Grad

NIKO PAVLOVIĆ O PADU PRORAČUNA Povjereniku će zaposlenici biti od velike koristi

NIKO PAVLOVIĆ O PADU PRORAČUNA Povjereniku će zaposlenici biti od velike koristi

Dubrovnik čeka Vladinog povjerenika koji će do izbora u svibnju upravljati gradom i koji će nakon imenovanja donijeti Odluku o privremenom financiranju. Najprije za prva tri mjeseca, a potom za iduća tri jer izbori se održavaju tek treći tjedan u svibnju 2017.

Koje su dužnosti povjerenika te što nas očekuje u razdoblju privremenog proračuna porazgovarali smo s dugogodišnjim gradskim pročelnikom za financije, ali i povjerenikom ‘u dva mandata’ Nikom Pavlovićem.

-Povjerenik mora osigurati da se normalno mogu ostvarivati sva prava i obveze građana i pravnih osoba Grada Dubrovnika. Povjerenik bi trebao, bez ikakvog političkog opterećenja u interesu svih građana, voditi brigu da se sva ta prava i obveze ostvare onako kako je propisao zakon. Nadalje, povjerenik ne može raspolagati imovinom, ne može je otuđivati niti donositi odluke koje imaju nekakvu financijsku posljedicu u razdoblju izvan kojeg je on imenovan. Ne može, dakle, prihvatiti neku odluku koja stvara financijsku obvezu u narednom razdoblju, a ako ima raspoloživih sredstava dužan je provesti sve ranije donesene odluke i izvršiti ranije ugovorene i utvrđene obveze. To je jako važno jer kad je određeno nadležno tijelo sklopilo određeni ugovor i time stvorilo određene obveze, to je obveza koja se mora podmiriti. Stoga je dužnost povjerenika voditi brigu da se te primljene obveze sukladno raspoloživim sredstvima i podmire – objasnio je Niko Pavlović.

Posebno se osvrnuo na svoje bivše kolege i zaposlenike Grada Dubrovnika, dakle na samu izvršnu vlast.
-Dugo godina sam radio u Gradu Dubrovniku. Kao i u svakom poslu i tvrtki, uvijek ima izuzetaka o kojima nije potrebno razgovarati, ali generalno uprava ima iskustvo i sve ono što joj se da, može vrlo kvalitetno i uspješno izvršiti. To je ipak izvršna vlast. Siguran sam da sve moje bivše kolege i zaposlenici mogu izvršiti svaki zadatak. Kad sam bio povjerenik, oba puta, nikad nisam imao niti jedan problem s nijednim upravnim odjelom i s niti jednim zaposlenikom. Sve ono što je trebalo raditi odrađeno je na vrijeme i kvalitetno i nije bilo nikakvih problema. Jer ipak, Dubrovnik je grad, ima neku težinu i iskustvo. Osim toga, raspolaže s prilično velikim iznosima sredstava i htio ne htio, svatko se morao educirati i svatko je stekao iskustvo kako postupiti, što mu je obveza i što treba odraditi, bez obzira na politiku. Ovdje čisto govorim o izvršnom dijelu. Siguran sam, u onom izvršnom dijelu, da tko god bude povjerenik, da će mu zaposlenici biti od koristi i da će moći izvršiti sve što bude trebalo – istaknuo je Pavlović.

A što nas čeka kad su u pitanju financije?
-Može se trošiti onoliko koliko se potrošilo u prvom tromjesečju prošle godine, to je jedno ograničenje. Uz tu ograničenost u veličini raspolaganja sredstava, negativno je i to što se ne mogu započinjati neki novi projekti, kojih nije bilo ili koji se ne nastavljaju, a za koje ima sredstava. Nema ni novog zapošljavanja. Misli se tu na proračun i na proračunske korisnike. Dobro, to je kratko vrijeme i neće posao i život stati ako se nekoga ne uzme odmah, ali i to je ograničenje – objašnjava Niko Pavlović.

– Zašto je ograničenje prva tri mjeseca? Naime, u zakonu piše da se može potoršiti jednako kao u prva tri mjeseca ili uzeti prosječnu potrošnju u prethodnoj godini. Tada se još neće imati obračun poslovanja u 2016. godini, a ako bi pošli tom logikom, trebali bi uzeti obračun iz 2015. godine koji bi bio nepovoljniji. Znači prisiljeni smo uzeti u prvom razdoblju iznos koji je potrošen u prva tri mjeseca prethodne godine. No, budući da su izbori u trećem tjednu svibnja, trebat će donijeti i privremeno financiranje za naredna tri mjeseca, tada će se imati konačni obračun poslovanja rada u prethodnoj godini, što će biti povoljnije jer će se cijela prošla godina dijeliti s brojem mjeseci za koje se donosi privremeno financiranje. To bi moglo biti nekako povoljnije jer nekada u programima športa, kulture u prvom kvartalu nije isplaćeno sve što je trebalo biti pa je intenzivnija isplata bila u narednim kvartalima – naglasio je Pavlović.

Pročitajte još

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist