Zanimljivosti

NE PROPUSTITE U subotu Konavljani na tovaru u Grad donose led i izvrsna vina

Ako subotu jutro planirate provesti u Gradu, svakako svratite do trga oružja gdje će Konavljani u narodnoj nošnji, na tovaru donijeti led i vina koja će predstaviti i rastočiti uz prigodni program.

Naime, Udruga Agroturizam Konavle, u okviru manifestacije ‘Proljeće u Konavlima’, u subotu 30. travnja 2022. godine u 11:30 sati, organizira atraktivno predstavljanje konavoskih vina i tradicije pod nazivom ‘Konavoska vina i ledenice’.

Događaj će oživjeti tradiciju dopremanja leda u Dubrovačku Republiku iz ledenica sa Sniježnice koji je u ta vremena predstavljao pravu senzaciju. Dubrovački gospari svakodnevno su i u vrijeme ljetnih vrućina koristili led. Prema zapisima koji datiraju iz 1783. godine, od 20. svibnja do 20. kolovoza u Grad je došlo više od 15 tona leda što znači da je prosječna dnevna potrošnja bila 170 kg. Bio je to samo jedan od prestižnih proizvoda koji su Gradu i Republici priuštile čarobne Konavle. Danas se u Konavlima proizvode izvrsna vina, a vrh vinske ponude predstavljaju malvasije konavoskih proizvođača.

Događanje se provodi uz potporu Turističke zajednice grada Dubrovnika.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1806. Francuzi okupirali Dubrovnik da spriječe njegov pad u ruske ruke

Dulist

MNOGIMA SE GADI Ova supernamirnica pomaže pri gubitku kilograma

Dulist

Znate li kojeg datuma se rodi najviše djece?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija