin Petrov osvo­jio 21 posto glasova birača. Zahvaljujem biračima na dosadašnjoj potpori mojem timu i meni. Iza nas su projekti koje smo odradili bez afera i naši birači to cijene. Sretni smo što čistog obraza izla­zimo pred birače i možemo otvoreno tražiti potporu za novi mandat. Protu­kandidat Petrov mora u sučeljavanjima objasniti kako se to on kandidira za župana, a županije želi ukinuti i mora jasno reći Konavljanima, Župljanima, Orebićanima, Lučanima, itd. da njihove općine želi ukinuti. Također mora jasno kazati da ne želi Dubrovniku priznati pravo ostati regionalno središte!

Vi i dalje vodite mirnu kampanju, no protukandidati vas ne štede.

Kampanja dosta govori o samim kan­didatima. Kada bismo po predstav­ljenim kampanjama ocjenjivali kako bi neki kandidati vodili županiju, za pretpostaviti je da to nikako ne bi bilo povoljno za naše građane.

Mostov Božo Petrov nije bio blag niti u prvom krugu. I prije objave službenih rezultata u izbornoj večeri Petrov Vas je prozvao i spo­menuo da vam nedostaje energije. Što odgovarate na prigovore da ste se umorili?

Naravno da imam energije, to svi znaju i vide, to gospodina Petrova i brine, a nema ništa drugo meni prigovoriti. Ne bih volio imati u sebi negativnu energiju koju povremeno pokazuje gospodin Petrov. Svoju sam energiju pokazao dovođenjem županije među tri najuspješnije hrvatske županije, na prvo mjesto među županijama po korištenju EU fondova i po gospodarenju pomorskim dobrom, spajanjem Hrvatske Pelješkim mostom i broj­nim drugim projektima. U sučeljava­njima ni Petrov ni ostali protukandi­dati nisu pokazali više energije osim ako ne računaju pokušaj organizira­nog napada nekih kandidata na mene. Birači su u prvom krugu ocijenili i energiju kandidata, a ocjena je kao što znamo bila: ja 40, Petrov 21. ­

Kažu da iznimno volite svoj kraj?

Volim moje Slano, Dubrovačko pri­morje, cijelu našu županiju, ali i cijelu Hrvatsku. Činjenica je da imamo pre­divnu županiju i da svaki dio ima svoje ljepote, a posebno je to naš biser i ponos, grad Dubrovnik.

Ljubav prema Domovini nas vraća u 1991. godinu kada se stvarala Hrvatska i to na bojištu, a ulozi su bili i životi i domovi. I sami ste sudjelovali u obrani Domovine, kako danas gledate na to vrijeme?

Rat nas je zatekao nespremne, Hrvat­ska je bila razoružana. Najstariji sin i ja smo se uključili kao dragovoljci na stonskom bojištu, a u okupaciji nam je u Slanomu sve spaljeno. Međutim sve smo obnovili i vratili se u norma­lan život. Imamo trajnu obvezu iskazi­vati zahvalnost hrvatskim braniteljima, obiteljima poginulih junaka, invali­dima, logorašima, poštivati civilne žrtve rata. Odgajati mlade na vrjedno­tama iz Domovinskog rata. U županiji tako i radimo.

Vaši suradnici znaju reći da ste osoba koja radi 24/7.

Tako živim cijeli svoj život, i u real­nom sektoru i kao načelnik općine i kao župan. Zaista, volio sam i volim svaki svoj posao, strog sam prema sebi i prema drugima oko sebe. Možda mnogima izgleda zahtjevno sasvim se posvetiti poslu, no, biti župan znači biti na raspolaganju građanima iz cijele županije u svakom trenutku. Prihvatio sam tu obvezu od prvog trenutka i postigao sam da i svi moji suradnici to prihvate.

U Vašem programu u prvom planu je uvijek promet pa ćemo i mi kre­nuti s prometom, ali most Pelješac, autocestu, i dvije brze ceste ovog puta ostavimo po strani, a Vi nasta­vite ovaj niz s još nekoliko promet­nih projekata.

Spomenuli ste najvažnije prometne infrastrukturne projekte, no, naš je cilj kvalitetna cestovna povezanost na teritoriju cijele županije, na čemu smo radili i u proteklim mandatima. Izdvo­jit ću dvije spojne ceste: od naselja Vid do naselja Nova sela, što je spoj Met­kovića na autocestu i drugu, od nove luke Polačište do državne ceste, i uz to dvije obilaznice: obilaznica naselja Vela Luka i zaobilaznicu Orebića kao projekt direktno vezan i za novu luku Perna. Tu je i naš veliki projekt rekon­strukcije županijske ceste do Račišća na Korčuli, a za taj projekt već je potpi­san ugovor. Naime, našoj Županijskoj upravi za ceste, u sljedeće četiri godine, plan je u prometnice uložiti više od 262 milijuna kuna.

Povezanost otoka su vaši protukan­didati ocijenili lošom. Vi tvrdite da su lučka infrastruktura i poveza­nost otoka u središtu vaših aktivno­sti i da su županijski projekti lučke infrastrukture vrijedni više od 700 milijuna kuna. Kako Vi kao kandi­dat za župana gledate na otoke u budućnosti?

Svojim aktivnostima i planovima naj­bolje odgovaramo na sva prozivanja protukandidata. U kampanji smo čuli svakojaka obećanja koja, najčešće, nisu utemeljena. Mi govorimo o konkret­nim projektima koje ćemo realizirati. Spomenut ću tek neke od njih, a gra­đani neka sami procjene jesu li nam otoci važni. Izgradit ćemo dvije nove luke – Polačište i Pernu. Uskoro kreće izgradnja pomorsko-putničkog termi­nala u Vela Luci, rekonstrukcija luke Ubli, Cavtat i Srebreno, a u završnoj fazi su radovi na Puntinu, Kalamoti i u Trpnju. Podupiremo projekte luka nautičkog turizma u Pločama, Cavtatu i na Mljetu. U našem je programu za sljedeće četiri godine još 1.500 novih komunalnih vezova na području cijele županije.

Komunalni vezovi na području Grada još je jedna od aktualnih tema, a Vi ste se nedavno sastali s građanima na tu temu. Što ste dogovorili?

Trebali smo definirati što je nužno da bismo osigurali nove vezove u gruš­kom zaljevu i u Mokošici. Dogovorili smo da će biti osnovano radno tijelo za provedbu tih aktivnosti u kojemu će, uz predstavnike Županije, Grada i Lučke uprave, biti i dva predstavnika građana. Županijska lučka uprava će pripremiti projekte temeljem potpi­sanog Sporazuma za nastavak Batale, pojas do Solituda i Mokošicu, a Grad će se uključiti financiranjem inter­ventnih rješenja i potrebnim izmje­nama prostornih planova. Župa­nija će ove projekte prijaviti na financiranje iz EU fondova.

Fondovi EU su tema koju mnogi spominju u kampanji. Jesmo li, kako kažete, najbolji u Hrvatskoj u njihovom korištenju?

Jesmo, najbolja smo županija u Hrvat­skoj s ugovorenih 7 milijardi kuna europskih sredstava, prema podacima Ministarstva regionalnog razvoja i fon­dova EU. Od početka smo prepoznali mogućnosti financiranja projekata europskim novcem. Nijedan naš pro­jekt nismo zaustavili upravo zahva­ljujući toj mogućnosti financiranja. Okrećemo se sada narednom razdo­blju i nastavljamo s povlačenjem sred­stava koja će dodatno osnažiti ulaga­nja Županije u zaštitu okoliša, razvoj infrastrukture, obrazovanje, zdravstvo, razvoj poduzetništva i poljoprivrede te očuvanje prirodne i kulturne baštine. Opet smo postavili visoke ciljeve, a to su novi rekordi u korištenju sred­stava fondova EU za sve naše razvojne projekte.

Krenula nam je i redovna brodska linija Dubrovnik – Lastovo. Dosta ste kritika pretrpjeli na račun te linije.

U ponedjeljak sam imao zadovoljstvo putovati na prvoj plovidbi katamara­nom na uspostavljenoj liniji Lastovo – Dubrovnik. Ova županijska vlast imala je u programu uvođenje izravne linije koja povezuje Lastovo s Dubrovni­kom. Zahvaljujem Vladi RH na razu­mijevanju i potpori u realizaciji i ovog projekta, jer kao što znate, sredstva za brzobrodsku liniju Lastovo – Korčula – Dubrovnik, kao i za ostale 53 državne linije, osigurana su u državnom prora­čunu. Bio sam na prvoj plovidbi bro­dom Anastazija, koji kreće s Lastova u 6 sati, u Korčuli je oko 7 i 15, a u Dubrovniku oko 9 i 30. Lastovo zaslu­žuje svakodnevnu vezu i s Korčulom i sa županijskim središtem. I dok smo se ukrcavali u brod, promišljao sam o idućem značajnom projektu za otok Lastovo, a to je skori početak rekon­strukcije luke Ubli. Novi izazov je pred nama.

U predizbornim kampanjama kan­didati su spremni predstaviti sve svoje vještine. Ako bismo Vas iza­zvali da nam zapjevate, biste li pristali?

Klapa Slano u kojoj sam pjevao snimila je CD pa ga uvijek možemo pustiti i uži­vati. Vjerujem da će biti prilike i za pje­smu. Zaista sam rado pjevao u crkve­nom zboru i u klapi. Klapa Slano više ne postoji, ali klapa Staglin je nasta­vila tradiciju klapskog pjevanja u mom kraju i to me veseli.

Izbori 2021.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 26. svibnja 2021.

Pročitajte još

RAZGOVOR S BRANKOM BAČIĆEM ‘Hrvatsku gradimo srcem i znanjem jer je samo povezana Hrvatska snažna’

Dulist

ZAVRŠNA KONFERENCIJA UOČI IZBORA Pezo: Glas za HDZ je glas za stabilnost i daljnji razvoj Lijepe naše

Dulist

[IZBORNI PODCAST] Mato Franković: Europski tužitelji su izuzeli dokumentaciju! U Zračnoj luci se dogodila eklatantna pljačka! Tko je bio kapo!?

Barbara Đurasović