Zanimljivosti

NIJE SAMO OPUŠTAJUĆE Joga i meditacija liječe tijelo

Joga i meditacija poznate su po tome da djeluju opuštajuće, međutim, najnovija studija otkriva da bi ove tehnike mogle imati puno šire ljekovito djelovanje.

Meditacija, joga i druge tehnike koje oslobađaju svijest i poboljšavaju kondiciju, neutraliziraju štetne učinke stresa i sprečavaju brojne bolesti, prenosi portal Alternativa z Vas, koji dodaju kako rdovitim vježbama možete reprogramirati gene i poboljšati biokemijske procese u organizmu te tako spriječiti mnoge bolesti.

Joga i meditacija kao prevencija mnogih bolesti
Ova nova studija obuhvatila je i analizirala podatke 18 različitih znanstvenih radova. Na jednom mjestu prikupljeni su podaci dobiveni na uzorku od 846 ispitanika i njihovom analizom došlo se do važnih saznanja o zdravlju.
Duhovno-tjelesne tehnike poput joge, meditacije, Tai Chija, Qi gonga i vježbi disanja imaju snažan biološki utjecaj na čovjeka i njegovu genetsku strukturu. Rezultati su potvrdili pretpostavke da ove tehnike djeluju kao prevencija i da umanjuju mogućnost obolijevanja, pogotovo od upalnih stanja.

Joga i meditacija će ojačati imunitet, zaštititi od infekcija te ubrzati zacjeljivanje rana i ozljeda – tvrde autori studije. U današnje vrijeme kada je stres najčešći uzrok zdravstvenih tegoba, odgovor našeg tijela u obliku raznih upala može biti kroničan i tako snažno naškoditi fizičkom i mentalnom zdravlju.

Znanstvenici su zaključili da oni koji redovito prakticiraju duhovno-tjelesne vježbe imaju puno manje mogućnosti oboljeti od takvih bolesti.

Razlog je u tome što se kod njih stvara manje proteina koji potiču upale, a za proizvodnju tih proteina odgovorni su geni. Molekularna i genetska struktura koja djeluje na stvaranje štetnih stresnih proteina ovim je vježbama zaustavljena – objavili su znanstvenici. Okolina i način života mogu utjecati na to koji će se geni aktivirati, a koji ne. To ima utjecaja na smanjenje pojave bolesti, na dugovječnost, pa čak i na zdravlje budućih generacija s obzirom na to da se naš genetski kod prenosi potomcima.

Više pronađite ovdje.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1973. Dubrovnik prekrile desetine centimetara snijega, nešto neviđeno!

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1785. Dubrovačka vlast odlučila osnovati sirotište za žensku djecu

Dulist

‘CRTICA’ O LJUTOJ NARANČI ‘Mare moja, dušo moja, čim mirišu njedra tvoja…’

Dulist