Aktualno

Neven Šimac o Europi i kršćanima

Dubrovačka biskupija i ove godine uoči feste dubrovačkog sveca zaštitnika u Dubrovniku organizira ciklus tribina pod nazivom "Ususret Svetom Vlahu".

Na drugoj tribini koja je održana u Samostanu svete Klare na temu "Kršćani i Europa" govorio je doktor prava i politolog Neven Šimac. 
Prisjetivši se povijesti i načina stvaranja Europske Unije, te osoba koje su za to zaslužne, Neven Šimac kazao je kako se riječ Europa spominje tek u 15. i 16. stoljeću, a do tada prostor toga kontinenta nazivao se "kršćanski svijet".  
-Svi kasniji pokušaji od Napoleona i Hitlera bili su nasilni pokušaji ostvarenja jedinstva kontinenta. Prvi mirnodopski pokušaji javljaju se nakon dva svjetska rata- istaknuo je Šimac dodavši kako Europa dosta toga duguje kršćanstvu:
-Pogledamo li gospodarstvo, tko je počeo s krčenjem šuma, osnovao prve gostinjce, sirotišta i bolnice, to je bila Crkva i kršćani. Na kulturnom planu sjetimo se škola, sveučilišta, znanosti, graditeljstva, glazbe i umjetnosti, to je opet Crkva. Europa Crkvi duguje ono važno, a to je tradicija prava jer redovničkim kršćanskim zajednicama duguje pravila koja su utemeljila demokraciju, redovnici utvrđuju kvorum, predstavnički mandat, mandatni period, nemogućnost reizbora, pravilo većine. A u zadnje vrijeme kršćanstvo je Europi dalo brigu za mir, i ideje europskog približavanja, povezivanja, a ne utapanja u jednu državu – istaknuo je Šimacdodavši kako su i pape se zalagali za europske ideje. Osvrnuo se i na neke dvojbe koje se u posljednje vrijeme mogu čuti u Hrvatskoj, a vezane su naravno za ulazak Hrvatske u EU. 
-Mi se bojimo da ulazak u EU  je sindrom 4 B, nakon Beča, Budimpešte i Beograda. Mnogi kažu da idemo kao guske u maglu i bojimo se da ćemo izgubiti teško stečeni suverenitet. Ali su zaboravili da smo iznimku za suverenitet učinili kad smo ušli u NATO, pa je naša vojna suverenost umanjena, ušli smo u Vijeće Europe i potpisali  Europsku konvenciju o pravima čovjeka i prepustili dio sudskog suvereniteta Europskim sudu prava čovjeka – naglasio je Neven Šimac podsjetivši kako je referendum o ulasku Hrvatske u EU bilo prvo slobodno glasanje Hrvata u povijesti o tome da li se žele uključiti u " slobodnu, otvorenu zajednicu iz koje se može slobodno izaći". 
-Bojimo se odricanja suvereniteta, ali to nije tako. Radi se o delegiranom diijelu suverenih prava države, pretežito gospodarske naravi, na zajedničke institucije Komisiju, Vijeće ministara i Parlament i u njima će sjediti hrvatski predstavnici. Radi se o zajedničkom suodlučivanju na relativno perifernim područjima koji zbog ekonomskog značenja mogu zadirati u neke etičke i moralne vrijednosti. A osmi ugovor predvidio je način izlaska iz EU – istaknuo je. Također se osvrnuo i na strahovanja oko gubitka identiteta dodavši:
-Formula onih koji su stvarali EU bila je ujedinjeni u različitosti. Treba znati da će hrvatski jezik postati 24 službeni jezik Unije ako Hrvatska ratificira sporazum. U EU sada ima 3000 prevoditelja i svi se tekstovi prevode na sve jezike. Ako se jezik prizna na međunarodnom planu bit će teško ugroziti ga stvaranjem nekog umjetnog jezika sa susjedima s kojima nikad nismo imali istovjetni jezik – naglasio je dodavši kako zadnji Lisabonski ugovor koji je usvojen prije dvije godine i Povelja prava u njemu, navode vrednote na kojima se temelji EU. Prva vrednota je dostojanstvo ljudske osobe, što je kako je rekao, prije svega kršćanska vrednota:
-Premda se izbjegava spominjanje Božjeg imena i kršćanskih korjena, dužnost je europskih institucija da saslušaju Crkvu, da bude s njime u dijalogu kao i sa drugim crkvama te filozofskim nevjerskim zajednicama – zaključio je Šimac.  Što se tiče straha od rasprodaje Hrvatske istaknuo je kako se EU temelji na četiri slobode kretanja roba odnosno usluga, novca, kapitala i ljudi , dodavši:
 
-Ove zadnje dvije nisu u potpunosti realizirane i Bogu hvala da nisu. Roba je slobodna, kapital preslobodan, a novac ugrožava sve, i gospodarstvo i politiku. No, ako budemo mudri zaštit ćemo sve i nacionalnim parkovima, parkovima prirode, i mrežom Natura 2000. Koristit ćemo europske direktive za zaštitu područja. Mi smo ti koji možemo zaštiti, ali i prodati- zaključio je. Što se tiče pada standarda i plaća, Neven Šimac je kazao, kako ni u jednoj zemlji koje su ušle 2004. te 2007. godine,  do toga nije došlo, već je kriza ta koja je uzela svoj danak. Također je dodao kako ulazak u EU neće značiti nestanak domaćih proizvoda, koji će za tržište EU morati biti zdravi i kvalitetni, dok sami za sebe možemo proizvoditi što hoćemo.
-Hoće li nas itko išta pitati? Želimo li biti pasivni građani i profiteri ili angažirani građani, u udrugana , sindikatima, strankama, crkvi? Treba znati da je EU zajedničko obavljanje malog dijela javnih prava države. Konačno, uđe li Hrvatska u EU, jednom će tijekom pola godine predsjedati svim institucijama EU i moći ćemo predlagati politike i surađivat s drugima. Promislimo na zaštitu mora i prirode, posebno kad govorimo o Srđu ili golfu – zaključio je Neven Šimac. 

I ova tribina izazvala je brojna pitanja okupljenih građana, a svi su se složili kako je ona trebala biti organizirana prije referenduma o ulasku Hrvatske u EU.

 

Pročitajte još

Brodovi prema Lokrumu ipak će zaploviti sutra

Dulist

Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik osvaja medalje na natjecanju festivala Biser mora

Dulist

POZIV GRAĐANIMA Predložite lokacije za nadzor brzine!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija