Grad

Nije moguće tražiti povrat novca od parkiranja

Nije moguće tražiti povrat novca od parkiranja

Iz Sanitata su uputili priopćenje za javnost u kojem navode pravno mišljenje Katedre za upravno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a na temu presude Visokog upravnog suda RH.

Uz mišljenje dostavili su i suglasnost policije na prijedlog nove Odluke. Tekst pravnog mišljenja prenosimo u cijelosti.

„Po donošenju presude Visokog upravnog suda Republike Hrvatske poslovni broj: Usoz-125/2012-6 od 30. svibnja 2014.g. kojom je ukinuta Odluka o organizaciji, načinu naplate i kontrole parkiranja u Gradu Dubrovniku ( Službeni glasnik Grada Dubrovnika 12/09 ) postavilo se pitanje kakve pravne učinke ona proizvodi osobito u odnosu na sudske postupke koji su temeljem ukinute odluke još uvijek u tijeku pred prvostupanjskim i drugostupanjskim sudovima te u pogledu svih naplaćenih iznosa temeljem ove Odluke prije njezina ukidanja.

Stoga je Sanitat Dubrovnik d.o.o. u cilju postupanja po navedenoj presudi od Katedre za upravno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu zatražio pravno mišljenje o pravnim učincima koje ona proizvodi a s obzirom na činjenicu da Visoki upravni sud, za razliku od Ustavnog suda, nema zakonske ovlasti za poništenje općih akata već ih je ovlašten samo ukinuti.

Iz dostavljenog mišljenja proizlazi kako presuda Visokog upravnog suda nema nikakvog pravnog djelovanja na već nastale pravne odnose budući pravne posljedice ukidanja Odluke nastupaju tek od trenutka objave presude Visokog upravnog suda u Narodnim novinama.

Stoga ne postoji pravna osnova za povrat sredstava za eventualno plaćene dnevne karte u prošlosti, kao niti mogućnost da se utvrdi da se pri takvim plaćanjima radilo o stjecanju bez osnove od strane Sanitata Dubrovnik d.o.o.

Prema tome, svi naplaćeni iznosi temeljem Odluke , a koji su plaćeni bilo dobrovoljno bilo putem ovrhe prije njena ukidanja, dakle do dana objave presude Visokog upravnog suda u Narodnim novinama bili su, formalnopravno, naplaćeni u skladu sa zakonom i ne mogu se osporavati.“

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] ‘HRVATSKA SLOBODA NIJE DOŠLA PREKO NOĆI’ 33. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije Grof

Dulist

JOŠ SE RAZRAĐUJE MODEL Stanovi za liječnike na gradskom zemljištu u Solitudu?

Andrea Falkoni Račić