Zanimljivosti

NEMA RAZMJENE Za nove udžbenike morate izdvojiti do 1985 kuna!

skola knjige43

Svi učenici osnovnih i srednjih škola u idućoj će školskoj godini morati kupiti nove udžbenike.

Uz to što će biti suvremeniji, oni bi trebali biti jeftiniji za oko 15 posto, a sadržaj školskih torbi lakši za dva kilograma. Iako su jeftiniji, riječ je o novim naslovima koji se neće moći nabaviti u školskim razmjenama udžbenika i na buvljacima tako da će iduća školska godina donijeti financijsku glavobolju mnogim roditeljima. Udžbenici objavljeni u Katalogu obveznih udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava za osnovnu školu, gimnazije i srednje strukovne škole u šk. god. 2010./2011. koriste se četiri godine.

– Naime, Zakon o udžbenicima za osnovnu i srednju školu propisuje da udžbenik i pripadajuće dopunsko nastavno sredstvo mora biti u uporabi u školi, kao i u njoj pripadajućoj područnoj školi, najmanje četiri godine računajući i školsku godinu u kojoj su odabrani. Slijedom navedenog, udžbenicima koji su se koristili u školama školske godine 2013./2014. istekla je četvrta godina uporabe, čime su stvoreni zakonski preduvjeti za novi krug odabira udžbenika – ističu za DuList iz Ureda za odose s javnošću Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te dodaju kako su uvažili ‘prijedloge učenika, učitelja i roditelja o potrebi unapređivanja udžbeničkog standarda, i u drugoj polovici 2013. donijeli propise u cilju podizanja kvalitete udžbenika i udžbeničkog standarda u osnovnim i srednjim školama (Udžbenički standard i Pravilnik o obveznim udžbenicima i pripadajućim dopunskim nastavnim sredstvima ).

– Posljedica donošenja spomenutih propisa je da smo smanjili broj udžbenika i dopunskih nastavnih sredstava za pojedini razred, za osam nastavnih predmeta u osnovnoj školi i šest nastavnih predmeta u srednjoj školi. Sveukupno, broj naslova je smanjen za 51. Nadalje, broj formata kojih je do sada bilo više od 100, što je roditeljima i učenicima činilo velike poteškoće prilikom nabavke omota kojim se zaštićuju udžbenici, reduciran je na najviše 12 formata. Ministarstvo je sa svim nakladnicima postiglo dogovor da će broj araka u novim udžbenicima biti za 10 posto manji od dosadašnjeg prosjeka za određeni razred i predmet. Novim udžbeničkim standardom propisana je i manja gramatura papira što sve u konačnici dovodi do smanjenja težine školske torbe za 15 do 20 posto – naglašavaju i ističu kako su donošenjem Pravilnika o postupku utvrđivanja najviše razine cijene udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava i Odluke o najvišoj razini cijene udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava, postigli to da će ‘cijene udžbeničkih kompleta u odnosu na prošlu školsku godinu biti niže za najmanje 15 posto’.

– U proračunu Ministarstva osigurano je oko 21 milijun kuna za kupnju udžbenika za djecu branitelja i socijalno ugrožene kategorije učenika. Dakle, ostvarili smo sve svoje ciljeve: udžbenici će biti 14,2 posto jeftiniji, torbe će biti lakše 15 do 20 posto i sigurno će oko 15 posto hrvatskih učenika dobiti besplatne udžbenike – zaključuju iz Ministarstva.Tako bi prema izračunu ministra Željka Jovanovića koje je naveo u svojoj prezentaciji objavljenoj na stranicama Ministarstva, roditelji osnovnoškolaca trebali uštedjeti najmanje 1.142 kune, a srednjoškolaca najmanje 1.050 kuna po djetetu.

Roditelji otvorite takujine!

No, s obzirom na sveprisutnu krizu u Hrvatskoj, roditeljima bi sasvim sigurno bilo puno jeftinije i da slijedeće godine nabave rabljene knjige za svoje đake.

– To će opteretiti roditelje jer je riječ o potpuno novim udžbenicima. Primjerice, nas četvero roditelja do sada smo imali kombinaciju da su knjige kružile između nas. Morali smo kupovati samo radne bilježnice, a većina nam je knjiga odgovarala. One koje nisu, njih bi kupili. No, za slijedeću godinu moramo kupiti kompletno sve novo – rekao nam je Petar Mrnarević predsjednik Vijeća roditelja pri OŠ Marina Getaldića. Sličnog stava je i Ivo Ivaniš, predsjednik Vijeća roditelja pri Gimnaziji Dubrovnik.
-Kupnja novih udžbenika opteretit će roditelje, zavisno o ekonomskoj situaciji. Troškovi će normalno opteretiti one koji manje zarađuju. Činjenica je da se knjige stalno mijenjaju, kod nas je to pomalo čudna priča. Onim roditeljima koji imaju troje, četvero djece, sasvim sigurno neće biti lako. Dugo sam živio u Nizozemskoj i tamo je to drugačije organizirano. Ne mijenjaju se knjige svake 3,4 godine. Valjda ćemo i mi jednom shvatiti da neke stvari treba dugoročnije gledati – zaključio je Ivaniš. Ravnateljica Gimnazije Dubrovnik Sanja Putica ističe kako je problem, uz financijsko opterećenje roditelja, i taj što se knjige ne mijenjaju na temelju nacionalnog kurikuluma, već se samo mijenja njihov vanjski izgled.
– To je naravno dodatno financijsko opterećenje za roditelje jer se ne mogu koristiti udžbenici od prošlih godina. No, ono što je još važnije jest da se ne mijenja nacionalni kurikulum za pojedine predmete, odnosno zastarjeli podaci, već se mijenja udžbenik na vanjskoj razini, odnosno mijenja se njegov vanjski izgled. Ide se u šminkanje i daju se novi udžbenici, umjesto da se promijeni nacionalni kurikulum i podaci koji su zastarjeli – dodala je Putica.
NAJVIŠA CIJENA KNJIGA U OSNOVNIM ŠKOLAMA
– za 1. razred 566 kuna
– za 2. razrede 590 kuna
– za 3. razred 588 kuna
– za 4. razred 623 kune
– za 5. razred 1.025 kuna
– za 6. razred 1.025 kuna
– za 7. razred 1.248,01 kunu
– za 8. razred: 1.232 kune
NAJVIŠA CIJENA KNJIGA U SREDNJIM ŠKOLAMA
– za 1. razred 1.985 kuna
– za 2. razred 1.741 kune
– za 3. razred 1.766 kune
– za 4. razred 1.733 kune

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1927. Rođen skladatelj Mario Nardelli

Dulist

U HILTON IMPERIALU DUBROVNIK Predstavljanje premium turističke ponude

Dulist

ŠTO RADITI U SLUČAJU PUKNUĆA GUME U VOŽNJI? Odmjereno kočiti i ne raditi nagle pokrete

Dulist