Zanimljivosti

NE PROPUSTITE U subotu Konavljani na tovaru u Grad donose led i izvrsna vina

Ako subotu jutro planirate provesti u Gradu, svakako svratite do trga oružja gdje će Konavljani u narodnoj nošnji, na tovaru donijeti led i vina koja će predstaviti i rastočiti uz prigodni program.

Naime, Udruga Agroturizam Konavle, u okviru manifestacije ‘Proljeće u Konavlima’, u subotu 30. travnja 2022. godine u 11:30 sati, organizira atraktivno predstavljanje konavoskih vina i tradicije pod nazivom ‘Konavoska vina i ledenice’.

Događaj će oživjeti tradiciju dopremanja leda u Dubrovačku Republiku iz ledenica sa Sniježnice koji je u ta vremena predstavljao pravu senzaciju. Dubrovački gospari svakodnevno su i u vrijeme ljetnih vrućina koristili led. Prema zapisima koji datiraju iz 1783. godine, od 20. svibnja do 20. kolovoza u Grad je došlo više od 15 tona leda što znači da je prosječna dnevna potrošnja bila 170 kg. Bio je to samo jedan od prestižnih proizvoda koji su Gradu i Republici priuštile čarobne Konavle. Danas se u Konavlima proizvode izvrsna vina, a vrh vinske ponude predstavljaju malvasije konavoskih proizvođača.

Događanje se provodi uz potporu Turističke zajednice grada Dubrovnika.

Pročitajte još

U NEDJELJU Upoznajte bogatstvo Konavala kroz pješačku turu

Dulist

[VIDEO] ‘SAMO SU PROTUTNJILI’ Tri američka ‘Black Hawka’ preletjela grad

Dulist

Nagrađeni najljubazniji sudionici u prometu!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija