Aktualno

“Nema prodaje izvorišta, već 1% vode”

"Nema prodaje izvorišta, već 1% vode"

Podpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Petar Čobanković gostovao je sinoć na Dnevniku 3 HRT-a i objasnio ideju o prodaji vode iz hrvatskih rijeka drugim državama.

„To je nešto što bi trebalo pohvaliti, jer Hrvatska je jedna od zemalja koja je najbogatija vodom i dolazi vrijeme da od tog bude i određene koristi.“ , ističe Čobanković i dodaje kako se radi o zemljama koje imaju deficit vode, koje obavljaju desalinizaciju morske vode, što je izuzetno skup proces.

„Obavljeni su određeni razgovori s predstavnicima Emirata i Katara, za vrijeme održavanja svjetskog foruma o vodama u Istanbulu 2008. godine. Ali to će ići kao projekt koji se sada priprema i koji se do 2012. godine treba razviti. Bilo bi glupo kad bi se voda krcala na brod bez projekta i studije utjecaja na okoliš.“

Dodao je kako se zasad najviše razmišlja o rijeci Ombli, gdje do spuštanja dolazi prirodnim padom vode i cjevovodima bi se stvorio ponton za ukrcaj vode.

Na pitanje misli li da će time biti ugrožen eko sustav, ministar odgovara kako u takav scenarij ne vjeruje, jer je „ono što se planira da bi u prvoj fazi bilo negdje oko 70 milijuna kubnih metara tehničke vode godišnje tek jedan posto onoga što iz Omble ulazi u more.“

Ministar Čobanković za kraj je naglasio kako u ovom slučaju nije riječ o nikakvoj rasprodaji izvorišta ili podzemnih voda, nego bi država preko svoje tvrtke išla u proces prodaje svog prirodnog bogatstva.

Pročitajte još

Kako pad inflacije, ukidanje APN-a i rast kamata na stambene kredite utječu na tržište nekretnina?

Ivana Mijić Vulinović

ELAFITI SLALOM Požurite, uskoro završava prvi krug prijava

Dulist

OBAVIJEST IZ ELEKTROJUGA Tko je bez struje u četvrtak i petak?

Dulist.hr