Peškafondo

Neobično bolje!

Neobično bolje!

Znam da bi bio red da se osvrnem na godinu koju ostavljamo za nama. No, eto odlučila sam narušiti tradiciju i izbjeći analize, nabrajanje političkih promašaja i besmislica, sagledavanja teške socijalne situacije koja je, priznat ćete, obilježila 2013.

Osim sjajne turističke sezone Dubrovnik je godinu proživio prosječno i odsječeno. Zato mi je nekako draže gledati u budućnost, makar zvučala i preoptimistično.

Ono što svima nama, a posebno mome Gradu u 2014. godini želim jest da se napokon počnu realizirati veliki projekti. Najprije gradnja Pelješkog mosta. Realno, nadolazeća godina bi trebala biti ta u kojoj će se kompletirati dokumentacija, završiti natezanja sa susjedima i u kojom će se pokrenuti radovi na Komarni. Nadam se da će se ovog puta jednom zauvijek spojiti dvije obale našeg kopna.

Vlada bi trebala naći dobrog kupca za Croatiu Airlines, a novi vlasnik valjda shvatiti značenje Dubrovnika i vratiti nam sve ukinute zračne veze sa svijetom pa ćemo konačno i mi postati dio Europe, jer ovako stanje dalje ne ide.

U godini koju dočekujemo bio bi red da se pronađu zainteresirani i bogati kupci hotelskih kuća u državnom portfelju. Oni koji desetljećima vape za ulaganjima, počev od Maestrala, Plata i Kupara, napokon bi trebali svoje objekte vratiti svrsi postojanja – turizmu, a Prevlaka bi mogla dobiti projekt vrhunskog turističkog resorta. Vjerujem kako će konačno nakon 22 godine i Belvedere privući vizionara koji shvaća da Dubrovnik i Belveder imaju svoju neraskidivu priču. Novi vlasnik, svjestan branda u kojeg je spreman uložiti, vratit će stari sjaj oronulom hotelu, jer Grad to zaslužuje!

Na Srđu će zabrujati mehanizacija, Blagaić bi trebao riješiti probleme s bankarima i započeti svoj San, a na Babinom kuku novi kreveti i nove zvjezdice. Marina u Komolcu dobit će nove vezove za mega jahte, a tisuću građana napokon primjereno privezište u Batali.

I svi ovi projekti stvorit će pozitivnu klimu, otvarat će se nova radna mjesta i dobit ćemo novi snažni impuls. Da, naravno, neće biti lako preživjeti prometne gužve oko svih tih gradilišta, ali bit ćemo strpljivi, izdržat ćemo sve to, jer i najdulji radovi jednom završe.

Čvrsto vjerujem da bi 2014. trebala donijeti i prekretnicu u političkom životu grada. Sudionici Dubrovačkog dogovora bi mogli napokon progovoriti kako se ‘ujedinjenje’ dogodilo zbog neke ‘više sile’ i da Dogovor apsolutno nema nikakvog smisla. Nakon godine čudnog ‘saveza’ bilo bi sasvim korektno da se svi vrate svojim stvarnim ulogama, vladajući pobjedničkim, a oporbeni gubitničkim.

Previše sam optimistična? A što ću kad vjerujem u 2014.!

A s prvim danima Nove i mi vam donosimo puno noviteta. Zadnjih nam je tjedana prilično gužvovito u redakciji. Radimo punom parom. Učimo, mijenjamo se. Početkom 2014. osvanut ćemo s potpuno novim vizualnim identitetom. Nećemo se samo ‘ušminkati’, jer vaš će tjednik, a tako i web izdanje doživjeti potpune promjene. Vjerujte, i nama će biti neobično! Neobično bolje! Zato, sada moram zahvaliti mojoj maloj, ali najboljoj ekipi, na trudu i entuzijazmu kojeg su unijeli kako bi se ovaj, zahtjevan projekt ostvario. Trebalo je ovo sve izdržati. Ekipa, pravi ste!

Na kraju, u ime redakcije duLista svima Vama želim svako dobro u nastupajućoj 2014. godini.

Adio Vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović