Aktualno

Nekretnine jeftinije 12 posto nego 2008.

Nekretnine jeftinije 12 posto nego 2008.

Prema podacima portala Crozilla.com cijene nekretnina u posljednjih nekoliko godina su u padu, a za očekivat je da će se pad nastaviti i u ovoj godini.

Pad cijena, ističe se, odnosi se na sve vrste nekretnina, od stanova, kuća do građevinskih zemljišta, dok se pad cijena u 2011. godini najviše odnosila upravo na kuće. U usporedbi s 2010., tijekom 2011. godine cijene kuća bile su 10 posto niže, cijene građevinskih  zemljišta bile su niže za 9,2 posto, a cijene stanova za 3,7 posto. Kriza je građevinski sektor bacila na koljena, ističe se na portalu, dok se na tržištu pojavio velik broj stanova po povoljnim cijenama.

Također ističu kako su prodavatelji danas spremniji na kompromis pri dogovoru oko cijene, a olakotna okolnost pri kupnji je taj što su upravo zbog lošeg stanja na tržištu spremniji prodati po znatnoj manjoj cijeni. 

Podaci portala Crozilla.com pokazuju da se gotovo svake godine kada u proljeće počnu pristizati prvi turisti, javlja  optimizam, pa i cijene stanova lagano rastu. Takva se situacija očekuje i ove godine, no to neće imati velik utjecaj na ukupnu sliku tržišta nekretnina. U proteklih nekoliko godina na cijeni su najviše izgubili stanovi u Osijeku, Rijeci i Zadru, dok je cijena najmanje pala onima na području Pule.

Kada je o cijenama stanova riječ, poredak najskupljih i najjeftinijih gradova čije cijene portal Crozilla.com prati još od 2008. godine, već je pune četiri godine ostao nepromijenjen: Dubrovnik je bio i ostao grad s najvišim cijenama stanova, a Osijek onaj s najnižim.
 
U odnosu na one iz 2010., tijekom 2011.godine promjena tražene cijene stanova u svim gradovima bilježe negativan predznak, a najveća je razlika bila vidljiva u Rijeci (-7,3%), Osijeku (-6,4%) i Dubrovniku (-5,2%), dok je najmanja razlika bila vidljiva u Splitu (-0,1%).  
 
Usporedimo li tražene cijene stanova s onima iz 2009.godine, najveća razlika, odnosno najveći pad cijena iznosi 19 posto, a zabilježen je u Osijeku. Velika je razlika vidljiva i na cijenama stanova u Zadru (-11,3%), Rijeci (-10,6%) i Puli (-9,4%). U istom su razdoblju oglašavane cijene dubrovačkih stanova pale tek za 4,1 posto.

U usporedbi s 2008.godinom su tražene cijene stanova najviše su pale u Osijeku (-17,6%) i Splitu (-16,9%). Osjetan pad vidljiv je i na cijenama stanova na području Zadra (-12,6%), Dubrovnika (-12,3%) i Zagreba (-12,2%).
 
 
 

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist